Akcija na Kalemegdanu: Predstavljen SOS broj za prijavljivanje nestale dece

Izvor: Blic, 24.Maj.2015, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija na Kalemegdanu: Predstavljen SOS broj za prijavljivanje nestale dece

- U Srbiji godišnje nestane više od 100 dece, a najviše takvih slučajeva prijavljuje se na području Beograda. U takvim situacijama, roditelji uglavnom ne znaju šta treba da rade, kome da se obrate, odakle da počnu - rekla je Katarina Ivanović, iz NVO "Astra" danas na manifestacijie povodom Međunarodnog dana nestale dece na Kalemegdanu.

Kako iz ove organizacije navode, cela manifestacija organizovana je da bi se roditelji bolje upoznali sa postojanjem broja telefona 116-000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - SOS linije za nestalu decu.

- Pozivom na broj 116-000 prijavljuje se nestanak deteta ili se prosleđuju informacije koje mogu da pomognu u njihovom pronalaženju. Naša organizacija potpisala je Memorandum o saradnji sa policijom, pa imamo ulogu posrednika između roditelja i policije, prosleđujemo informacije, ali i pružamo psihološku pomoć i savetujemo roditelje - kaže Ivanovićeva.

Katarina Ivanović dodaje da je, pored ove akcije, u toku i inicijativa za uvođenje "Tijana alerta", koja podrazumeva da se, kada neko dete nestane, prekine medijski program, a fotografija tog deteta i informacije o nestanku budu nekoliko sekundi na ekranu.

Na Kalemegdanu, ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“, organizovan je danas i šarolik dečji progam. Nastupali su hor Dečijeg kulturnog centra, hor "Dance Factory", dečaci iz benda „Pakleni Ribnikari“ i glumci ZIT teatra

Manifestaciji je prisustvovao i veliki broj roditelja sa decom. Dok su deca uživala u program, roditelji su razgovarali sa predstavnicima nevladine organizacije.

- Mislim da je ovo jako korisno. Do danas nisam imala pojma da postoji broj na koji mogu da se obratim ako mi se, ne daj Bože, nešto slično desi - kaže jedna od majki koja je posetila manifestaciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.