Cena grejanja da prati cenu gasa

Izvor: Blic, 14.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena grejanja da prati cenu gasa

Do značajnijeg povećanja cena grejanja po kvadratnom metru sigurno će morati da dođe, ali još nije poznato kad i za koliko će ono poskupeti, najavili su juče u JKP "Beogradske elektrane”. Iako bi tržišna cena grejanja trebalo da bude do nekoliko desetina odsto veća od trenutne, gradonačelnik Dragan Đilas rekao je da formiranje cena grejanja u prestonici neće biti slobodno, već da se od Vlade Srbije traži da dozvoli njeno usklađivanje sa svetskom cenom gasa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Đilas je rekao da je Grad tražio da mu Republika dozvoli da se napravi formula po kojoj bi, kao što je slučaj sa benzinom, kad poskupi cena gasa na svetskom tržištu moglo da dođe do povećanja cene grejanja, i obrnuto, da kad ona padne i grejanje bude jeftinije.

Đilas je istakao i da se polovina Beograðana ne greje preko daljinskog sistema grejanja i da, za razliku od onih koji se greju preko toplana, oni plaćaju ekonomsku cenu grejanja što nije, kako smatra, ni moralno ni pošteno. On je rekao i da će, ukoliko cena grejanja bude povećana, biti povećane i subvencije za socijalno ugrožene kategorije Beograđana.

Prema rečima generalnog direktora JKP "Beogradske elektrane” Zorana Predića, ovo preduzeće trenutno je u finansijski nezavidnoj situaciji.

- Sve što naplatimo, čak i da odmah prenesemo na "Srbijagas”, nemamo dovoljno novca da "pokrijemo” mesečnu fakturu. Troškovi "Elektrana” na mesečnom nivou su od 600 do 700 miliona dinara, a u zimskom periodu od 1,5 do dve milijarde dinara - rekao je Predić, naglasivši da "Beoelektrane” nemaju svojih sredstava kako bi se ulagalo u razvoj.

Prema njegovim rečima, u ukupnim troškovima "Beoelektrana” čak 70 odsto odlazi na energente, i da je to stavka na koju ovo preduzeće ne može da utiče.

- Tamo gde možemo da uštedimo i smanjimo troškove, to ćemo i uraditi. To se odnosi i na kancelarijski materijal, na gorivo, ali i kroz konkretne projekte. Jedan od njih je izgradnja plitkih bunara, čime ćemo uštedeti 20 odsto troškova koje izdvajamo za plaćanje vode, koja nas godišnje košta oko milion evra. U planu je i uvođenje softvera preko koga će se automatski podešavati temperatura u stanovima u odnosu na spoljnu temperaturu, a predložili smo i da se održavanje kućnih instalacija izdvoji sa računa kako ne bi opterećivalo cenu grejanja - objasnio je Petar Vasiljević, pomoćnik direktora „Beoelektrana" za tehnička pitanja.

Iz ovog preduzeća istakli su da je samo ove godine gas, koga „Beoelektrane" najviše koriste u proizvodnji toplotne energije, poskupeo za više od 50, dok je grejanje poskupelo za samo osam odsto.

Gubici u milijardama

Za prvih šest meseci 2008. godine JKP "Beogradske elektrane” su u gubitku za 1,7 milijardi dinara. Ukoliko do kraja godine ostane trenutni odnos cena grejanja i energenata, gubici ovog predužeća popeće se na 3,8 milijardi dinara. "Beoelektrane” najveću potrošnju beleže u decembru i januaru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.