Vlada nudi „Alpini“ 2,5 miliona evra za dokumentaciju

Izvor: Blic, 18.Nov.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada nudi „Alpini“ 2,5 miliona evra za dokumentaciju

Iako Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, tvrdi da su pregovori između Vlade Srbije i austrijskog konzorcijuma „Alpina-Por" o sporazumnom raskidu ugovora za izgradnju autoputa Horgoš-Požega ušli u završnicu, Vlada Srbije juče je izašla s poslednjom ponudom. Vlada Austrijancima za tendersku i projektnu dokumentaciju može maksimalno da isplati dva i po miliona evra, kao i 10 miliona koje je uzela na ime bankarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << garancije. I ni centa više.



Izvor „Blica" blizak pregovaračkom timu Vlade kaže da su predstavnici konzorcijuma tokom pregovora tražili čak 18 miliona evra, ali da je Vlada poručila da na tu sumu ne pristaje.

- Za eksproprijaciju zemlje koja je do sada izvršena možemo da im damo oko 800 hiljada evra, a sve ukupno 2,5 miliona uključujući idejni projekat, geološke studije, kao i nacrte dizajna petlji i mostova. Vlada od toga neće dalje ići - tvrdi izvor Blica.

Prvog januara ističe ugovoreni rok konzorcijumu „Alpina-Por" za dostavljanje bankarske garancije i ispunjavanje drugih preuzetih obaveza, ali su, kako je ministar Mrkonjić juče rekao, velike šanse da dogovor o sporazumnom raskidu ugovora bude postignut do kraja ove nedelje. Dan 1. januar 2009. je, inače, poslednji dan roka u kojem se mora znati ima li bankarske garancije ili nema.

Mrkonjić je kazao da su oformljena dva tima koja će brinuti o izgradnji autoputa koji potpada pod panevropski Koridor 10 i o modernizaciji železnice jer se na njoj nalazi 100 kilometara tog koridora. Modernizacija železnice koštaće 1,1 milijardu evra.

Na panel diskusiji u Beogradu rečeno je da izgradnja Koridora 10 podrazumeva ekonomsku, razvojnu i političku dobit za Srbiju. Od koridora ukupne dužine 2.400 kilometara, kroz Srbiju prolazi 835 kilometara, ostalo je da izgradimo oko 300 kilometara. Radovi će biti nastavljeni na proleće, nakon raskida koncesije sa austrijskim konzorcijumom.

Po oceni ministra Mrkonjića, saobraćaj je najveća razvojna šansa Srbije jer donosi najčistiji devizni priliv, tako da nam se isplate velika prethodna ulaganja, posebno u Koridor 10. Podršku pružaju međunarodne finansijske institucije jer je EU veoma zainteresovana za ovaj projekat s obzirom na to da, kako je naveo Mrkonjić, samo jedan minut zadržavanja vozila na granici štedi tri do četiri miliona evra godišnje.

Za izgradnju preostalih deonica i dva kraka (Horgoš-Novi Sad, Leskovac-Preševo, Niš-Dimitrovgrad, Beograd-obilaznica i Batajnica-Dobanovci) potrebno je 1,72 milijardi evra, dok je očekivana ukupna dobit od ovog autoputa od 2011. do 2032. godine 4,3 milijarde evra. Ne manju važnost ima činjenica da će Koridor 10 doprineti zaustavljanju demografskog pražnjenja istoka i jugoistoka Srbije, izbalansirati neravnomernost regionalnog razvoja (sada iznosi 1:7, dok EU toleriše disbalans 1:3), potpomoći izvoz, procvat građevinarstva i nadasve omogućiti funkcionalnu integraciju u EU.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić: Beogradska obilaznica biće gotova 1. maja 2010.

Izvor: Kurir, 18.Nov.2008

BEOGRAD, 18. novembra 2008. (Beta) - Ministar za infrastrukturu Srbije Milutin Mrkonjić najavio je danas da će obilaznica oko Beograda, od Batajnice do Bubanj potoka, biti završsena 1. maja 2010. godine. Mrkonjić je na skupu o značaju Koridora 10 kazao da je za to potrebno oko 315 miliona evra,...

Nastavak na Kurir...

Na proleće od Horgoša

Izvor: Večernje novosti, 18.Nov.2008

Na koncesiju Horgoš - Požega do kraja nedelje trebalo bi da bude stavljena tačka. Kako je najavio Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu, razgovori o sporazumnom raskidu koncesionog ugovora privode se kraju

Nastavak na Večernje novosti...

Vlada nudi Alpini 2,5 miliona evra

Izvor: B92, 19.Nov.2008, 02:37

Beograd -- Vlada Srbije konzorcijumu Alpina-Por za tendersku i projektnu dokumentaciju za izgradnju autoputa Horgoš-Požega može isplatiti dva i po miliona evra, piše Blic... Izvor Blica blizak pregovaračkom timu Vlade kaže da su predstavnici tog konzorcijuma tokom pregovora tražili čak 18 miliona...

Nastavak na B92...

Zašto se Srbija plaši arbitraže

Izvor: Glas javnosti, 19.Nov.2008

BEOGRAD - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je juče da bi pregovori o sporazumnom raskidu Ugovora sa koncesionarom „Alpina-Por“ trebalo da budu završeni ove nedelje i da očekuje da bude postignut dogovor koji će zadovoljiti obe strane...„Ove nedelje bi trebalo da završe...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.