Gagarinu spomenik, Principu park, Vuku Bojoviću ulica

Izvor: N1 televizija, 19.Apr.2017, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gagarinu spomenik, Principu park, Vuku Bojoviću ulica

Ruski astronaut Jurij Gagarin dobiće spomenik u Beogradu, a po ruskom horu "Aleksandrov" i Gavrilu Principu imena će nositi parkovi, rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je rekao da će više odluka o imenovanju ulica i trgova na teritoriji Beograda biti doneto na sednici Skupštine grada Beograda.

On je za "Sputnjik" najavio da će na Vračaru svoju ulicu ponovo dobiti i ruski diplomata Nikolaj Hartvig, čovek koji je preminuo od srčanog udara kada mu je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << austrijski poslanik potvrdio da će Austrougarska napasti Srbiju.

Bivši Finansijski park na Savskom vencu, gde se nalazi spomenik Gavrilu Principu dobiće ime Park Gavrila Principa, a bivši Devojački park koji se nalazi pored stare zgrade parlamenta, gde je spomenik caru Nikolaju Romanovu zvaće se Park "Aleksandrov" u čast poginulim članovima tog hora.

Na teritoriji Beograda spomenik će dobiti i Janoš Hunjadi, poznatiji kao Sibinjanin Janko, a ulice će dobiti i Olivera Marković, Živan Saramandić, Svetozar Miletić, Milan Kašanin, Vuk Bojović i Mihailo Mika Janković.

"Reč je o ljudima koji su bili učesnici društvenog života u Beogradu i Srbiji ili su zadužili Srbiju i čovečanstvo, kao što je slučaj sa Gagarinom", dodao je Vesić.

On je istakao da je Gagarin, koji je posetio Beograd, kao prvi čovek u svemiru zadužio čovečanstvo i da ima smisla da u Srbiji dobije svoj spomenik, koji će biti podignut na Novom Beogradu u Ulici Jurija Gagarina 155.

Što se tiče hora "Aleksandrov", Vesić podseća da su oni nekoliko puta gostovali u Beogradu, punili sale i držali divne koncerte na kojima su pevali srpske pesme.

Kad je reč o Nikolaju Hartvigu, Vesić je napomenuo da je on za vreme Kraljevine Srbije 1909. godine postao ruski poslanik u Beogradu i da je bio veoma blizak prijatelj tadašnjem predsedniku srpske vlade Nikoli Pašiću i smatrali su ga velikim prijateljem Srbije, što je zaista i bio.

Hartvig će dobiti ulicu koja će biti deo Dubljanske ulice koja počinje od Čuburske, sve do Ulice Maksima Gorkog.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Beogrdaski park dobija ime po Gavrilu Principu

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Apr.2017

BEOGRAD - Na teritoriji Grada Beograda spomenik će dobiti ruski kosmonaut Jurij Gagarin, dok će park dobiti ruski hor "Aleksandrov", kao i Gavrilo Princip, rekao je gradski menadžer Goran Vesić...Vesić je rekao da će više odluka o imenovanju ulica i trgova na teritoriji Beograda biti donijeto...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.