Božićna poseta mladim Slovakinjama, praznik uz druženje i pesmu

Izvor: RTS, 25.Dec.2018, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićna poseta mladim Slovakinjama, praznik uz druženje i pesmu

Da bismo upoznali zanimljive običaje naših sugrađana Slovaka, ekipa RTS-a je boravila u mestu Silbašu u Bačkoj Palanci. Tradicionalno, za Badnje veče, mladići dolaze do kuća u kojima ima devojaka za udaju i prave buku. Iako je običaj slovački, rado ga paktikuju i mladići drugih nacionalnosti.
Kuća Cinkockih samo je jedna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od mnogih u Silbašu ispred koje mladići najavljuju svoj dolazak. Renata i sestra već deset godina vrata moraju otvoriti, bez obzira na to koliko je mladića ispred kuće.

"Obaveza je da devojka uvede momke unutra i da ih ponudi pićem, vinom ili pivom i kolačima", kaže Renata Cinkocki.
A roditelji nemaju ništa protiv.
"Deca su to, neka se druže, to su običaji. Dobri su momci, nikada ne naprave ništa loše. Sve super", kaže otac Ondrej.
I sam je kao mladić isto radio.
"Lep je to običaj", kaže majka Jarmila, mada, dodaje – momci nekada preteraju a ponekad ode i neka pločica.
Pravo da dođu kod devojke na večeru ostvaruju nakon prvog pričešća, sa 13 godina, a Renata nije jedina u mestu koja je ugostila ove momke.
"Idemo na više lokacija. Minimum četiri-pet", kaže Dejan Laćarak i tvrdi da se devojke obraduju.
Pucanje simbol Isusovog rođenja
Slovaci božićne praznike proslavljaju porodično, domaćine pozdravljaju pesmom, a pucanje zapravo simbolizuje rođenje Isusa, iako je taj običaj i dobar izgovor da najsrećniji gost otme pažnju domaćice.
"Kada sam već stekla momka, onda je bila druga prilika, ostali momci su izvisili, šta sad možemo sa njima, je l' da?", kaže tetka Jarmila Križan.
"Da, nekako se upoznaju i sa porodicama, da vide da li to ima perspektivu ili nema", objašnjava komšinica Milinka Sklabinska.
Trpezu za Badnje veče zamenila je božićna, kada Slovaci u Silbašu za ručak tradicionalno kuvaju kupus.
Posni ručak, nakon službe u crkvi, zamenila je bogatija večera, kada se jedu kolači i meso, ali ne od pernatih životinja, jer Slovaci veruju i da će im, ako jedu to meso, sreća odleteti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.