Raspisan tender za izradu PDR-a i idejnog projekta za motoput od Novog Sada do Bačke Palanke

Izvor: B92, 28.Dec.2023, 11:23

Raspisan tender za izradu PDR-a i idejnog projekta za motoput od Novog Sada do Bačke Palanke

U Srbiji se nesmanjenom brzinom nastavlja izgradnja putne mreže.

Naime, ministar građevinartsva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je Javno preduzeće “Putevi Srbije” raspisalo javnu nabavku za izradu Plana detaljne regulacije i Idejnog projekta sa Studijom opravdanosti za izgradnju brze saobraćajnice (motoputa) na deonici Novi Sad - Veternik - Futog - Begeč - Gložan - Čelarevo - Bačka Palanka.

Vesić je istakao da ovaj projekat podrazumeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izgradnju nove saobraćajnice koja će biti alternativa postojećem državnom putu IB reda broj 12. Prema njegovim rečima, koridor buduće saobraćajnice planiran je od priključenja na saobraćajnicu u zoni petlje Sever, koja povezuje autoput E-75 sa Bulevarom Evrope i Rumenačkim putem u Novom Sadu, preko raskrsnice sa državnim putem IIA reda broj 111 na deonici Novi Sad – Rumenka i preko planiranih raskrsnica kojima je sa predmetnom saobraćajnicom potrebno povezati naselja Veternik, Rumenka, Futog, Gložan i Čelarevo, do raskrsnice sa državnim putem IB reda broj 12 na obilaznici oko Bačke Palanke koja ujedno predstavlja i kraj nove saobraćajnice.

"Ova saobraćajnica trebalo bi da bude projektovana kao brza saobraćajnica (motoput), u skladu sa propisima. U planu je da ima četiri vozne trake od po 3,5 metara, četiri ivične trake od po pola metra, razdelnu traku od četiri metra i dve bankine od po metar i po. Planirana brzina kretanja vozila je 100 kilometara na čas”, kaže Vesić i dodaje da je u planu projektovanje benzinskih pumpi, te mesta za punjenje vozila na električni pogon, odmorišta, parkirališta i drugih objekata.

Vesić dodaje da će nova brza saobraćajnica biti veza Bačke Palanke i jugozpadne Bačke sa Novim Sadom i autoputem E-75, kao i najkraća veza Novog Sada sa Hrvatskom preko graničnog prelaza Bačka Palanka.

"Izgradnjom ovog putnog pravca stvaraju se uslovi za bolju pristupačnost celog regiona, podizanje njegove konkurentnosti, kao i razvoj Južnobačkog okruga, posebno Bačke Palanke i Novog Sada, kao i naselja koji se nalaze u zoni trase puta”, kaže Vesić.

Vesić podseća da se trenutno saobraćaj odvija državnim putem IB reda koji ide od Bačke Palanke, naselja Čelarevo i Gložan i prolazi kroz centralni deo Begeča, Veternika i Futoga, kao i kroz gradsko jezgro Novog Sada što značajno povećava vreme putovanja. Prema njegovim rečima, pored problema sa gužvom u ovim mestima, veliki je broj teretnih vozila i ugrožena je bezbednost saobraćaja, posebno u naseljenim mestima.

"Značaj realizacije ovog projekta se ogleda i u poboljšanju saobraćajnih uslova, bezbednog odvijanja saobraćaja i smanjenja vremena putovanja od autoputa do Bačke Palanke i graničnog prelaza, kao i poboljšanju uslova života lokalnog stanovništva koji je ugroženo prolaskom vozila kroz naseljena mesta, što utiče na povećanje rizika u saobraćaju i zagađenje životne sredine ", zaključio je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Bačka Palanka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.