Izvor: Radio 021, 14.Dec.2020, 18:04

Naredne godine nastavak izgradnje reciklažnog dvorišta na deponiji u Novom Sadu

Čelnici Novog Sada naredne godine nastavljaju sa aktivnostima na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom, zajedničke namere grada i okolnih opština - Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa.

Nakon usvajanja Regionalnog plana upravljanja otpadom, prelazi se na pripremu dokumentacije za prve radove. Za tu namenu Grad planira da izdvoji 124,8 miliona dinara, navodi se u planovima koji će se uskoro naći pred odbornicima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Skupštine grada.

Nešto više od 24 miliona dinara koštaće izrada tehničke dokumentacije za upravljanje otpadom, tri miliona će koštati dobijanje svih potrebnih mišljenja i saglasnosti, dok će po pet miliona dinara koštati dokumentacija za izgradnju transfer-stanice i postrojenja za reciklažu građevinskog otpada.

Najveće ulaganje biće u radove na izgradnji dugoočekivanog reciklažnog dvorišta na gradskoj deponiji - 87,6 miliona dinara.

Sve ove aktivnosti deo su prve od ukupno tri faze koje uključuju izgradnju krajnjeg Regionalnog centra, a čija lokacija će najverovatnije biti tik uz gradsku deponiju u Novom Sadu. Transfer stanice planiraju se u Vrbasu, Srbobranu i Bačkoj Palanci, a s ovih lokacija otpad će se prevoziti na krajnju destinaciju - regionalnu deponiju.

Reciklažno dvorište biće postrojenje u kojem se odlaže sav otpad koji građani ne mogu da recikliraju (na primer: aparati, baterije, stari nameštaj i slično). Ukupno tri ovakva dvorišta nalazila bi se u Novom Sadu i po jedno u okolnim opštinama.

Pomenute opštine su se još 2010. godine opredelile za rešenje u vidu regionalnog centra za upravljanje otpadom, ali za ovu investiciju nikad nije opredeljen novac. Opštine će ovu investiciju finansirati delom iz svojih budžeta, a najviše uz pomoć Pokrajine, Republike, Evropske banke za obnovu i razvoj i Nemačke razvojne banke.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Grad Novi Sad oživljava plan star 14 godina: Na keju kafić, pasarela i vidikovac

Izvor: Radio 021, 15.Dec.2020, 09:02

Predlog plana detaljne regulacije prostora između Keja žrtava racije, Beogradskog keja i Dunava, koji uključuje izgradnju turističko-ugostiteljskog objekta, pasarele i tornja sa vidikovcem, ove nedelje će se naći pred odbornicima Skupštine grada...Područje obuhvaćeno planom je gotovo u celosti...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.