Beogradski Zoo vrt proslavio 75 rođendan (VIDEO)

Izvor: S media, 11.Jul.2011, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradski Zoo vrt proslavio 75 rođendan (VIDEO)

Nizom manifestacija, danas je proslavljen 75. rođendan beogradskog Zoo vrta. Ovoj instituciji dodeljen je sertifikat o standardu, a promovisana je i serija poštanskih markica sa likovima životinja.

Zoološki vrt u Beogradu danas je imao pregršt razloga za slavlje. Naime, na današnji dan pre 75 godina ova institucija otvorila je vrata svim ljubiteljima životinja, ali i životinjama iz celog sveta koje su pronašle svoj dom pod okriljem danas zvanično najboljeg zoo >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vrta u čitavoj Evropi.

Obeležavanju jubileja prisustvovali su zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić, član Gradskog veća Dejan Mali i direktor Zoološkog vrta Vuk Bojović. Manifestacija je započeta otvaranjem kaveza za bele tigrove, a potom je otkrivena skulptura beloglavog supa.

Nastavljaju se vrućine, temperatura do 38 stepeni

Otvorena prva pijaca organske hrane (VIDEO)

Srbija prvi put obeležava Dana nauke

U Zoološkom vrtu danas je promovisana i serija poštanskih markica sa likovima životinja, koje je specijalno za tu priliku odštampalo JP "Pošte Srbije", a kompanija "SBB" uvela je bežični internet na teritoriji celog vrta.

Zoološki vrt prešao je u vlasništvo prestonice odlukom Skupštine grada u novembru, nakon čega je najavljeno njegovo proširenje.

Zoološki vrt otvorio je pre 75 godina tadašnji gradonačelnik Vlada Ilić, a prostirao se na 3,5 hektara i u njemu su živele velike mačke, medvedi, vukovi, primati, ptice i egzotični biljojedi.

Kasnije je vrt proširen na površinu od 14 hektara i toliki je dočekao Drugi svetski rat, ali u toku bombardovanja 1941. i 1944. godine razoren i poginule su skoro sve životinje.

Zbog razaranja i smanjenja broja eksponata, Zoološki vrt je smanjen na sedam hektara, koliko zauzima i danas, a u njemu trenutno živi oko 2.000 životinja.

(S media, Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.