Acković pozvao EIB da Romima izgradi novo naselje u Beogradu

Izvor: Politika, 08.Jul.2011, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Acković pozvao EIB da Romima izgradi novo naselje u Beogradu

BEOGRAD – Direktor Muzeja romske kulture Dragoljub Acković pozvao je danas Evropsku investicionu banku (EIB) da se više „ne ubija od brige” za Rome u Beogradu i da 25 miliona evra kredita namenjenih za obnovu mosta Gazela, uloži u izgradnju velikog romskog naselja.

„Samo nam odobrite jednu takvu donaciju. Tada ću promeniti mišljenje i poverovati da stvarno dobro mislite romskom narodu. U protivnom, za razliku od nekolicine Roma koji vam povlađuju jer to moraju zbog para koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su dobili, ja vam nikada neću poverovati da se zaista sekirate za nas Rome u Beogradu”, naveo je Acković u otvorenom pismu Evropskoj investicionoj banci.

Ta banka je odbila kredit Putevima Srbije za obnovu Gazele jer je nezadovoljna kako su raseljeni Romi koji su živeli ispod mosta.

„Ne sekirajte se toliko samo za Rome koji su nekad živeli ispod Gazele, jer oni čine mali deo romske beogradske populacije, nego, kad nas toliko volite, dođite da zajedno obiđemo tu raseljenu decu u njihovim školama”, naveo je Acković.

Dodao je da romska deca koja su živela ispod Gazele, idu u školu i da među njima ima odličnih đaka.

„Dobro mi je poznato da je u školu ranije išlo samo nekoliko tamošnje dece. Dakle, broj dece 'ispod Gazele' koja u školu idu sada se uvećao nekoliko desetina puta”, naveo je Acković.

Ukazao je da u drugim beogradskim nehigijenskim naseljema ima i težih stambenih uslova života od onih ispod Gazele.

„Za njih se izgleda vi ne interesujete, ali ne samo vi, za njih se ne interesuje niko. Vi i drugi, zainteresovaćete se za neko od beogradskih romskih naselja kada vam to bude potrebno”, piše Acković, i navodi da u Beogradu živi 105.000 Roma.

„Zato, molim vas, nemojte da nam stvarate probleme tvrdeći da ne odobravate kredit za most Gazela zbog toga što neki od nas Roma nisu dobili stanove od čvrstog materijala. Nemojte da pomažete stvaranje etničke distance koja zbog ovakvih vaših tvrdnji može da bude samo uvećana”, naveo je Acković.

Beta

-------------------------------------

Putevima Srbije uplaćeno 10 miliona evra za urađene radove na  „Gazeli"

Evropska investiciona banka (EIB) uplatila je danas 10 miliona evra „Putevima Srbije” za rekonstrukciju mosta „Gazela” u Beogradu, rečeno je Tanjugu u tom javnom preduzeću.

Novac je uplaćen za već izvedene radove, a sledeća tranšsa od pet miliona evra biće uplaćena tokom avgusta, takođe za obavljene radove.

Generalni direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak izjavio je ranije danas u Beškoj da je sa EIB - om bio sklopljen ugovor da finansira rekonstrukciju „Gazele” samo sa 33 miliona evra koliko će biti i povučeno.

„Nije ni bilo predviđeno ugovorom da EIB da iz kredita preostalih 25 miliona evra koliko je potrebno za završetak radova na Gazeli”, rekao je Tanjugu Drobnjak dodajući da „Putevi Srbije” jesu tražili od EIB-a tih 25 miliona evra, ali da ta evropska banka nije zainteresovana za nastavak finansiranja tog projekta.

Drobnjak je ponovio da će „Putevi Srbije” sami finansirati završetak tog posla iz domaćih kredita.

Zajedno sa ranije povučenih 18 miliona evra biće ukupno realizovano predviđenih 33 miliona evra.

Drobnjak je rekao da „Štrabag” koji izvodi radove do sada nije imao nikakvih problema i da se radovi nastavljaju planiranom dinamikom.

On je ponovio da će do 15. novembra biti završeni radovi na mostu koji utiču na saobraćaj, dodajući da će svi radovi na rekonstrukciji Gazele biti završeni u februaru.

Tanjug

objavljeno: 08.07.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.