KO ĆE BITI VLASNIK BEOGRADSKOG SAJMA?

Izvor: Kurir, 26.Jun.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KO ĆE BITI VLASNIK BEOGRADSKOG SAJMA?

Pri kraju pregovori PKS i grada o promeni vlasništva Beogradskog sajma, kapital preduzeća procenjen je na 20,5 miliona evra

BEOGRAD - Pregovori Privredne komore Srbije i Grada Beograda o strateškom partnerstvu u Beogradskom sajmu privode se kraju i realno je da taj posao bude završen krajem godine, izjavio je predsednik PKS Miloš Bugarin.

"Mislim da je logično partnerstvo grada Beograda i PKS kao nacionalne poslovne asocijacije, da se komora pojavi kao titular >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << nad institucijom kao što je Beogradski sajam. Srpska privreda to zaslužuje i to nije nešto što nije viđeno u svetu", kazao je Bugarin.

Bugarin nije mogao da precizira koliki bi procenat vlasništva Beogradskog sajma imala komora, a koliko grad naglasivši da je najbitnije da će od toga veliku korist imati i Beograd i srpska privreda i Sajam.

"To je u ovom momentu najmanje bitno, da li će biti 51 odsto u vlasništvu grada i 49 odsto u vlasništvu komore ili obrnuto ili će biti 55 i 45 odsto, potpuno je nebitno. Bitno je da se identifikuje titular, kroz ove dve institucije", kazao je on.

Prema njegovim rečima, promena vlasništva Beogradskog sajma koji je trenutno u "ustavno nepostojećoj" društvenoj svojini, značajno će povećati mogućnosti da se promoviše srpska privreda i da se na kvalitetniji način izbrendira, što je vrlo važno za unapređenje ukupnog privrednog ambijenta.

"Nakon toga treba raditi na unapređenju međunarodnih sajamskih manifestacija, čemu PKS može da doprinese u značajnoj meri jer ima više od 70 sporazuma potpisanih sa međunarodnim institucijama i komorama iz 70 zemalja", rekao je Bugarin.

"Trudićemo se da od Beogradskog sajma napravimo jednu respektabilnu instituciju na svetskoj sajamskoj sceni gde pripada i gde je mesto takvoj instituciji", naglasio je on i podsetio da je strateško partnerstvo PKS i grada Beograda započeto pre godinu i po dana nakon neuspelog pokušaja privatizacije sajma.

Agencija za privatizaciju je u avgustu 2009. proglasila neuspelim tender prodaju Beogradskog sajma, nakon izjašnjenja jedinog ponuđača na tenderu italijansko-srpskog konzorcijuma "Rimini"-"Verano" da nije spreman da poveća ponuđenu cenu za kapital sa 1,835 na 40 miliona evra.

Kapital Beogradskog sajma procenjen je na 20,5 miliona evra, a očekivanja su bila da ponuđena cena bude približna tom iznosu.

Osvrnuvši se na Zakon o komorama, Bugarin je rekao da izmene i dopune koje su 2009. stupile na snagu, a koje 2013. godine predviđaju prelazak sa obaveznog na dobrovoljno članstvo u komorama, nisu prihvatljive za srpsku privredu.

Za nas je prihvatljiviji evrokontinentalni način organizovanja, koji je prisutan u svim razvijenim zemljama Zapadne Evrope i koji preporučuje Evrokomora.

Imamo napravljen tekst nacrta zakona koji predviđa taj vid udruživanja, predložićemo ga Vladi Srbije i nadam se da će dobiti i podršku u parlamentu kako bi smo ceo reformski proces doveli do kraja, naveo je on.

Bugarin je mišljenja da je komorski sistem jedino kroz evrokontinetalni način organizovanja dobar saradnik Vlade i kreatora ekonomske politike i kredibilan zaštitnik interesa srpske privrede, zbog čega je važno da se takav sistem zadrži.

On je podsetio da se zemlje u okruženju koje su prešle na dobrovoljno članstvo u komorama početkom prošle decenije sada ponovo vraćaju na obavezno članstvo.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.