„Živeo život” u vremenu crvenog kioska, „fiće”, ONO i DSZ...

Izvor: Politika, 04.Jun.2013, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Živeo život” u vremenu crvenog kioska, „fiće”, ONO i DSZ...

Izložba koja će dočarati svakodnevicu iz perioda od pedesetih do početka devedesetih godina prošlog veka biće otvorena od večeras u 20 sati u Galeriji Robne kuće „Beograd”

Simboli svakodnevnog života od pedesetih do početka devedesetih godina prošlog veka izaći će iz zaborava na izložbi „Živeo život” koja će večeras u 20 časova biti otvorena u Galeriji Robne kuće „Beograd” u Knez Mihailovoj ulici. Postavka će biti formirana od tematskih celina koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << će dočarati najvažnije detalje o „potrošačkom društvu” socijalističke Jugoslavije, njenim najvećim sportskim uspesima, odgoju omladine, kulturi, zabavi...

Na jednom od najistaknutijih mesta u programu ove prezentacije naći će se „Crveni kiosk”, preteča današnjih „hot dog” i „fast fud” radnji bez koje je bio nezamisliv život u urbanim sredinama.

– Male viršle iz uzavrele vode u rosfraj loncu služile su se u zemički sa razređenim senfom uz jogurt iz trouglastog tetrapaka. Ispred crvenog kioska često je bio dugačak red, prodavačice u belim mantilima sa obaveznim belim trakama na glavi i borosanama znale su da budu neljubazne, zemičke ponekad bajate, ali mnogi se rado sećaju „viršli uličarki”. Na ovoj izložbi saznajte da li je u pitanju samo nostalgija ili su one zaista bile dobrog kvaliteta – naglašavaju kreatori postavke „Živeo život”.

Jedna od celina, pod nazivom „Na njih smo bili ponosni”, biće posvećena Radivoju Koraću, Draganu Džajiću, Mati Parlovu, Bojanu Križaju, Matiji Ljubeku, rukometnoj reprezentaciji iz 1972, košarkaškoj petorki iz 1975. i drugim sportskim herojima kojima se divio ceo svet.

Kutak izložbenog prostora rezervisan je i za temu – „Brzine idu u H (N)”, gde će uz pomoć hologramskih projekcija biti „oživljeni” simboli na četiri točka kao što su „fijat-zastava 750” (popularni „fića”), ali i njegov naslednik „fijat 1.300”, od milošte u narodu prozvan „tristać”.

„Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba” vratiće uspomene na Zakon o školstvu iz 1952. kada je uvedeno obavezno osmogodišnje, umesto četvorogodišnjeg obrazovanja. Deo izložbe čine i učionice iz sedamdesetih, prvi kompjuteri, đačke uniforme, a posetioci će moći da se podsete i na zaboravljene predmete kao što su domaćinstvo ili, ONO i DSZ i otkriju kako su birani predsednik odeljenjske zajednice, sekretar, blagajnik i higijeničar.

Celinu će predstavljati i „Samoposluga” sa tipičnim metalnim kasama i rafovima punim domaćih proizvoda, uz muziku iz serije „Vruć vetar”. U blizini će biti postavljena i „Kombinovana soba – model ’70.”, standardna prostorija opremljena sa dva kauča, dve fotelje, stočićem, regalom, vitrinom i televizorom, uz nezaobilazne tapete, tepih i zavese. Mesto pod krovom Galerije RK „Beograd” dobiće i jedno od najmasovnije posećenih stecišta radnog naroda – „Menza”, gde se nekada rađao „topli obrok”.

Posetioci će imati priliku da uđu i u nekadašnji gradski i međugradski autobus, učestvuju u turniru igranja klikera ili preskakanju lastiša, preslušaju stare hitove, uz pomoć specijalnog uređaja osete miris „Briona”, sladoleda na točenje, cigaret-žvaka...

Prvi deo izložbe „Živeo život” trajaće od danas do 31. jula, dok će od 20. septembra do 31. decembra biti prikazan drugi deo, a od početka sledeće godine postavka će gostovati i u zemljama regiona.

----------------------------------------------

10 do 22 sata od ponedeljka do petka je radno vreme izložbe

250 dinara cena pojedinačne ulaznice

200 dinara ulaznica za đake studente i penzinere

600 dinara porodična karta za četiri osobe

----------------------------------------------

Institucije udružene u postavci

Izložba „Živeo život” realizovana je u saradnji sa brojnim institucijama. Projekat su podržali Muzej grada Beograda, Muzej nauke i tehnike, Pedagoški muzej, Muzej detinjstva, Muzej automobila, Narodna biblioteka Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Radio-televizija Srbije, SKC, Tehnološki fakultet, Akademija umetnosti, OŠ Kralj Petar Drugi, OŠ Josif Pančić, Turistička organizacija Beograda, Robna kuća „Beograd”...

Tim kustosa postavke predvode Živko Maletković, Uroš Radulović i Aleksa Milivojević. a radno vreme izložbe svakim radnim danom od 10 do 22 sata. Cena pojedinačne ulaznice je 250 dinara, za đake studente i penzinere ulaz košta 200, dok je porodična karta za četiri osobe 600 dinara. 

----------------------------------------------

Modni vremeplov

Celina posvećena modnim linijama obuhvatiće celoo razdoblje od pedesetih do osamdesetih godina. Deceniju posle Drugog svetskog rata dočaraće suknje pravljene od punog kruga, marame koje su štitile kosu dok se vozi vespa, strukirana odela sive boje i mokasine. Šezdesete će simbolisati minisuknje, najlon čarape i šuškavci, dok će sedamdesete označiti hipi odeća i garderoba sašivena u kućnoj radinosti po šnitovima iz „Bazara”, „Praktične žene” ili „Burde” u modnim kućama „Beko”, „Kluz”, „Mura”, „Varteks”, „Centrotekstil”... U osamdesete publiku će uvesti helanke, farmerke visokog struka i naramenice.

----------------------------------------------

Ponovo radi bioskop

U prizemlju izložbenog prostora posetioce očekuje pravi mini bioskop. Uz zvuk grickanja semenki i starog projektora gosti će moći da gledaju legendarne sportske mečeve, najpopularnije TV kvizove, večernji termin biće rezervisan za bisere domaće i svetske kinematografije, a ova celina nazvana je „Ponovo radi bioskop”.

N. Belić

objavljeno: 04.06.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Živeo život, putovanje kroz Jugoslaviju

Izvor: RTS, 04.Jun.2013

Duh stare Jugoslavije, vreme radničkih uniformi i "Pez" bombona ponovo su oživeli u Robnoj kući Beograd, na izložbi "Živeo život". Retro izložbena priča o "eks JU" vraća u vreme koje je mnogima ostalo u lepom sećanju...Izložba "Živeo život" u Robnoj kući Beograd u Knez Mihailovoj ulici...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.