Bliži se useljenje akademaca u domove

Izvor: Politika, 21.Sep.2009, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bliži se useljenje akademaca u domove

Krevet u studentskom domu zatražila su 2.372 brucoša na budžetu, ali 53 odsto moraće da potraži privatan smeštaj. – Ove godine Ministarstvo prosvete jedan broj mesta obezbediće i najboljim akademcima na doktorskim studijama

U objekte Studentskog centra za vreme letnje pauze uloženo je dosta novca, pa će brucoši posle nekoliko decenija ući u potpuno preuređene sobe. Pre mesec dana završen je i proces prilagođavanja restorana standardima ISO 9001 i HACCP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Milovan Petrović, direktor Studentskog centra, za „Politiku” govori o uvedenim novinama i projektima u pripremi.

Konkurs za smeštaj akademaca u domove Studentskog centra je počeo. Do kada akademci starijih godina koji su uslov za upis naredne godine studija stekli u junu i septembru mogu da predaju prijavu, a koji je rok za one koji će to učiniti tek u oktobru?

Da bi učestvovali u prvoj raspodeli, oni koji su uslov ispunili u junu ili septembru na svojim fakultetima mogu da predaju prijave do 30. septembra. Druga je za one koji će pravo da upišu sledeću godinu ostvariti u oktobarskom roku, a konkurs će trajati do kraja tog meseca.

Rok za prijem zahteva brucoša na budžetu je istekao 15. septembra. Koliko njih je zatražilo dom, koliko će ga dobiti, a koliko će biti prinuđeno da potraži privatan smeštaj?

Ove godine dom je zatražilo 318 brucoša više nego lane, ukupno 2.372. Svake godine imamo po, otprilike, 300 studenata više. Među njima gotovo tradicionalno ima više devojaka nego mladića, ali ovog puta muškaraca je samo trećina. Prošle godine uselili smo 47 odsto, tačnije 974 brucoša koji su konkurisali, pa ćemo i sada gledati da ne idemo ispod tog procenta, mada je to više nego što je konkursom predviđeno.

Polovinu, dakle, nećemo uspeti da zbrinemo. Prvi iznad crte na prošlogodišnjoj rang listi imao je prosek 4,75, svi ispod crte takođe su odlični đaci koji su zaslužili dotiran smeštaj ali, nažalost, nema dovoljno mesta.

Koliko će polaznika postdiplomskih studija dobiti smeštaj u domu i po kojim kriterijumima?

Konkursom je predviđeno oko 100 mesta za master studente. Ove godine prvi put ćemo useliti i doktorante iako ne studiraju na budžetu, a koliko će ih biti odlučiće Ministarstvo prosvete.

Prethodnih meseci preuređivani su domovi „Karaburma”, „Patris Lumumba” i „Košutnjak”, koji su dobili i nameštaj sa Univerzijade. Šta je konkretno u njima urađeno, kako je raspoređen legat ovog najvećeg sportskog studentskog takmičenja?

Ministarstvo prosvete izdvojilo je 147.198.534 dinara za kupovinu nameštaja za Univerzijadu, koji je posle ovog takmičenja prešao u naše ruke. Odlučili smo da njime opremimo lošije domove: „Karaburmu”, „Košutnjak” i „Patris”. Imali smo i višak koji je „otišao” u „Rifat Burdžović” i „Penezić Krcun”. Kada je stari nameštaj iznesen, izgletovali smo i okrečili zidove, popravili instalacije, zamenili podove, ishoblovali i izlakirali parket tamo gde ga je bilo. Tu se smeštaju brucoši i oni će ove godine ući u potpuno nove sobe.

Gde je zapela najavljivana obnova osmospratne kule u domu „Patris Lumumba”, kojom bi se dobilo stotinak novih soba, a za koju su Studentski centar i Ministarstvo prosvete obezbedili oko 170 miliona dinara?

Očekujemo da dobijemo građevinsku dozvolu, a procedura traje već godinu dana. Nadali smo se da ćemo je dobiti ranije i da će se neki kreveti naći već na ovogodišnjim raspodelama. Radiće se u dve faze i trebalo bi da kula bude useljiva u septembru, oktobru sledeće godine. Biće tu oko 75 soba, 140 ležajeva u dvokrevetnim sobama i nekoliko u jednokrevetnim. Sredstva iz NIP-a, oko 55 miliona dinara, koja nam stižu preko Ministarstva prosvete, već su obezbeđena, a ostatak finansiramo sami.

Da li ćete u saradnji sa Ministarstvom prosvete, bez obzira na troškove ulaganja u domove i poboljšanje kvaliteta života u njima, uspeti da cene smeštaja i ishrane u objektima Studentskog centra ostanu na nivou prošlogodišnjih?

To zavisi samo od Ministarstva prosvete.

Koliko studentskih restorana je „umiveno” pred početak ove sezone i da li su svi počeli da rade 20. avgusta? Da li možete da ih rangirate po kvalitetu ishrane ili popularnosti?

Svi su sređeni. Doskoro su među restoranima postojale razlike, ali u poslednje dve godine smo dosta uložili i ne bih mogao da kažem da ih i sada ima. Čini mi se da studenti, ipak, radije jedu u objektima u kojima se jela i pripremaju, nego u onima u koje se dovoze.

Kako napreduje proces prilagođavanja pripreme, transporta, čuvanja i služenja hrane sa standardima ISO 9001 i HACCP?

Završen je, dobili smo sertifikate pre mesec dana. Morali smo da zamenimo frižidere, mašine za pranje sudova, posude i linije u kojima se hrana može bezbedno čuvati. Obnovili smo i vozni park, kupili četiri nova, klimatizovana vozila za dostavljanje hrane. I, kao što rekoh, podigli nivo održavanja higijene u restoranima. To nas je ukupno koštalo oko dva miliona dinara.

Koji domovi još ne pružaju mogućnost korišćenja Interneta u sobama? Da li se planira povećanje brzine protoka internet podataka u domovima i hoće li se potpisivati sporazumi sa provajderima koji bi studentima ponudili neke pogodnosti?

U svim sobama moguće je priključiti se na ADSL, i to košta oko 900 dinara mesečno. Akademci su zainteresovani za LAN mrežu koja je jeftinija, staje oko 300 dinara mesečno i omogućava brzi internet. Ova mreža uvedena je u „Patris”, „Četvrti april”, „Studentski grad” i „Penezić”, a u toku je postupak uvođenja u „Karaburmu”. Prvi dom koji će pristupiti Akademskoj mreži, koja omogućava besplatni internet, jeste Studentski grad. Radimo na tome, projekat je već izrađen u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom.

Da li znate koliko u proseku godišnje košta smeštaj i ishrana jednog stanara doma? Koliko procenata dotira država, a koliko pada na pleća porodice?

Tri obroka dnevno, recimo, vredna su 269 dinara, od čega student plaća 109. Smeštaj prve kategorije mesečno košta 9.150 dinara, a država „pokriva” 8.050.

Da li sredstva iz budžeta pravovremeno stižu na račun Studentskog centra i da li imate poteškoća da izađete na kraj sa troškovima?

Stižu, ali imamo problema zbog poskupljenja komunalnih usluga, a za svako kašnjenje obračunava nam se kamata.

Ivana Ješić

[objavljeno: 21/09/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.