Saobraćajni kolaps u Kini

Izvor: RTS, 25.Avg.2010, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saobraćajni kolaps u Kini

U najgorem zastoju u istoriji Kine, na autoputu Peking-Tibet, kolona vozila od gotovo 100 kilometara pruža se do samog predgrađa kineske prestonice. Automobili se danima pomeraju tek za po santimetar. Očekuje se da će gužva potrajati još tri nedelje.

Saobraćajni kolaps zahvatio je autoput Peking-Tibet, na deonici koja vodi ka glavnom gradu kineskog regiona Unutrašnja Mongolija, i koji ima četiri trake. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Uzrok je otvaranje rudnika uglja na severozapadu zemlje, koji su od ključnog značaja za kinesku ekonomiju.

Kolaps, koji je počeo 14. avgusta, direktno je prouzrokovan izgradnjom tri južna kraka auto-puta koji vode ka Pekingu.

Automobili u koloni, koja je u jednom momentu dostigla 100 kilometara i koja se pružila do samog predgrađa Pekinga, danima se pomeraju tek za koji santimetar. Vlasti kažu da bi kolaps mogao da potraje naredne tri nedelje.

Najgora situacija je na severu Kine, gde vozači ubijaju vreme sedeći u hladu i igrajući karte, spavaju na asfaltu, dok su se dosetljivi prodavci brze kineske hrane već organizovali i počeli sa prodajom obroka izgladnelim vozačima.

Veliki broj prevoznika, voće i povrće ne prevozi u hladnjačama, već u običnim kamionima, tako da su te namirnice počele da trule.

U nedelju, kada se navršio osmi dan saobraćajnog kolapsa, kamioni su se pomerili samo za kilometar na najugroženijoj deonici, izjavio je za AP Džang Minghai, saobraćajni direktor grada Džangđiakoz, koji se nalazi oko 150 kilometara severozapadno od Pekinga.

Iako su uslovi za život očajni, za sada nije došlo do izbijanja nasilja i jedino na šta vozači prigovaraju su visoke cene namirnica i flaširane vode koje seljaci nude zaglavljenima u kolonama.

Flašica vode se prodaje za 10 juana, što je destostruko više od redovne cene, izveštavaju kineski mediji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Saobraćajni kolaps - Kina plaća danak ekonomskog razvoja

Izvor: Politika, 25.Avg.2010

PEKING - Kina, koja je postala druga najmoćnija ekonomska sila na svetu, muku muči sa saobraćajnim kolapsom, najgorim u istoriji ove zemlje...Zastoj do sada neviđen u svetu, izazvan je pre 11 dana zbog izgradnje tri kraka auto-puta ka Pekingu, tako da je u jednom trenutku kolona vozila dostigla čak...

Nastavak na Politika...

Zarobljeni na autoputu

Izvor: Press, 25.Avg.2010

Kina, druga najmoćnija ekonomska sila na svetu, muku muči sa saobraćajnim kolapsom, najgorim u istoriji ove zemlje. Zastoj dosad neviđen u svetu nastao je pre 11 dana zbog izgradnje tri kraka autoputa ka Pekingu, tako da je u jednom trenutku kolona...

Nastavak na Press...

Kina: kolona na auto putu duga 100 km!

Izvor: MojAuto, 26.Avg.2010, 11:17

Saobraćajne gužve kod nas mačiji kašalj su za ono što se događa u Kini. U najgorem zastoju u istoriji Kine, a sudeći prema snimcima i u istoriji sveta, na auto putu od Pekinga do Tibeta formirala se kolona duga neverovatnih 100 km. Činjenica da se vozila dnevno pomeraju za nešto više od pola...

Nastavak na MojAuto...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.