Izvor: Politika, 26.Nov.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradnja dalekovoda u Radmilovcu nastavljena pod nadzorom policije

Žitelji domaćinstava u blizini trase visokonaponskih provodnika sistema „Beograd 20” održali novi protest.- Tvrde da su izvođači radova neovlašćeno ušli na privatni posed kako bi pripremili mesto za novi stub, i to uz asistenciju MUP-a. – Iz EMS-a tvrde da je sve urađeno u skladu sa zakonom i pravosnažnim presudama

Izgradnja visokonaponske trase dalekovoda za trafostanicu „Beograd 20” nastavljena je u ponedeljak pripremom mesta za još jedan od stubova u naselju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Radmilovac, što je izazvalo novi protest žitelja ovog kraja. Oni tvrde da su ekipe koje je angažovalo JP „Elektromreža Srbije” uz asistenciju policije juče neovlašćeno ušle na jednu od privatnih parcela kako bi na toj lokaciji počele sa kopanjem temelja za novi stub.

– Zauzeli su deo poseda naše komšinice Milanke Jovanović bez njenog pristanka. Odbili su da pokažu pisanu dozvolu da to mogu da učine, a njoj nisu ponudili odgovarajuću naknadu za eksproprisano zemljište. Zapretili su da ćemo biti hapšeni ukoliko pokušamo da zaustavimo bager kojim su krenuli da kopaju na mestu predviđenom za poslednji stub dalekovoda. Došlo je oko 50 policajaca sa maricama – tvrdi Aleksandar Mastelica, predstavnik nezadovoljnih građana.

On podseća da su žitelji Radmilovca i njihove komšije iz Vinče organizovali više protesta jer su uvereni da će im visokonaponska mreža u blizini njihovih domova ozbiljno ugroziti zdravlje. Mastelica navodi i da je „energetska dozvola za gradnju trase dalekovoda istekla još 2012. i da ne postoji dokumentacija za nastavak radova”.

Predstavnici EMS-a ističu da „nema govora ni o kakvom neovlašćenom ulasku” u posed, većda im je pristup obezbedila opština Grocka, na osnovu rešenja o utvrđenom javnom interesu, rešenja o eksproprijaciji i  rešenja i zaključka o ulasku u posed. Oni dodaju da su njihovi radnici i angažovani izvođači radova sve aktivnosti obavljali po zakonu.

– Što se tiče energetske dozvole, prema tada važećem Zakonu o planiranju i izgradnji, ta dozvola nije ni bila uslov za izdavanje odobrenja za izgradnju. Ali EMS je pribavio i nju, kao i svu ostalu propisanu dokumentaciju – ističu u ovom republičkom preduzeću.

Uz to, EMS poseduje i rešenje Ministarstva rudarstva i energetike od 17. novembra 2014, u kojem se navodi da je potvrdom prijave radova, to jest potvrdom prijema potrebne dokumentacije i glavnog projekta izrađenog prema odobrenju za izgradnju, „svrha izdate energetske dozvole ispunjena, te da nije potrebno izdavati novu energetsku dozvolu”. Potvrdu prijave radova izdalo je 7. maja 2014. Ministarstvo građevinarstva.

U EMS-u ističu da je iznos naknade za eksproprisanu nepokretnost Milanke Jovanović, na čijoj zemlji treba da nikne novi stub dalekovoda, pravosnažno određen u sudskom postupku. EMS joj je zatim uputio poziv da dostavi podatke kako bi joj se isplatila dosuđena naknada.

– Milanka Jovanović nije želela da nam dostavi podatke, uključujući i broj tekućeg računa, pa nismo bili u mogućnosti da obavimo uplatu. Zato smo podneli predlog sudu za otvaranje sudskog depozita, radi uplate dosuđenog novčanog iznosa na račun suda – istakli su u EMS-u.

----------------------------------------------------

Žalili se ambasadama, ombudsmanu, Evropskoj komisiji...

Aleksandar Mastelica, predstavnik nezadovoljnih građana, ističe da su se obraćali nadležnim institucijama, ali niotkuda nisu dobili odgovor.

– Zato smo dopis u kojem tražimo da se ispita rizik od zračenja poslali i Evropskoj komisiji i na adrese tridesetak ambasada. Pisali smo i zaštitniku građana Saši Jankoviću, koji je poslao preporuku EMS-u i Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine da se ponovo ispita uticaj ovog projekta na životnu sredinu – navodi Mastelica.

U EMS-u kažu da su primili preporuku zaštitnika građana i da će mu dostaviti odgovor sa dokumentacijom. Naglašavaju da su izradili i procenu uticaja na životnu sredinu, na koju je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja dalo saglasnost.

– Odlučivanje o daljim koracima i načinu sprovođenja preporuke zaštitnika građana nije u našoj već u nadležnosti resornog ministarstva – ističu u EMS-u.

----------------------------------------------------

Građani traže izmeštanje trase

– Iz EMS-a nam poručuju da je projekat „Beograd 20” od državnog značaja i da mora biti završen – podseća Aleksandar Maslenica i naglašava da žitelji Radmilovca i dela Vinče nisu protiv izgradnje dalekovoda, ali zahtevaju da se trasa visokonaponskog provodnika izmesti na bezbednu udaljenost od njihovih kuća, vrtića i škole.

– Posebno nas pogađaju tvrdnje iz EMS-a da naše kuće nisu izgrađene legalno, a ne pominju da smo uredno kupili placeve devedesetih godina i da nas tada niko nije obavestio da će iznad naših poseda biti dalekovodi, čiji je sistem na ovoj trasi projektovan još 1986 – zaključuje Mastelica.

N. Belić – D. Jokić-Stamenković

objavljeno: 26.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.