Kapetanu bugarskog broda određen pritvor zbog izlivanja oko 35.000 litara nafte u Dunav

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 18:55

Kapetanu bugarskog broda određen pritvor zbog izlivanja oko 35.000 litara nafte u Dunav

Kapetanu bugarskog broda "Džambo 3" danas je, na predlog Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci, sudija Osnovnog suda odredio pritvor do 30 dana.

Prema rečima Milana Kneževića, glavnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci, osumnjičeni, koji se tereti za zagađenje životne sredine, izneo je svoju odbranu, ističući da mu je jako žao zbog akcidenta koji se dogodio 19. juna.

Tada se, prema procenama stručnjaka, sa bugarskog broda u Dunav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kod Čelareva izlilo između 20.000 i 35.000 litara nafte.

Kapetan broda je ispričao da 12 sati plove, a 12 sati odmaraju, i da je očajan zbog svega što se desilo i napomenuo da je ceo život na reci.

"Osumnjičeni je priveden i saslušan uz pomoć tumača za bugarski jezik", kazao je glavni tužilac Knežević.

Pored kapetana, saslušani su i članovi posade bugarskog broda.

Pored postupka koji je pokrenut protiv kapetana broda, nadležne inspekcije, vodoprivredna i inspekcija za plovidbe na rekama podneće prijave za privredni prestup protiv vlasnika broda.

Do curenja nafte sa broda koji je iz Bugarske prevozio čelik došlo je u prvim posleponoćnim satima 19. juna, odnosno oko 1.35 sati, a akcident je primećen ujutro, o čemu su odmah obaveštene nadležne službe, koje su reagovale.

Putujući nizvodno od Čelareva prema Zemunu, naftna mrlja je u ponedeljak prošla kroz Sremsku Kamenicu, Novi Sad i Sremske Karlovce, a istog dana, u noćnim satima joj je napravljena zaseda na obali Batajnice.

Tu su ekipe "Srbijavoda" i "Voda Vojvodine", Sektora za vanredne situacije MUP-a i Vojske Srbije, na Dunavu postavili specijalnu mrežu, plutajuću barijeru za sakupljanje nafte koja je plivala po površini vode.

Pomoću ove mrežaste zavese dužine veće od 100 metara, sakupljena je nafta i spakovana u posebne tankove, koji su odneti na reciklažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Bačka Palanka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pritvor osumnjičenom za pljačku zlatare

Izvor: Radio 021, 24.Jun.2023, 16:14

Na predlog Osnovnog javnog tužilaštva u Pančevu sud je odredio pritvor do 30 dana A.Ž. (23) iz Vrčina zbog sumnje da je 19. juna iz jedne zlatare ukrao nakit vredan 1,2 miliona dinara.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.