Brda vanilica i kilometre štrudle sa džemom

Izvor: Politika, 20.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brda vanilica i kilometre štrudle sa džemom

Petak protekao u „znaku” slave Sveti Nikola. – Na pijačnim tezgama najviše se prodavalo cveće, a ribarnice su prestale da primaju porudžbine za pečenje još pre sedam dana

Uobičajeni metež na ulicama, u vozilima gradskog prevoza i kancelarijama prestonice karakterističan za poslednji radni dan u nedelji juče je izostao. Ceo dan protekao je u prazničnom duhu. Proslavljena je jedna od najvećih slava u Srba – Sveti Nikola, zaštitnik onih koji plove. One porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje proslavljaju ovu slavu otvorile su vrata svojih domova i za trpezom punom đakonija ugostile kumove, rođake, prijatelje i komšije, a gotovo svi ostali Beograđani ubrojali su se u počašćene.

Pune ruke posla imali su cvećari, radnici u ribarnicama, pekarama, poslastičarnicama i vinotekama, a u noćnim satima gradskim saobraćajnicama ovladali su taksisti. Aranžeri cveća odgovarali su, kažu, na najmaštovitije prohteve kupaca. Buketi ruža, gerbera, ljiljana i ciklama brzo su planuli, ali, prema rečima trgovaca, prošlogodišnji rekord prodaje nije oboren. Prodavci cveća na pijačnim tezgama imaju bolji promet od cvećara jer, kako kažu, njihovi buketi su za trećinu jeftiniji. U jednoj od pekara iz lanca „Hleb i kifle” do podneva se, prema rečima poslovođe ove radnje, prodalo stotinu vekni hleba, što je mnogo više nego obično. Posne poslastice sve ređe spremaju same domaćice, pa su pekari i poslastičari imali „pune ruke posla”. Umesili su, kažu, brda vanilica i kilometre štrudle sa džemom.

– Vanilice su toliko tražene da mi se čini da će se u ustima svakog Beograđana danas istopiti bar po jedna – rekla je prodavačica domaćih kolača na Bajlonijevoj pijaci.

U samo jednoj radnji „Ribarskog gazdinstva Beograd” prodata je tona šarana, pastrmke i oslića. Najviše domaćina snabdelo se, prema rečima Tomke Joksić, radnice ove firme dva dana pre slave. Ribarnica „Triton” porudžbine pečenja ribe za petak, prestala je da prima još pre nedelju dana, kao i većina drugih u užem gradskom jezgru. Budući da je juče zbog slave na meniju gotovo sve bilo posno, buđelari mesara ostali su poluprazni. Radnica „Mesoprometa Pančevo” rekla je da im je prodaja juče bila 30 odsto manja nego prethodnih dana.

Jela na stolovima su različita, ali se žito nalazi na svakom od njih. Na pijaci Zeleni venac, cena kilograma žita je oko 30 dinara, a dan pre slave baka Mila prodala je ceo džak.

U rukama svih koji su rođacima i prijateljima juče čestitali slavu obavezno se nalazila flaša vina. Skromniji kupci poklanjali su domaća, a imućniji su izdvajali od 1.250 do čak 13.000 dinara za najskuplja francuska vina.

I. J. – M. L.

-----------------------------------------------------------

Umesila 1,2 tone kolača za slavsku trpezu

Poslastičarka iz prigradskog naselja uoči ovogodišnjeg Svetog Nikole postavila novi rekord

Od jutra do sutra i tako pet dana trajalo je spremanje 1.200 kilograma kolača za Svetog Nikolu u kući domaćice iz predgrađa, koja se već godinama bavi spremanjem poslastica. U pripremi posnih sitnih slatkiša učestvovala je cela porodica, a pomogli su i prijatelji njenih sinova iz obližnjeg Kulturno-umetničkog društva.

- Svaka pomoć je dobrodošla, pa su svi imali poneki zadatak. Sem nas četvoro iz porodice svako veče je bilo i pet, šest sinovljevih drugara i drugarica koji su mesili i oblikovali kolače. Kome taj posao nije išao od ruke bio je zadužen za pakovanje - rekla nam je kroz smeh sugrađanka.

On je navela da je u proizvodnji kolača iskorišćeno više od 400 kilograma oraha, 60 kilograma čokolade, 150 kilograma margarina, 30 kilograma posnog palminog mleka, kilogrami i kilogrami kokosa, lešnika, suvih smokava...

- Već godinama imamo isti asortiman slatkih đakonija i mušterije su već navikle da kod nas pazare figaro, bajaderu, žerbo šnite, kokos rolat, snikers bombice, torte i slične poslastice. Pre neki dan mi je došao čovek iz Pančeva i rekao da je moje kolače probao na jednoj svadbi. Kako su mu se izuzetno dopali uzeo je broj telefona od mladenca, došao kod mene i naručio 15 kilograma sitnih kolača i tortu od četiri kilograma. Više od trideset kilometara razdaljine nije za njega bila nikakva prepreka - ističe ona.

Danima pred slavu, kako kaže, telefon je bio umazan od slatkiša i usijan od poziva, ali joj se ponekad dešavalo da od posla nema vremena ni da podigne slušalicu.

- Imam možda tu sreću da mi prodaja iz godine u godinu raste. Prošle godine sam recimo za Svetog Nikolu napravila tonu kolača, a sada smo to nadmašili za 200 kilograma - kaže ona i dodaje da kilogram kolača košta 500 dinara.

Iako joj kroz ruke godišnje prođu tone kolača i torti, njoj se slatkiši nisu ogadili, naprotiv, obožava ih.

- Komšije nam se smeju, jer se svi uzvrtimo po kući kada se slučajno dogodi da nema slatkiša. Tada otrčim do prodavnice i problem rešimo sa 300 grama čokolade - napominje.

Kako kaže, ima i svoju omiljenu slatku zanimaciju, a to su medene šnite. Taj osećaj, kada se krem vanila, pečeni lešnik i med tope u ustima, prosto je nezamenjiv, dodaje ova vrsna poslastičarka.

B. V.

[objavljeno: 20/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.