Dama koja otklanja bol

Izvor: Politika, 08.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dama koja otklanja bol

Ova lekarka sa svojom ekipom već 12 sanira povrede sportista

Uvek na usluzi sportistima, spremna da pomogne svakome ko u borbi zadobije neki jači udarac, dr Snežana Banković, predsednik zdravstvene komisije Tekvondo asocijacije Srbije i Karate saveza Beograda, specijalista ORL i ultrazvučne dijagnostike Doma zdravlja "Dr Simo Milošević", jedan je od glavnih medicinara na svim nadmetanjima u borilačkim veštinama. Ova graciozna doktorka već punih 12 godina nije propustila >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nijedno važno takmičenje u karateu, džudou ili tekvondu koje je održano na ovim prostorima, što zbog ljubavi prema medicini, što zbog naklonosti prema sportskim dešavanjima, a dugo godina je radila kao konsultant u Institutu "Banjica". Kaže da joj ništa ne pada teško i da uvek nestrpljivo očekuje da pre svih takmičara istrči na parket i pomno prati svaki njihov pokret.

– Najsrećnija sam kada takmičenje prođe bez povreda. Ipak, na nadmetanjima u karateu povrede sportista su uglavnom otvorene i prinuđeni smo da ih sami zašivamo, odnosno specijalnoj stručnjači gde se borbe održavaju, a česte su i povrede nosa, vilice, brade i prstiju na nogama i rukama. U džudou češće dolazi do kontuzija glave ili iščašenja nogu, a kod tekvonda do preloma ekstremiteta. Ekipe lekara zadužene za takmičenja održavaju obavezne sastanke pre tih nadmetanja i sve što radimo je usklađeno sa pravilima Evropske unije – istakla je dr Banković, koja se i sama dugo godina bavila atletikom i plivanjem.

Ekipu koja brine o zdravlju takmičanja čine po dva ortopeda, abdominalni i ORL hirurg, specijalista sportske medicine i tri medicinska tehničara. Međutim, ukoliko dođe do težih povreda na terenu, tu je i ekipa Hitne pomoći koja ima zadatak da povređenog sportistu preveze do najbliže bolnice.

– Ponekad posle nekog skupa neko od njih mora da prestane da se bavi sportom. Na primer, na jednom takmičenju je dečko "zaradio" prelom baze lobanje. Zbog toga je veoma važno da se isprati svaki udarac i da se odmah reaguje. Osim toga, organizujemo im redovne sistematske i kontrolne preglede, a za sudije i trenere posebne seminare gde im objašnjavamo šta u kojoj situaciji treba činiti, a ne da ako neko padne počnu da ga polivaju vodom. Zbog nedostatka novca medicinska ekipa ne može da otputuje sa sportistima baš na svako prvenstvo, što nije dobro. Dogodilo se da je u Nemačkoj naš sportista zadobio prelom vilice, koji nije na najbolji način saniran, pa je mladić morao na operaciju odmah kada je došao u Srbiju – naglasila je naša sagovornica.

Osim sportista, dr Banković kaže da se i naši lekari trenutno pripremaju da što bolje obave svoj deo posla na Evropskom takmičenju u džudou, koje će kod nas biti održano u martu, ali i na Svetskom prvenstvu u tekvondu koje je planirano za maj u Pekingu. Svi detalji se razrađuju za svaki slučaj, iako se svi zajedno nadaju da neće imati puno posla. Dr Snežana Banković napominje da je, ipak, najvažnije da svi budu zdravi i da obraduju naciju sa po kojom zlatnom medaljom.

Danijela Davidov

[objavljeno: 08.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.