Antić: Kineski most gotov do kraja 2014.

Izvor: Večernje novosti, 24.Okt.2013, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antić: Kineski most gotov do kraja 2014.

BEOGRAD - Most preko Dunava, od Zemuna do Borče, sa pristupnom saobraćajnicom do Zrenjaninskog puta, biće izgrađen u predviđenom roku - do kraja 2014. godine, izjavio je danas ministar saobraćaja, Aleksandar Antić. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda najavila je da će deo pristupne saobraćajnice, od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta (u dužini oko 15 kilometara), biti završen najkasnije do kraja avgusta 2015. godine. Antić je, obilazeći gradilište mosta sa ambasadorom >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Kine u Srbiji Džang Van Sjueom, najavio da će u narednom periodu biti utvrđeno pomeranje roka aneksom ugovora za deo od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta, s obzirom da je bilo problema oko eksproprijacije zemljišta, zbog čega je izvođač radova s kašnjenjem uveden u posao. Ministar je kazao da će biti razmotreno i to da li će Srbija morati da pokrije dodatne troškove zbog kašnjenja radova na toj deonici. "To je u nekom scenariju moglo da da za pravo kineskoj kompaniji CRBC (Čajna roud and bridž korporejšn) da traži produženje rokova na celom projektu", rekao je Antić, dodajući da je dogovoreno da se ključna deonica, sa mostom i pristupnom saobraćajnicom do Zrenjaninskog puta, završi u roku odnosno do kraja 2014. Što se tiče dodatnih troškova, Antić je rekao da će ministarstvo, beogradska građevinska direkcija, CRBC i ambasada Kine razmotriti da li su oni realni i da će se naći neko rešenje, koje svakako neće biti na štetu Kine. On je dodao da ugovor treba da se poštuje, ali da treba imati u vidu da Srbija i Kina imaju prijateljske odnose i da "ugovore treba da posmatramo prijateljski". Ambasador Kine je kazao da će CRBC ispoštovati sve što je ugovorom predviđeno kako bi Beograd i Srbija dobili važan most, i izrazio očekivanje da će trenutni problemi oko realizacije tog projekta biti vrlo brzo prevaziđeni. Van Sjue je rekao da očekuje još dosta zajedničkih projekata u Srbiji na osnovu sporazuma o saradnji Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti izgradnje infrastrukture. Vršilac dužnosti direktora Direkcije za građevinskog zemljište, Tatjana Popović, rekla je da na trasi ima više od 400 katastarskih parcela, da je sporno šest, koje se odnose na tri kilometra budućeg puta, kao i da se čeka novi Zakon o legalizaciji objekata kako bi se rešio problem. Popović je najavila da će na proleće 2014. biti spojen kineski most, s obzirom da je već urađeno 250 metara glavnog raspona tog mosta od ukupno 360 metara. Od Ovčanskog do Pančevačkog puta trenutno se izvode radovi na delu saobraćajnice i most preko kanala Sebeš i pruge. Vrednost izgradnje mosta Zemun-Borča je, računajući i pristupne saobraćajnice u dužini oko 21 km, 255 miliona dolara. Most će imati šest traka, biće dug oko 1.500 metara, visok oko 30 metara i imaće pešačke i biciklističke staze. Projekat se finansira kineskim kreditom, koji predviđa tri godine počeka, period otplate 15 godina i kamatu od tri odsto.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Most Zemun–Borča u roku, ali možda skuplji

Izvor: Politika, 25.Okt.2013, 12:32

Kasniće samo pristupna deonica od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta, zbog eksproprijacije.- Kineski izvođač traži još osam do devet miliona dolara, tvrde u Gradskoj upravi, a isplate domaćem podizvođaču kasne..Izgradnja mosta Zemun–Borča neće zahtevati više vremena, ali možda hoće više...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.