Gricko i Curica –unikatni mali Beograđani

Izvor: Politika, 29.Jan.2011, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gricko i Curica –unikatni mali Beograđani

U toku minule godine, prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, samo po jedna prestonička beba dobila nesvakidašnje ime. – Na unikatnom spisku našli su se Malibor, Jesenjin, Vitaminac, Bogorodica, Čajka, Odiseja, Paloma, Neboderka, Utijeha, Pepeljuga, Bubica...

Gricko, Gringo, Orion, Istinoljub, Lenjin, Jelenče, Malibor, Jesenjin, Vitaminac... nisu imena iz bajki, nego dečaka koji su prošle godine rođeni u prestonici.Među „princezama” posebno su >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se istakle  Bogorodica, Čajka, Odiseja, Paloma, Neboderka, Utijeha, Pepeljuga, Bubica, Curica, Detelinka, Hera...

Ono što spaja ove male Beograđane je – jedinstvenost njihovih ličnih imena. Niko sem njih u glavnom gradu ne zove se tako!

Protekle godine, prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, samo po jedna prestonička beba dobila je ovakvo nesvakidašnje ime. Ona ipak nisu pogrdna niti se kose sa običajima, tako da su zahtevima roditelja matičari mogli i da progledaju kroz prste. Bilo jepredloga koje su morali da odbiju. Kada je otac želeo da svog prvenca nazove po Petru Drugom, u opštini Savski venac nisu mogli da odobre njegov neobični predlog. Nije u skladu sa našim običajima, niti se otac tog mališana zove Petar, obrazložila je Milica Novaković, šef odseka za lična stanja građana opštine Savski venac. Nedavno je na vrata matičara zakucao i bračni par koji je želeo da se njihovo dete upiše u knjige kao Obilić. Posavetovali su ih da to ime nije u interesu deteta, kao i da nije u skladu sa ovdašnjom tradicijom, roditelji su bili uporni pa je ime ipak upisano.

Da se detetu ne sme dati pogrdno ili ime koje nije u skladu sa običajima sredine, propisuje Porodični zakon. U takvim situacijama matičari se ne nalaze često, ali su ipak upisali nekoliko neobičnih imena – Vodan, Oprolećovana i to nekoliko puta, Kiša... Romi često daju mališanima imena iz popularnih TV serija, tako da ulicama glavnog grada šetaju Šeherezade... Nedavno je upisan i Maradona. Onur za sada nije došao na dnevni red, barem ne u ovoj opštini.

– U Srbiji nije uobičajeno da je ime duže od dve reči, mada to zakon nije zabranio, jer možete detetu dati ime i od tri reči. Sa prezimenom onda imamo četiri reči pa su roditelji u zakonskoj obavezi da se izjasne kojim će se ličnim imenom dete služiti u pravnom saobraćaju – objašnjava Milica Novaković.

Svaka osoba starija od 15 godina može da promeni svoje ime i prezime, bez ičije saglasnosti, pri čemu je dužna da matičnoj službi dostavi krštenicu, uverenje o državljanstvu, potvrdu da nije osuđivana i uverenje da je izmirila porez. U iskustvu matičara međutim nema toliko primera kada neko želi da promeni lično ime, jer sugrađanima češće smeta prezime.

Iz Zavoda za statistiku poručuju da u Beogradu postoji mnogo osoba sa jedinstvenom kombinacijom imena i prezimena. Neki od njih su Sretenije Zorkić, Joško Čolaković, Piva Grozdanović, Miomir Đurđević, Nenad Gmizić, Relja Turudić, Boris Banjević, Marija Šasivari, Milica Papuga... U glavnom gradu živi samo po jedan muškarac koji nosi prezime Oplakan, Mars, Čorba, Popravak ili Poslušni, dok su gradske dame vlasnice unikatnih prezimena Barjaktar, Basnić, Beč, Bistrica, Kalendar, Kaluđer...

M. R. B.

objavljeno: 29.01.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Gricko, Grinko, Čajka... nova imena u Srbiji

Izvor: Mondo, 29.Jan.2011

U toku minule godine, prema podacima Gradskog zavoda za informatiku i statistiku, samo po jedna prestonička beba dobila nesvakidašnje ime.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.