Izložba Živeo život

Izvor: Studio B, 03.Jun.2013, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba Živeo život

Kako je izgledao svakodnevni život u Jugoslaviji od 50-ih do 90-ih godina prošlog veka, možete ne samo videti, nego i doživeti na međunarodnooj izložbi lepog života u galeriji robne kuće Beograd.

Multimedijalna izložba „Živeo život" biće otvorena sutra za sve javne ličnosti koje su obeležile život u bivšoj Jugoslaviji, dok će od srede postavka biti otvorena za Beograđane, i tog prvog dana ulazak će biti besplatan. Studio B je zavirio u poslednje pripreme. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

Običan Jugosloven ustajao je u 6 sati, prao zube domaćom pastom, koristio Pitralon losion, a stan mu je mirisao na toplo mleko. Kupovao je u tzv.samiški isključivo domaće. Slušao je Čolu, Ivu Robića i Siluete i plakao svaki put kad su pobeđivali plavi. Letovao je u proseku po mesec dana na Jadranu, kampovao bez para i zimovao u sindikalnim odmaralištima. Išao je na igranke i u goste, nosio startas patike, yassa trenerke, a u Trstu kupovao ono što nije mogao u domaćim robnim kućama,

- Čime smo se vozili u Jugoslaviji? Kakvu modu smo terali, kakve frizure nosili, šta smo jeli? Istoriju privatnog života običnog Jugoslovena na izložbi „Živeo Život" možete doživeti, jer se ona oseća ama baš svim čulima.

Stotine privatnih, autentičnih relikvija koje su činile ikonografiju svakodnevice svakog Jugoslovena, sakupljane su godinama po tavanima i podrumima diljem bivše nam države, i deo su ove jedinstvene, multimedijalne postavke kao živa istorija.

- Aleksa Milojević, organizator izložbe - Ono na šta smo najviše ponosni je da je ovo prva čulna izložba na svetu, da posetilac koji je sastavni deo izložbe svim čulima da doživi taj period, proba, okusi, pomiriše, čuje, vidi. Primer jedan da na izložbi mogu da se omirišu Pino Silvestre, Brion, memla radničke spavaone, da se u kantini mogu okusiti autentična jela radničke klase, kantina, jela su danas pileća mućkalica i ribić na kajmaku, plaća se bonovima, yu dinarima.

- Živko Maletković, organizator izložbe - Ovom izložbom hteli smo da pokažemo lepotu te države i želeli da pokažemo kako je nestala reč sekiracija a došao stres. Namerno smo postavili od 50te i 90 izložbu da bi izbegli političku konotaciju, političku priču te države. Mi nismo imali mogućnost izbora, ali smo imali mogućnost sreće, to je razlika.

Izložbu „Živeo život" možete pogledati na dva sprata robne kuće Beograd u knez Mihailovoj. Krajnje simbolično, ako znamo da su te robne kuće onomad bile četvrti trgovinski lanac u Evropi. Stariji umeju da kažu: „Vratiće se lep život kad ponovo budemo kupovali u robnim kućama Beograd". Dok to vreme ne dođe, Živeo život, traje do 31. jula.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

„Živeo život” u vremenu crvenog kioska, „fiće”, ONO i DSZ...

Izvor: Politika, 04.Jun.2013, 16:02

Izložba koja će dočarati svakodnevicu iz perioda od pedesetih do početka devedesetih godina prošlog veka biće otvorena od večeras u 20 sati u Galeriji Robne kuće „Beograd” ..Simboli svakodnevnog života od pedesetih do početka devedesetih godina prošlog veka izaći će iz zaborava na izložbi...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.