Deca se otrovala zbog špageta

Izvor: Studio B, 05.Nov.2013, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca se otrovala zbog špageta

Gradski zavod za javno zdravlje saopštio da je uzrok trovanja hranom 259 učenika više osnovnih škola u Beogradu prošle srede, bakterija stafilokok koja je pronađena u špagetama bolonjeze i kuvanim špagetama koje su pripremljene u restoranu "Zlatna varoš".

Još uvek se utvrđuje da li je hrana zaražena u procesu proizvodnje, pripreme ili distribucije, a iz Ministarstva prosvete još jednom poručuju da krivci za trovanje dece neće proći nekažnjeno, a da će kazne biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << rigorozne.

Juneća supa, špagete bolonjeze, hleb i jabuka – osnovci nekoliko beogradskih škola pamtiće taj ručak 30. oktobra, posle kog su, otrovani, masovno završili u bolnici. Nedelju dana kasnije – svi su dobro, samo u produženom boravku još uvek nema ručka. Ugovor s dosadašnjim dobavljačem raskinut je, dok Saveti roditelja ne izaberu novog. U školi Branko Radičević roditelji su se, pismeno, u anketi, odlučili za dobavljača s kojim su već sarađivali, iz više razloga. 

Ljubiša Antonijević, pomoćnik ministra prosvete podseća da bez  adekvatne kazne ovakve stvari mogu samo da se ponove.

"Na nama je da da to ne dozvolimo. Dakle, zahtevaćemo da kazne budu rigorozne jer su ovde krajnji korisnici deca"- rekao je Antonijević.

Ministarstvo prosvete kontaktiralo je i sve škole i tražilo od njih da, prilikom raspisivanja tendera, pooštre kriterijume prema dobavljačima školske hrane i da zahtevaju da im dostave garancije o kvalitetu ali i bezbednosti hrane. S druge strane, od Ministarstva zdravlja zatraženo je da kontrole onih koji pripremaju hranu za osnovce budu ne samo češće, već i mnogo strožije.  

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.