Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Avg.2019, 00:14

Svečano otvoren auto-put "Miloš Veliki", sledi Šumadijski koridor

Svečano otvoren auto-put Miloš Veliki, sledi Šumadijski koridor

Novi autoput "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj.

Put je otvoren uz vatromet i pesmu "Igrale se delije", a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Aleksandra Vučića, ministara, gostiju iz regiona i Kine, čija je firma radila na izgradnji puta.

Trasa autoputa E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << lukom Bar.

Novi autoput od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara a čine ga deonice: Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju od 18. avgusta, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

U naredne četiri godine - milijardu evra za pet hiljada kilometara puteva

U naredne četiri godine biti uloženo skoro milijardu evra u izgradnju pet hiljada kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je večeras predsednik Vučić otvarajući svečano autoput "Miloš Veliki".

"Uradili bismo i više, nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije nam problem u novcu, nemamo tesara, varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom", rekao je Vučić.

On je naveo da je danas imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.

Istakao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snabdevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode...

"Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku", istakao je Vučić.

Vučić je večeras, u obraćanju građanima na petlji Ljig novog autoputa "Miloš Veliki", saopštio da je danas doneta odluka da se krene u pripreme za izgradnju autoputa "Vožd Karađorđe".

Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju autoputa "Vožd Karađorđe" i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, Svilajna do Despotovca i Bora", rekao je on na svečanosti povodom puštanja u saobraćaj novog autoputa od Obrenovca do Ljiga.

Kazao je da će se autoputem "Vožd Karađorđe" spojiti sever i srce Šumadije sa istokom Srbije.

"Biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proći će taj autoput i kroz Viševac, gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeju da naprave zajedničke rezultate"; podvukao je on.

Postali smo bolji deo sveta, svakim kilometrom to potvrđujemo

Vučić je večeras podsetio da je viševekovni hrast morao da bude posečen da bi se izgradio autoput Miloš Veliki i istakao da će on biti hrast budućnosti za svu decu, koja treba da ostanu u Srbiji.

Vučić je otvarajući ovu modernu deonicu od Obrenovca do Ljiga, podsetio da ga je, kada je izbio problem oko starog hrasta koji se našao na trasi autoputa, tadašnji predsednik Tomislav Nikolić pitao šta da radi, rekao da je on sam ostao pri stavu da autoput mora da se izgradi.

"I danas imamo autoput, ali on će da bude hrast budućnosti za našu decu koja treba da ostanu ovde. To će da dovede fabrike, investitore u Čačak, Požegu, Arilje, Ivanjicu, Ub, Lajkovac, Obrenovac...", rekao je Vučić.

Predsednik je zahvalio svima koji su radili na izgradnji puta, ali i svim građanima koji su došli na otvaranje novog puta, na veliki dan za Srbiju.

Kako je istakao, 70 godina i malo više je sanjan ovaj san i čekan današnji dan.

"Hvala svima koji se raduju uspesima i napretku Srbije. Svima vama koji želite da Srbija bude uspešnija i ne tražite razloge da budete protiv svoje zemlje, već imate dovoljno razloga da budete uz svoju otadžbinu i da je volite više nego sto drugi mogu da zamisle", poručio je predsednik Vučić.

On je zahvalio građevinarima, vrednim ljudima koji su radili u najtežim mogućim uslovima, borili se sa prirodnim nepogodama, kosinama, tunelima, i izašli na kraj sa brojnim mukama i dodao da će moći svojim unucima da govore da su oni pravili budućnost Srbije.

"Hvala svima koji Srbiju vole više od svega i svima koji su dobro razumeli šta nam je činiti pre nekoliko godina, kada je zemlja bila na ivici ambisa. A, za samo nekoliko godina preokrenuli smo stvari", rekao je Vučić.

On je istakao da je Srbija od jedne od najsiromašnijih zemalja pred bankrotom, u koju niko nije polagao nadu, stigla do zemlje koja je u Fajnenšel tajmsu proglašena za zemlju koja ima najviše direktnih stranih investicija s obzirom na broj stanovnika.

Ali, primetio je, kao da smo se uplašili i kao da se stidimo, kao da to nije niše i kao da smemo da primamo medalje u drugim oblastima, od sporta do umetnosti, ali u radu i ekonomiji kao da ne smemo.

"Postali smo bolji deo sveta, među najboljima smo u mnogo čemu i popravljaćemo i dalje u budućnosti i životni standard građana, penzije i plate. Ovaj autoput je novi kvalitet života za sve građane", poručio je Vučić.

On je dodao da se mnogo novca ulaže u putnu infrastrukturu, a sve to ne dajući niko ništa u koncesiju.

"To je vaš novac, koji ste vi zaradili jer ste imali poverenje u politiku koja govori istinu, ne daje šarene laže, nije obećavala kule i gradove, već je ozbiljna politika, teška i odgovorna koja je izvela Srbiju na pravi put. Politika koja gradi, povećava plate. To je Srbija budućnosti i nastavićemo sa tim i bićemo još snažniji", rekao je Vučić

.On je rekao da ne postoji dovoljno velika reč da opiše značaj auto-puta Miloš Veliki, od Obrenovca do Ljiga, koji je danas otvoren, ističući da je reći "istorija" malo.

"Danas ni u čemu ne možemo da preteramo. Ne postoji dovoljno velika reč, dovoljno snažna metafora da opiše značaj onoga čemu prisustvujemo. Reći tek istorija, malo je, jer ovo ima veze i sa sudbinom koju smo stvarali, baš kao i sa snovima koji su ovde nastali, da budu jači od raznih prepreka, nedaća, sila i svega zbog čega ne bi trebalo da budu ostvareni, a ostvareni su baš ovde", rekao je Vučić na svečanom otvaranju auto-puta Miloš Veliki, kod Ljiga.

Vučić je naveo da Miloš Obrenović, posle bitke na Paležu, današnjem Obrenovcu, 25. aprila 1815. godine krenuo ka Čačku, gde je stigao posle 34 dana, 29. maja.

"Danas nam, knjaže, treba 45 minuta da taj put pređemo. I danas smo postali i narod i država i jesmo do slobode, po njegovom uputstvu, morali da idemo raznim putevima i bespućima. I imamo put i imamo slobodu, koje ne idu jedno bez drugog. Tome nas je knjaž naučio", rekao je Vučić.

Baš kao što nas je, naveo je, nepismen naučio da moramo da učimo, pa je jedna od prvih sloboda koju je izvojevao ona koja je narodu Srbije omogućio da se školujemo.

"Ne bi bilo ovog puta ni slobode da nam Miloš nije ostavio 84 škole, prve škole, gimnazije, bogosloviju i licej, da nije doveo prve inženjere i lekare, da nije znao šta je važno i kad je važno", rekao je Vučić.

On je istakao da je Miloš Obrenović, jedan od tvoraca naroda i države, ostavio više lekcija srpskom narodu.

Prva i osnovna je da možemo toliko toga sami da uradimo, bez ozbira na okolnosti, ako smo vredni i pametni.

Druga da se za svoju zemlju borimo i ne idemo bez preke potrebe, rekao je Vučić i dodao da je to i Knjaž uradio 1813. godine, kada nije hteo u Nemačku, jer je Srbija bila i ostala njegov jedini izbor i put.

On je pozvao Srbe koji su otišli iz Srbije da razmotre mogućnost povratka, da prenesu svoje znanje i navike na generacije koje dolaze.

"Razmislite, Srbija je vaša otadžbina, znamo da ste morali da odete, nema porodice iz koje neko nije otišao, ali dolazi vreme za povratak u Srbiju. Pomoći ćemo na svaki način, ovo je vaša zemlja, uz vašu pomoć ćemo brže izgraditi i brže ćemo se njome ponositi", istakao je Vučić.

Treća lekcija knjaza Miloša je, kaže Vučić, a je mir najvažniji uslov da Srbija bude država, da raste i da se razvija.

"Ako bih morao da navodim postulate svega što radimo i svega što nam je činiti u budućnosti, naveo bih upravo Miloševe, jer su oni večni i nepromenjivi", rekao je Vučić.

On je naveo da danas auto-putem pokazujemo da sami možemo mnogo, ne sve, jer moramo da živimo i radimo sa drugima, ali da možemo mnogo, ako smo vredni.

Vučić je kazao da autoput "Miloš Obrenović" je put kojim je nekada i Miloš Obrenović išao oslobađajući našu zemlju od Turaka, ali gradnjom puteva, ističe predsednik, građani Srbije se povezuju i oslobađaju samoće.

"Svaki kilometar puta znači ovoj zemlji, a značaj povezivanja razumeo je i Knjaz Miloš. Ova zemlja može da bude velika ako je učinimo dostupnom, ako joj omogućimo da se kreće otvoreno za sebe, ali i za druge, ako jedni drugima budemo bliži da možemo zajedno da radimo i delimo zajedno snove i ciljeve", poručio je Vučić.

Svaki kilometar puta koji se gradi, kaže Vučić, putokaz je zrelosti jedne države i naroda, ali i simbol slobode, sloge i mira.

"Kao što je knjaz ostao reper šta Srbija treba da bude, a to je odgovorna i mudra država, tako će svaki kilometar puta koji smo izgradili ostati standard šta je urađeno za Srbiju, ali će i odrediti sve druge investicije, radna mesta i razloge da ljudi ovde ostanu da žive ili da se vrate", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastaviće se sa ulaganjima, ne samo u vodovod i kanalizaciju, veću pruge i nove puteve.

Za kratko vreme, naveo je Vučić, u saradnji sa kineskim partnerima očekuje se pruga do Preševa i granice sa Severnom Makedonijom.

"Za sve to ćemo imati dovoljno novca a da pri tome ne ugrozimo budućnost naše dece, da ne podižemo javni dug. Hoćemo da radimo i podižemo puteve i pruge našim trudiom, našim rukama a deci da ostavimo čiste račune", poručio je Vučić.

Vučić, kaže, želi da svi u Srbiji imaju podjednake uslove za život, rad, nadu, za budućnost, za ostanak.

"Ta Srbija biće i zaokruženje i knjaževog velikog sna. Slobodna, uređena, povezana, brza, jaka, sigurna, bezbedna, vredna i dostojna svog političkog i državničkog oca", poručio je on.

Podsetio je u kakvom stanju se nalazila vojska Srbije pre šest-sedam godina, kada je reč o opremljenosti i naoružanju.

"Pogledajte kako izgleda danas, i videćete veliku razliku u državi, ogromnu razliku koju ste vi građani napravili u prethodnih nekoliko godina. I time se ponosim i time Srbija danas treba da se ponosi", rekao je on.

I ako nešto mogu da obećam, dodao je Vučić, to je da ćemo baš takvu zemlju da gradimo, da ćemo nastaviti sa putevima, ulaganjima, da nećemo stati i da ćemo imati u Srbiji puteve, pruge na nivou evropskih standarda. To nam nije samo obaveza, dužnost, više je od toga - san koji nas je veliki knjaz naučio da sanjamo, da nije neostvariv, da može da postane java.

Rekao je i da želi da se zahvali građevinarima, pokloni kineskim partnerima i srpskim radnicima koji su izveli ovaj poduhvat.

"Veliko hvala jer vi ste stvorili ove puteve, nama je bilo lako da gledamo da vas bodrimo, vi ste radili", rekao je Vučić.

Naplata putarina na novom autoputu od 1. septembra

Po dolasku na naplatnu rampu Obrenovac na auto-putu "Miloš veliki", Vučić je izrazio zadovoljstvo što su na otvaranje autoputa "Miloš veliki" doputovali srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić.

"Ovo što radimo, radimo da bismo se spojili sa braćom u Crnoj Gori. Veoma je važno ovo što smo radili i to je za ponos cele zemlje", kazao je Vučić.

Vučić je najavio da će putarina na novom autoputu početi da se naplaćuje od 1. septembra.

Ocenio je da ćemo u naredna četiri meseca imati "čep" na Ostružnici i u Bariču, ali da će se, nakon 18. decembra, pre Svetog Nikole, otvoriti put do Surčina.

Ukazao je da je video petlju koja se gradi i da će na tom putu biti i jedan najlepši i najmonumentalniji most preko Save i Kolubare.

"Imaćete tada suštinski autoput Beograd-Čačak", rekao je Vučić na naplatnoj rampi Obrenovac, koja je prva tačka obilaska autoputa "Miloš Veliki".

On je kazao da je mnogo truda i napora celog naroda bilo potrebno i da se na ovaj put čekalo 74 godine.

"Znam da su još od 1991. godine obećavali kako će se izgraditi. Ljudi su, zbog toga, govorili, da svi lažu i da su svi isti", objasnio je on.

U razgovoru sa predstavnicima kineske kompanije CRBC Vučić je istakao da zahvaljujući predsedniku Kine Si Đipingom Srbija napreduje brzo i dobro.

Predstavnici kineske kompanije izrazili su zadovoljstvo što mogu prisustvovati otvaranju puta.

Oni su izrazili nadu da će prijateljstvo dva naroda biti večno i da će se Srbija ekonomski razvijati sve više.

Predsednik je primetio da se najavljuje recesija u SAD, kao i negativan rast za neke evropske zemlje i istakao da Srbija, bez obzira što će to uticati i na nju, želi da podiže svoj rast, jer je mnogo zaostajala.

Za to će nam biti potrebna i podrška kineskih prijatelja, rekao je Vučić i zamolio ambasadorku Kine da predsedniku Siju prenese pozdrave, ali i poruku da srpski narod nikada neće zaboraviti to što su Kinezi uložili u Železaru Smederevo.

Predsednik je istakao da je zahvalan inženjerima, izvođačima, svima koji su učestvovali u izgradnji autoputa i ukazao da je sve to moguće kada ima novca.

"Pre to nije bilo moguće, ali možemo to posle 2014. godine i teških finansijskih reformi", rekao je predsednik i dodao da je danas srećan jer su kineski partneri zainteresovani za gradnju puta Beograd - Zrenjanin, dok kineska firma gradi i deonicu autoputa Preljina - Požega.

Preneo je i da je dobio obećanje danas od kineskih predstavnika da će ta deonica biti otvorena pre kraja 2021. godine.

"To znači da će se od Beograda do Požege stizati sa sat i 15, sat i 20 minuta, maksimalno, do Zlatibora za manje od dva sata, do Užica za sat i po", istakao je Vučić

Ponosan sam što se auto-put zove po Milošu Obrenoviću

Vučić je izjavio da je ponosan što novi auto-put nosi naziv po Milošu Obrenoviću, koji je, ističe, uradio mnogo za našu zemlju - ostavio slobodnu Srbiju, prvi Ustav, škole, muzeje.

Upitan da prokomentariše to što pojedincima iz opozicije smeta što je novi auto-put poneo naziv Miloša Obrenovića, Vučić je kazao da se ne obazire na takve komentare, jer, kako navodi, "ako se obazirete na svaki kamenčić na putu, onda do cilja nikada nećete stići".

"Smeta im što auto-put nosi naziv Miloša Obrenovića, smeta im sve što je vredno, da im ne smeta to, smetalo bi im nešto drugo. Oni bi voleli da se auto-put zove E-763, kako se inače zove, to meni ne znači ništa, ali ime Miloša Velikog mnogo znači", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara na putu od Obrenovca do Uba.

Predsednik je podsetio da je Miloš Obrenović posle propasti Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod, podigao Drugi srpski ustanak, doneo prvi Ustav - Sretenjski ustav, a osim toga, iako nepismen, ostavio je škole, muzeje...

"Zbog toga sam srećan i ponosan što je novi auto-put dobio naziv po Milošu Obrenoviću", naglasio je.

Govoreći o novom auto-putu, Vučić kaže da je zadovoljan i zahvalan ljudima koji su radili da taj put doživi finalizaciju - Ministarstvu infrastrukture, Ministarstvu finansija, celoj Vladi Srbije na čelu sa premijerkom Anom Brnabić...

Ističe da je izgradnja puteva tek početak i najavio da će 15. oktobra biti otvoren istočni krak Koridora 10, od Niša do Dimitrovgrada, odnosno do Gradine.

"To je veliki deo, važan za istok Srbije i tranzit, za privlačenje Turaka, Bugara i svih ostalih iz sveta da idu tim putem. Borimo sa Rumunima i Bugarima za turiste i putnike", naveo je Vučić.

Predsednik je podsetio da je danas sa kineskim investitorima održan dobar sastanak i da je potpisan ugovor za izgradnju deonice Novi Beograd - Surčin, koji će prolaziti pored Nacionalnog stadiona čija izgradnja, kaže Vučić, počinje sledeće godine.

Sledeće nedelje, navodi Vučić, počinje izgradnja auto-puta prema Bosni i Hercegovini, koji će raditi turske kompanije, a do kraja septembra, kaže predsednik, očekuje početak radova na izgradnji Moravskog koridora, koji će biti veza između Koridora 10 i Koridora 11.

Do marta sledeće godine biće završen put Batočina - Kragujevac, čime će, kaže Vučić, Kragujevac biti spojen sa auto-putem Miloš Veliki.

"Ostaje izgradnja auto-puta Beograd - Zrenjanin. Kineske kompanije pokazale su interesovanje za tu izgradnju. Zatim ćemo raditi Fruškogorski koridor sa mostom preko Kovina", kazao je Vučić.

Najavio je da će se raditi put od Rume do Šapca i od Šapca do Loznice, put od Slovca do Valjeva, odnosno Lajkovca, ali i autoput Požarevac - Gradište, a zatim i brza saobraćajnica od Gradišta ka Golupcu i Donjem Milanovacu.

"Onda nam ostaje najteža i jedna od najvažnijih deonica koja svima znači, to je prema Crnoj Gori", naveo je Vučić.

Valjevo ne sme da ostane slepo crevo, autoput možda i pre Požege

Sledeće godine počeće izgradnja auto-puta od Slovca do Iverka, što će značiti pre svega građanima Valjeva i okolnih mesta, najavio je Vučić.

Vučić je to rekao u razgovoru sa glumcem Nenadom Jezdićem tokom obilaska auto-puta Miloš Veliki, koji povezuje Obrenovac i Ljig, a koji će večeras biti svečano pušten u saobraćaj.

On je naveo da će auto-put značiti mnogo za život ljudi u Valjevu, Lajkovcu, Ubu, ali i Osečini, Oglađenovcu...

Predsednik je istakao da će na taj način i Valjevo postati novi turistički centar.

"Valjevo ne sme da ostane slepo crevo", poručio je Vučić i dodao da će Valjevo možda i pre Požege dobiti autoput, jer je to manja deonica i neće biti toliko problema sa eksproprijacijom.

Govoreći o Osečini i Peckoj, Vučić je rekao da bi trebalo uraditi tunel prema Ljuboviji, sto je važno i zbog spajanja sa Bratuncem i Republikom Srpskom.

Predsednik je najavio i da će 15. oktobra biti otvoreno novih 84 kilometra auto-puta od Niša do Gradine, te ocenio da će Srbija da izgleda potpuno drugačije nakon što putevi budu otvoreni.

Vučić je u razgovoru sa glumcem Jezdićem, koji ima imanje u selu kod Valjeva, rekao da Srbija izdvojila 200 miliona za selo i da bi trebalo omogućiti poljoprivrednicima da žive od sela.

"Nećemo od toga dobiti previše, mi kao država, padaće nam udeo poljoprivrede u BDP, rašće softverska industrija, IT sektor, ali će poljoprivrednici moći da žive. Zato ćemo dati ogromne subvencije", rekao je Vučić.

Dodao je i da u centralnoj Srbiji ima mnogo zemlje koja se ne obrađuje, te dodao da će država dati subvencije da se ona obrađuje, da se na njoj gaji stoka...

Govoreći o komasaciji, Vučić je rekao da će 120 miliona evra biti uloženo u to, ali da će prvo morati da bude promenjen Zakon o nasleđivanju.

"Ako bismo sad izvršili komasaciju, za 30 godina bi morala nova", rekao je Vučić.

Vučić je obišao i Operativni centar za upravljanje saobraćajem na auto-putu "Miloš veliki", koji se nalazi kod Ljiga.

Mandić: Danas je Beograd bliži Baru, Srbija Crnoj Gori

Lider opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić ocenio je danas da je otvaranje autoputa "Miloš Veliki" istorija ne Srbiju, već Srbije i Crne Gore.

Mandić je, u izjavi novinarima tokom obilaska novog autoputa, rekao da je od danas Beograd bliži Baru, Srbija bliža Crnoj Gori.

Upitan kada će Crna Gora izgraditi svoj autoput prema Srbiji on je kazao da bi se u Crnoj Gori radovali da to može da bude već sutra, ali ne može.

"Ovo su sanjale generacije građana Crne Gore. Migracioni tok je išao vekovima iz Crne Gore, a ovaj put će pomoći da najmanje dve Crne Gore koje žive van današnje Crne Gore počnu da se vraćaju svom zavičaju. Ovo je velika šansa", konstatovao je on.

Mandić je istakao da novi autoput "Miloš veliki" venčava Srbiju sa Crnom Gorom, i svakako sa morem.

Mandić je podsetio da je kralj Nikola, nakon oslobođenja Bara, rekao da je Crna Gora dobila izlaz na more, i da se time Srbija venčava sa morem.

"Danas će ovaj put biti deo koji će venčati Srbiju sa Crnom Gorom i svakako sa morem. Verujem da će Luka Bar i železnička pruga Beograd-Bar biti glavni oslonac za ekonomski oporavak Crne Gore", kazao je on dodajući da su se preci uvek znali gde treba da se oslone i gde treba da se kreću.

Izrazio je žaljenje što se u Crnoj Gori vodi antisrpska politika i što niko neće da kaže da se gradi autoput Bar-Beograd, već govori samo o Bar-Boljare.

"Taj autoput bio bi besmislen ako se ne nastavi tamo gde je i glavni put Crne Gore ka Evropi, a to je Beograd", istakao je Mandić.

Kazao je da je veoma srećan što može da bude deo važnog istorijskog trenutka, kada Srbija ostvaruje još jednu veliku ekonomsku pobedu.

"Radujemo se jer znamo da to nije samo pobeda Srbije, već svih nas. Kada su pre mnogo decenija Srbija i Crna Gora spajane železnicom jedan naš čuveni srpski književnih iz Crne Gore dao je predlog da želi da finansira metar pruge koji spaja Srbiju i Crnu Goru. Ovo nije metar, već imamo 100 kilometara autoputa koji ide ka Crnoj Gori", naglasio je Mandić.

Dodik: Auto-put Miloš Veliki povezuje Srbiju sa RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da veruje da će autoput "Miloš Veliki" privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju, kao i da će povezati Srbe iz Republike Srpske sa Beogradom i Srbijom.

"Nadam se da će ovaj auto-put privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju. Od Beograda do Čačka je bilo potrebno tri i nešto sata, sada će to biti smanjeno na malo više od sat vremena, to je velika promena", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da auto-put vodi i u pravcu Višegrada i dalje prema Trebinju, što je i relacija na kojoj Srbi u RS komuniciraju sa Beogradom.

On kaže da je predsednik Vučić uspeo da održi dinamiku izgradnje puteva u Srbiji, te istakao da je Srbima u RS važno da Srbija napreduje.

On je naveo i da ta deonica treba da približi ne samo Višegrad Beogradu, već i Sarajevo Beogradu.

Dodik je naglasio da će krajem meseca u Rači početi izgradnja mosta koji bi trebalo da bude deo autoputa koji će povezati Banjaluku i Beograd.

Građani: Svaki novi put ostvarenje snova

Izgradnja i otvaranje autoputa "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga, veoma je značajna jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, kažu građani Obrenovca uoči večerašnjeg puštanja u saobraćaj te deonice i dodaju da je svaki novi put ostvarenje snova za sve vozače.

"To je fenomenalna stvar. Svaka čast svima, a posebno opštini Obrenovac što je koliko toliko uticala na to da se taj projekat završi", rekao je Slobodan Jović za Tanjug i istakao da će vreme putovanja biti značajno skraćeno, kao i da će biti bezbednije.

Otvaranjem deonice od Obrenovca do Ljiga zadovoljna je i Mirjana Petrović koja kaže da je svaki novi put bez rupa ostvarenje snova za sve vozače.

"Najvažnije je što će putovanje novim autoputem biti bezbednije, samo da bude još i osvetljen. Mi imamo tri elektrane u okolini i Obrenovac treba da sija kao Las Vegas", rekla je ona.

Njena sugrađanka Bosiljka Stefanović zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na novom autoputu jer je, kako je istakla, sve što on radi dobro za građane Srbije.

Izrazila je zadovoljstvo što će, zahvaljujući novom autoputu, vreme putovanja biti značajno skraćeno.

"To je veoma značajno za sve koji putuju, idu na more.

Većina moje rodbine putuje u Grčku. Svima srećan put na novom putu", dodala je Bosiljka.

Deonica autoputa od Obrenovca do Ljiga duga je 62,7 kilometara i značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd pošto će se od Obrenovca do Čačka stizati za sat vremena.

Trasu od Obrenovca do Ljiga čine deonice Obrenovac-Ub dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac dužine 12,5 kilometara, gde se zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao sanirati, i Lajkovac-Ljig dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina, koja je već u saobraćaju, u saobracajnoj funkciji biti 103,06 km Autoputa E-763 Beograd - Južni Jadran.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130km/h, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je bezbednosti radi i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Pročitaj ovu vest iz drugih izvora

 Povezane vesti
SRBIJA DOBIJA VAŽNU SAOBRAĆAJNICU: Od danas auto-putem Miloš Veliki do Čačka za sat vremena! (FOTO)

SRBIJA DOBIJA VAŽNU SAOBRAĆAJNICU: Od danas auto-putem "Miloš Veliki" do Čačka za sat vremena! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2019

Auto-put "Miloš Veliki", na deonici od Obrenovca do Ljiga, biće otvoren danas...Otvaranju će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić...Ceremonija otvaranja će početi na naplatnoj rampi gde će Vučić razgovarati sa kompanijama koje su gradile ovu deonicu...Na petlji Lajkovac-Valjevo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.