Srbija protiv nasilja: Počela protestna vožnja i blokada autoputa kod Beograda

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 17:16

"Srbija protiv nasilja": Počela protestna vožnja i blokada autoputa kod Beograda

Posle najavljene radikalizacije, deveti protest u nešto drugačijem obliku - protestna vožnja i blokada autoputa, pre skupa u subotu.

Deveti put od početka maja održavaju se protesti "Srbija protiv nasilja", ali ovog vikenda u nešto drugačijem obliku - u petak je blokiran autoput E-75 kod Beograda, pre još jednog protestnog skupa najavljenog za subotu ispred Narodne skupštine u glavnom gradu.

Za razliku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od prethodnih blokada kada su kolone demonstranata zaustavljale saobraćaj, ovog puta su učesnici za blokadu koristili automobile.

Protestna, usporena vožnja počela je oko 16 časove od dve naplatne rampe nadomak Beograda, kod Šimanovaca iz pravca Novog Sada i Vrčina iz pravca Niša.

Automobili su se potom zaustavili kod Bubanj potoka i Sava Centra, zbog čega je autoput bio neuobičajeno prazan autoputa u petak popodne na početku sezone odmora.

Najavljena je i blokada autoputa u Novom Sadu, kod Temerniske petlje.

Predstavnici opozicije najavili su i skup u subotu ispred Narodne skupštine u Beogradu, odakle će protestna šetnja ići do televizije Pink, jednu od medijskih kuća koju učesnici protesta optužuju za zloupotrebu nacionalne frekvencije i promociju nasilja.

U prethodna skoro dva meseca desetine hiljade ljudi izašlo je na ulice gradova u Srbiji kako bi izrazili negodovanje zbog porasta nasilja, pogotovo posle dva masovna ubistva na teritoriji glavnog grada u samo dva dana u kojima je stradalo 18 ljudi, uglavnom dece i mladih.

Najmasovniji protesti bili su u Beogradu, ali su se istovremeno održavali u desetak gradova širom Srbije, pored Beograda, izašlo se na ulice i u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Leskovcu, Pirotu, Vranju, Subotici, Zrenjaninu i Šapcu.

Iz opozicije su najavili da će ove nedelje protesti biti održani u ukupno 29 gradova.

Početkom maja ove godine, u samo dva dana, na teritoriji Beograda dogodile su se dva masovna ubistva koja su potresla i šokirala Srbiju.

Najpre je 13-godišnji dečak, prema policijskoj istrazi, upao u svoju školu u centru Beograda i ubio devetoro đaka i čuvara i ranio još šestoro dece i nastavnicu istorije.

Jedna od teško ranjenih devojčica je potom preminula, čime se broj žrtava popeo na deset.

Samo dan kasnije, u beogradskoj prigradskoj opštini Mladenovac, osumnjičeni 21-godišnjak iz automatske puške je, kako navodi policija, ubio osmoro i ranio 12, mahom mladih ljudi.

Vučić je u više navrata rekao da u zahtevima sa protesta ne postoji nijedan koji se tiče dece.

"Nijedan zahtev se ne tiče prava i položaja naše dece, nastavnika ili bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna. To vidite kroz svaki zahtev", kaže Vučić.

On i drugi predstavnici vlasti i SNS pozivaju na "jedinstvo", navodeći da je ono "potrebnije nego bilo kada", ali nazivaju opoziciju i njene pristalice "lešinarima" jer na ulicama nisu zbog tragedija i suzbijanja nasilja, već da bi došli na vlast.

Vučić je u više navrata rekao da se "na vlast dolazi isključivo na izborima, a ne preko ulice i nasiljem".

Posle nekoliko masovnih opozicionih protesta, Vučić je krajem maja organizovao miting u Beogradu, najavljujući ga kao "najmasovniji u istoriji Srbije".

Na mitingu, održanom po kiši, poručio je da odlazi sa mesta predsednika SNS i da osniva Narodni pokret.

Demonstranti traže odgovornost vlasti zbog, kako navode, dugogodišnjeg stvaranja ambijenta koji je doveo do porasta nasilja u zemlji.

Zahtevaju smenu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Traži se i smena rukovodstva Javnog servisa Radio-televizije Srbije, svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), ukidanje rijaliti programa i emisija koje promovišu nemoral i nasilje na televizijama sa nacionalnim frekvencijama, zabrana štampanih medija koji sadržajem promovišu nasilje, agresiju i krše novinarski kodeks.

Zahteva se i oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pinku i Hepiju zbog, navode, kršenja zakona i promocije nasilja, agresije i nemorala.

Više o nacionalnim frekvencijama i televizijama u Srbiji pročitajte ovde.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.