Prve žrtve uragana Irma na Floridi, poplavljene ulice Majamija

Izvor: RTS, 10.Sep.2017, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve žrtve uragana "Irma" na Floridi, poplavljene ulice Majamija

Najmanje tri osobe su izgubile život na Floridi koju je pogodio uragan "Irma", javlja "Ej-Bi-Si njuz". Uragan, koji je oslabio na kategoriju 2, poplavio je ulice Majamija i izazvao nestanak struje u oko 1,8 miliona domova i preduzeća. Oko 6,5 miliona ljudi, što je oko trećine populacije Floride, dobilo je naredbu da napusti jug te države. Predsednik SAD Donald Tramp odobrio je da se proglasi stanje prirodne katastrofe. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Jedan čovek u okrugu Monro je poginuo kada je izgubio kontrolu nad kamionom, kojim je prevozio generator, saopštili su zvaničnici.

Još dve osobe nastradale su u saobraćajnoj nesreći u okrugu Hardi, na putu po kojem je pljuštala kiša, navode u patrolnoj službi auto-puteva Floride.
Nacionalni centar za uragane saopštio je da je oluja imala najjače udare vetra od 195 kilometara po času, prenosi Rojters.
Oko 60 centimetara vode moglo se videti u finansijskom okrugu Majamija, gde jedna od glavnih ulica izgleda kao reka, navodi Bi-Bi-Si.
Policija Majamija saopštila je putem svog Tviter naloga da su njeni pripadnici trenutno u skloništima i da neće moći da odgovaraju na pozive građana.
Centar je upozorio da će se gradovi Nejpls i Marko Ajland suočiti sa udarom snažnih vetrova u narednih nekoliko sati.
Još veću opasnost od snažnih vetrova predstavlja podizanje nivoa mora koje, kako upozorava Si-En-En, preti da "proguta" priobalne gradove.
Američki predsednik Donald Tramp odobrio je da se na Floridi proglasi stanje prirodne katastrofe i naložio federalnu pomoć. To je od predsednika SAD prethodno zatražio guverner Floride Rik Skot.

Proglašenje stanja prirodne katastrofe znači da građani i biznismeni mogu da se prijave za sredstva za privremeni smeštaj i popravku domova, pozajmice sa niskim kamatnim stopama kako bi pokrili gubitke zbog neosigurane imovine i druge programe.
Federalna vlada će takođe nadoknaditi okruzima troškove za vanredne zaštitne mere uključujući evakuaciju i smeštaj ugroženih, kao i sredstva za uklanjanje ruševina, prenosi Rojters. Tramp je najavio da će posetiti Floridu što pre bude moguće.
Američka televizijska mreža podseća da je od posledica uragana "Irma" na Karibima dosad najmanje 25 osoba izgubilo život.
"Irma" je najsnažniji uragan u istoriji merenja na Atlantiku, ali ne i prvi koji je pogodio Floridu. U avgustu 1992. Florida je pogođena uraganom "Endrju", koji je iza sebe ostavio 65 mrtvih, oštetio preko 120.000 kuća u okrugu Dade, a potpuno uništio oko 20.000. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Prve žrtve uragana Irma na Floridi

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Sep.2017

MAJAMI - Uragan Irma odnio je prve žrtve na Floridi, gdje su najmanje tri osobe izgubile život, javlja "Ej-Bi-Si njuz" (ABC news)...Istovremeno je 1,1 milion stanovnika te američke države ostalo bez električne energije...Jedan čovjek u okrugu Monro, poginuo je kada je izgubio nad kamionom, kojim...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.