Vlada dobila spor protiv Alpine Por

Izvor: RTS, 22.Okt.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada dobila spor protiv "Alpine Por"

Vlada Srbije dobila spor pred sudom u Beču sa Konzorcijumom "Alpina Por" u vezi sa bankarskom garancijom za izgradnju autoputa Horgoš–Požega. Tako će Srbija zadržati bankarsku garanciju od 10 miliona evra.

U Vladu Srbije stigla je presuda po kojoj je Vlada dobila spor protiv "Alpine Por" za naplatu bankarskih garancija od 10 miliona evra zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o izgradnji autoputa.

Šef >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je agenciji Beta da je reč o drugostepenoj presudi, koja je konačna.

Garancija od 10 miliona evra je bila "garancija ozbiljnosti ulaska u ceo posao" koncesije, naveo je Mihajlović.

Konzorcijum "Alpina Por" pokušao je da zadrži bankarsku garanciju od 10 miliona evra.

U sporu sa tim konzorcijumom, sa kojim je raskinut ugovor oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega zbog neispunjavanja obaveza, pravni zastupnik Vlade Srbije Radivoje Petrikić iz advokatske kancelarije "CMS Rajh-Rorvig Haše", ostvario je pobedu i u prvostepenoj i u drugostepenoj instanci.

U Parizu je u toku arbitraža u ovom slučaju, a pobeda pred bečkim sudom mogla bi da značajno utiče na odluku ovog tela u korist Srbije.

Konzorcijum "Alpina Por" je bankarsku garanciju dao za posao oko izgradnje autoputa u Srbiji, ali je ugovor sa njim raskinut, jer nije ispoštovao odredbe sporazuma.

Nezadovoljan gubitkom posla, konzorcijum je izdejstvovao u austrijskoj banci da se bankovna garancija ne isplati Srbiji.

Nakon toga, Vlada Srbije je podnela tužbu, a odluka suda je sada postala pravosnažna, pošto je drugostepena instanca donela odluku u korist srpskih vlasti.

Ugovor o koncesiji za autoput "Horgoš-Požega" potpisan je u martu 2007. godine.

Koncesija je trebalo da se izda na 25 godina, a obuhvatala je izgradnju leve trake autoputa od Horgoša do Novog Sada duge 106 kilometara, održavanje 68 kilometara autoputa od Novog Sada do Beograda, i projektovanje i izgradnju autoputa Beograd-Požega, dužine 148 kilometara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.