Više desetina rezervista povređeno u sukobu sa MUP-om

Izvor: Blic, 18.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više desetina rezervista povređeno u sukobu sa MUP-om

Rezervisti iz Leskovca odlučili su da sutra ujutru uruče Vladi Srbije zahtev za isplatu novčane pomoći na ime dnevnica za učešće u ratu na Kosovu i Metohiju.



U dopisu, upućenom predsedniku Vlade Srbije Vojislavu Koštunici, zatraženo je da se pitanje isplate ratnih dnevnica uvrsti u dnevni red sutrašnje sednice Vlade i da premijer ili neko od njegovih saradnika primi delegaciju rezervista iz Leskovca.

"Lokalna samouprava stoji iza potpune logističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podrške ovoj delegaciji", navodi se u dopisu.

Zatraženo je i da se leskovačkim rezervistima isplati novac pod istim uslovima kao rezervistima iz sedam opština, koji su već primili nekoliko rata. Rezervisti su zahtevali da se prva rata novčane nadoknade isplati najksanije do 11. maja.

Nekoliko hiljada rezervista iz leskovačkog kraja, koji su se u podne okupili ispred zgrade Skupštine opštine protestujući zbog neisplaćenih razlika u ratnim dnevnicama, razišli su se, a skup je protekao bez incidenata. Rezervistima je na današnjem skupu pročitana poruka premijera Vojislava Koštunice.

Predsednik opštine Leskovac Vladan Marinković apelovao je u izjavi Tanjugu na postizanje konsenzusa svih stranaka u Vladi oko rešavanja zahteva rezervista. On je rekao da podržava rezerviste, ali da lokalna samouprava nije adresa za njihove zahteve već da je to Vlada Srbije. Predsednik leskovačke opštine je kazao da je odmah po postizanju dogovora o isplati pomoći topličkim rezervistima upozorio republičke vlasti da će "domino efekat" biti neizbežan i da "država ne može biti nekom majka, a nekome maćeha".

Pokrenut predkrivični postupak protiv 12 rezervista

Sudija Jovan Đorđević kaže da je u toku pretkirvični postupak protiv 12 rezervista zbog ometanja službenog lica na dužnosti prilikom jučerašnjeg pokušaja rezervista iz leskovačke opštine da blokiraju autoput. Đorđević je rekao da je policija sinoć pustila privedene rezerviste, a da se danas nastavlja postupak u ovom slučaju.

Desetine premlaćenih, od kojih je osam primljeno u leskovački urgentni centar, i dvadesetak privedenih, bilans je jučerašnjih višečasovnih protesta oko pet hiljada vojnih rezervista iz Leskovca, koje je niška žanda-rmerija u opremi za razbijanje demonstracija sprečila u pokušaju da blokiraju autoput Beograd-Skoplje u blizini sela Mala Kopašnica.

- Tukli su koga su stigli pendrecima i nogama. Šutirali su nas, vukli po njivama i privodili. Ovde su dvojicu vezali, nabili im glavu u noge i ludački mlatili pendrecima, pa ih onda uveli u njihov autobus. Sramota - ogorčen je rezervista Goran Jovanović.

Batine je dobio i Goran Aranđelović, vojni invalid.

- Bio sam u ratu i ranjen. Ima 21 šraf u nogama. Gospodin me je gurnuo niz ovu strminu, leteo sam 30 metara od ograde na autoputu - priča Aranđelović upirući prst na jednog od žandarma.

Demonstranti su protest počeli u 12 sati ispred sedišta opštine Leskovac gde su očekivali pozitivan odgovor na njihove višenedeljne zahteve da im se isplate ratne dnevnice. Odgovor čelnika lokalne vlasti da podržavaju njihov zahtev nije umirio već naelektrisanu situaciju, pa su rezervisti doneli odluku da blokiraju mesto gde se spaja stari i novi autoput kod sela Mala Kopašnica, 12 kilometara od Leskovca.

Lalović: Premijer podržava zahteve rezervista

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica u potpunosti podržava zahteve rezervista iz leskovačkog kraja i iz drugih krajeva Srbije da imaju jednak tretman sa rezervistima iz Topličkog okruga, izjavio je u sredu premijerov savetnik Slobodan Lalović.

"Predsednik vlade smatra da ne smeju da postoje rezervisti prvog i drugog reda. Svi su se oni hrabro borili protiv NATO agresora 1999. godine", rekao je Lalović agenciji Beta.

U blizini sela Grabovnica zaustavio ih kordon od oko 150 žandarma, pristiglih iz Niša. Videvši da nisu u stanju da zaustave masu, žandarmi su odjurili kilometar dalje ka autoputu i tu se se u nekoliko grupa raspredili, ne dozvoljavajući demonstrantima, koji su se okupili sa obe strane autoputa, da preskoče ogradu.

- Ničim ih nismo isprovocirali. Ko je ovo batinjanje naručio, taj nije normalan - rekao je Blicu Nebojša Jovanović.

Prema računicama, Vlada Srbije bi za dnevnice leskovačkih rezervista morala da izdvoji oko 2,5 milijarde dinara.

Tehnička vlada ne može da odobri jednokratnu pomoć

Predsednik skupštinskog Odbora za rad, boračka i socijalna pitanja Meho Omerović rekao je danas da "vlada u tehničkom kapacitetu ne može, nažalost, da odobri isplatu nikakve jednokratne pomoći", pa ni takve pomoći leskovačkim vojnim rezervistima za vreme koje su proveli na Kosovu u vreme NATO agresije 1999. godine. On je u izjavi Radio Beogradu podsetio na stav Ministarstva odbrane da su vojnim rezervistima sve obaveze izmirene 1999. i 2000. godine i naveo da je nekim od njih kasnije isplaćena jednokratna pomoć na ime toga što žive u nerazvijenim opštinama.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.