DUNJA KUSTURICA: Nakon raspada Juge izgubili smo slobodu

Izvor: Kurir, 31.Jan.2016, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUNJA KUSTURICA: Nakon raspada Juge izgubili smo slobodu

Danas opet živimo kolonizovani. Svet može biti drugačiji. Volela bih da ponovo odem u rodno Sarajevo, ali još nije vreme za to, poručuje mlada umetnica.

Deveto izdanje Kustendorfa završeno je prošle srede na Mokroj gori, a selektorka Dunja Kusturica veoma je zadovoljna jer je dobila pohvale od domaćih i stranih gostiju za odlično osmišljen program.

Bioskopska sala „Prokleta avlija“ svakog dana je od jutra do mraka bila puna.

Imali smo dobru >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << berbu

- Festival je dogurao do desete godine, što govori o kontinuitetu. U Srbiji se stvari događaju stihijski i teško je razmišljati o dalekoj budućnosti - ističe Dunja, koja je ovogodišnju selekciju napravila uz pomoć Marka Milosavljevića, a posebno je ponosna što se za nagrade borilo čak sedam ostvarenja iz Srbije:

- Nekako se potrefilo da je na konkurs stiglo nekoliko filmova sa FDU, kao i radova naših ljudi koji su završili studije u inostranstvu. Imali smo dobru berbu.

Dunja je završila dramaturgiju, godinu dana je studirala istoriju umetnosti na Sorboni u Parizu, a manje je poznato da je njena priča inspirisala Emira Kusturicu da krene da snima film „Na Mlečnom putu“.

- Napisala sam scenario za omnibus o religiji u kome je moj tata obrađivao temu pravoslavlja. On je kasnije na osnovu toga napisao scenario za „Na Mlečnom putu“ i dalje razvijao priču - priseća se Kusturica.

Ona je imala i čast da među prvima vidi delove tog filma, koji bi premijeru trebalo da ima u Kanu.

- Novina je da Emir glumi u filmu pored toga što i režira. Za njega je to nov izazov. Materijal koji sam gledala deluje interesantno jer sadrži scene koje su dosta minimalističke, a opet neke potpuno razigrane, barokne i intenzivne.

Dopada joj se očev izbor da za glavnu glumicu pozove Moniku Beluči.

- Monika je za potrebe snimanja naučila srpski, što deluje uverljivo - kaže Dunja.

Odrasla na ruskom štivu

Osim toga što je desna ruka ocu i bratu Striboru na Kustendorfu, ona se bavi pisanjem i planira da do kraja godine objavi zbirku pripovedaka.

- Teme koje me zanimaju jesu socijalne prirode, lične i doživljene. Mislim da mi je nekako proza bliža od drame i filma. Odrasla sam na ruskoj literaturi.

Najviše je interesuje istorija Balkana.

- Vreme Mlade Bosne nosilo je neko nadahnuće. Danas opet živimo kolonizovani. Svet može biti drugačiji. Nakon raspada Jugoslavije izgubili smo neku slobodu.

Otkriva da bi želela opet da ode u rodno Sarajevo.

- Nisam tamo bila od kada smo iz njega otišli neposredno pred rat. Volela bih da nekad odem. Međutim, nije još došlo vreme za to.

O Kustinim filmovima

POGLEDAJTE „NEVESTE DOLAZE“

Dunja kaže da nema omiljeni film svoga oca.

- Svaki mi se dopada na neki svoj način. Jedan od njegovih ranih radova „Neveste dolaze“ otkrila sam suviše kasno. Priča je drugačija od svega što je kasnije stvarao.

Autor: Ljubomir Radanov,Foto: Aleksandar Jovanović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.