Bogat program očekuje goste Univerzijade

Izvor: Politika, 10.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogat program očekuje goste Univerzijade

Zbog najvećeg studentskog takmičenja BELEF startuje ranije. Za posetioce iz inostranstva pripremljene brošure za razgledanje grada i poseban zabavni program u Univerzitetskom selu

Sportisti, delegacije, novinari i gosti iz više od 140 zemalja učesnica 25. Univerzijade Beograd 2009. imaće priliku da upoznaju srpsku prestonicu kroz poseban program koji je Turistička organizacija Beograda (TOB) osmislila kako bi grad prikazala u najboljem svetlu, rečeno je na jučerašnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konferenciji organizatora najvećeg sportskog takmičenja u ovoj godini. Jasna Dimitrijević, direktorka TOB-a, istakla je da je pre svega važno da gosti imaju dovoljno informacija o Beogradu.

– Odštampali smo promotivne brošure, mape i uputstva za razgledanje koje će od 24. juna, kada stignu prvi učesnici, biti deljeni svim posetiocima. U gradu će ujedno biti postavljeno 20 info-punktova – 10 u širem centru, na otvorenom, i još toliko u hotelima, pres-centrima i sportskom selu. Razgledanja prestonice sa reka, kao i turističkim autobusima biće češće organizovana, a planirana su i dnevno tri polaska autobusa iz samog „Belvila”. Gosti će dobiti i „siti pas” kartice sa više od 40 turističkih ponuda, kao i časopise „Bel gest” i „Dobrodošli u Beograd”. Za uspomenu će sa sobom poneti i posebne trouglaste marame. Naš cilj je da svi oni požele da se barem još jednom vrate u Beograd – rekla je Dimitrijevićeva.

Za vreme Univerzijade Čika Ljubina ulica biće pretvorena u izložbeno-prodajni prostor sa suvenirima i rukotvorinama starih zanata, dok će se u Skadarliji 4. i 5. jula od 10 do 20 časova održavati poseban kulturno-umetnički program.

Zbog studentskog takmičenja i Beogradski letnji festival počeće nešto ranije. Za ovu priliku, u okviru BELEF-a biće upriličeno 30 različitih programa.

– U znak dobrodošlice, 23. juna uveče u Univerzitetskom selu, biće otvorena izložba skulptura od terakote Marka Lađušića. Sutradan će početi i programi na bini, a svako veče nastupaće različiti umetnici, od Beogradske filharmonije, do lokalnih di-džejeva. Spremili smo i dve premijere: pozorišnu predstavu „Drafting” i crtani film Alekse Gajića o Beogradu budućnosti „Tehnotajz” – rekla je Milena Stojićević, direktorka BELEF-a.

U Beogradu će se paralelno održati i filmski „Sofest”, „Summertime jazz festival”, Festival folklora, Čelo fest, kao i Festival pantomime i melodrame.

Za inostrane goste srpskog porekla Međunarodna konferencija mladih lidera dijaspore spremila je dvodnevni seminar. U „Sava centru”, 9. i 10. jula sastaće se biznismeni i preduzetnici mlađi od 30 godina, što će, prema rečima Tijane Arnautović, direktore konferencije, biti prilika za uspostavljanje saradnje mladih lidera čiji su „koreni u Srbiji a poslovi u inostranstvu”.

– Biće organizovane prezentacije o rukovodstvu mladih kao i sajam za izlagače. Svoje učešće kao predavači potvrdili su ministri Vuk Jeremić, Srđan Srećković i Snežana Samardžić-Marković i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević. Na kraju konferencije biće dodeljene i nagrade najboljim mladim preduzetnicima – istakla je Arnautovićeva.

-----------------------------------------------------------

Sto šezdeset tatarskih volontera

Marat Bariev, ministar omladine, sporta i turizma Tatarstana, u jučerašnjoj poseti Beogradu najavio je da će pomoć u organizovanju Univerzijade pružiti grupa od 160 mladih dobrovoljaca iz ove ruske republike.

– Na audiciji za volontere prijavilo se više od hiljadu mladih i bilo je veoma teško izabrati 160. Mislim da smo uspeli da napravimo dobru selekciju pa ćemo na beogradsko takmičenje poslati zaista vredne mladiće i devojke. Naredna Univerzijada se održava u ruskom gradu Kazanju, pa će nam iskustva koja oni steknu ovde biti od izuzetne koristi – rekao je Bariev i najavio svečano otvaranje Rusko-tatarskog doma na Adi Ciganliji gde će Beograđani i učesnici Univerzijade moći da se upoznaju sa običajima i vrednostima ove tatarske republike.

M. L.

[objavljeno: 10/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.