Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2019, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd: Poništeno rešenje o sadržaju studije za spalionicu otpada Vinča

Vlada Srbije je, posle žalbe Inicijative Ne davimo Beograd, donela je odluku o poništavanju rešenja Ministarstva životne sredine kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice u Vinči, saopšteno je danas iz te inicijative.

Kako se navodi, Vlada je u svojoj odluci potvrdila stav Inicijative i konstatovala da je Ministartvo za životnu sredinu donelo rešenje na osnovu "nepotpuno i netačno utvrđenog činjeničnog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << stanja i uz bitnu povredu odredaba od uticaja na zakonitost i pravilnost postupka", te naložila ponavljanje postupka.

O ozbiljnim nedostacima, netačno prezentovanim činjenicama i manjkavostima u zakonskom procesu vezanom za pripremu izgradnje spalionice otpada u Vinči, inicijativa Ne davimo Beograd i organizacije Bankwatć i A-11 Inicijativa za ekonomska i socijalna prava nedavno su obavestile i Evropsku banku za obnovu i razvoj (EBRD), Evropsku investicionu banku (EIB) i Svetsku banku (IFC).

Te organizacije uputile su 92 stranice komentara na dokumentaciju koju je podnela kompanija Beo-Čista energija d.o.o. kako bi prikupila kredit u visini od 330 miliona evra koliko je procenjeno da je potrebno za izgradnju postrojenja planiranih Ugovorom o javno-privatnom partnerstvu, potpisanog u septembru 2017. godine.

Iz inicijative navode da Ugovor o izgradnji spalionice otpada u Vinči na teret građana postavlja znatno više troškove finansiranja ovog javno-privatnog partnerstva.

Naime, Ugovorom su predviđene obaveze Grada Beograda od najmanje 38 miliona evra godišnje, odnosno najmanje jedne milijarde i 150 miliona evra tokom 30 godina njegovog trajanja. Kako bi ispunio ovu obavezu, Grad Beograd je nedavno najavio uvođenje nove takse za tretman otpada.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Inicijativa: Poništeno rešenje o sadržaju studije za spalionicu otpada u Vinči

Izvor: Danas, 21.Jan.2019

Vlada Srbije je, nakon žalbe Inicijative Ne davimo Beograd, donela odluku o poništavanju rešenja Ministarstva životne sredine kojim se određuje obim i sadržaj studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnje spalionice u Vinči. Članak Inicijativa: Poništeno rešenje o sadržaju...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.