Izvor: Blic, 21.Okt.2016, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JEDINSTVENA PRILIKA Samo malobrojni će večeras moći da vide sjaj meteorskog potoka

Prava predstava će se večeras odigrati na nebu - meteorski roj Orionida zasijaće punim sjajem, ali će, zbog vremenskih uslova, ovaj pojavu u Srbiji videti malobrojni.

Kako kažu iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković", sjaj meteroitskog potoka Orionida može se videti svake godine u ovo doba.

- Ovaj prolazak vidljiv je nekoliko dana, ali bi večeras trebalo da bude najuočljiviji. To je moguće sa tamnih mesta pod vedrim nebom, pre svega iz sela i sa planina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali je pitanje da li će vremenski uslovi to dozvoljavati - kaže Aleksandar Otašević i dodaje da oblaci zaklanjaju ovu pojavu.

Orionid meteori su posebni jer su deo Halejeve komete koja kruži oko zemlje i može se videti svakih 75 godina. Poznati po brzini i sjaju, ovi meteri, vidljivi su svake godine tokom oktobra i novembra. Ponekad se može videti 15 do 20 meteora po satu, nekada i četiri puta više, a kreću se brzinom od oko 238.000 kilometara na sat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.