Pravo u gužvu, a ne na obilaznicu

Izvor: B92, 21.Jul.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravo u gužvu, a ne na obilaznicu

Većina stranih vozača gubi se po Beogradu zbog nejasne saobraćajne signalizacije. Iako žele da zaobiđu Gazelu i radove na autoputu kroz Beograd, mnogi završe u saobraćajnim gužvama, nedaleko od zone radova. Tome „kumuju" i neprecizne mape na flajerima koje deli JP „Putevi Srbije" na naplatnim rampama na prilazima gradu.



Pre početka rekonstrukcije autoputa i mosta Gazela nadležni su iz dana u dan pozivali vozače da koriste izgrađeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deo obilaznice oko grada, kako bi se smanjile gužve na najprometnijem mostu. Domaćim vozačima možda nije problem da pronađu put do obilaznice, ali stranci često „upadaju" u probleme.

Najviše poteškoća prilikom odabira trase imaju vozači koji u Beograd stižu iz pravca Hrvatske preko Šida. Na naplatnoj rampi u Šimanovcima oni dobijaju letak sa mapom na kojoj je ucrtan pravac za izbegavanje gužvi i put ka Beogradskoj obilaznici. Međutim, na toj mapi je kompleksna Dobanovačka petlja predstavljena kao najjednostavnija raskrsnica. Da mapa ne odslikava pravo stanje stvari na terenu svakog dana uveri se veliki broj stranaca.

- Dobio sam mapu na naplatnoj rampi kod Šimanovaca. Sudeći prema njoj trebalo je da skrenem desno odmah posle Dobanovaca, da bi došao na obilazni put. Takođe, iako smo ćerka i ja pažljivo gledali putokaze, nigde nismo videli jasan znak gde da se isključimo na obilazni put. Na kraju smo završili u gužvi ispred Gazele - priča Fjodor, Rumun koji je iz Hrvatske putovao u Vrnjačku Banju.

Problem je što je obilaznica na putokazima predstavljena kao put za Obrenovac i Čačak, što mnogi stranci ne znaju. Najvažnija funkcija obilaznice je da skrati put onima koji prolaze kroz Beograd i idu Koridorom 10 ka Nišu. Sa obilaznice se zapravo može prema Nišu (preko Kružnog puta koji je nedavno rekonstruisan) što nigde ne piše na putokazima.

Dodatnu konfuziju stvara i to što put za obilaznicu, kod Dobanovačke petlje, vodi pravo a ne desno, kako je ucrtano na mapi. Desno odvajanje sa autoputa vodi u grad, u saobraćajne gužve, i na „Gazelu".

U Javnom preduzeću „Putevi Srbije" kažu da su flajeri koji se dele na naplatnim rampama na prilazu gradu izrađeni uz konsultaciju sa saobraćajnom policijom.

- Tekst i grafički prikaz trase na flajerima nije obavezujući za vozače. Flajeri su izrađeni kao dopunska informacija vozačima, s obzirom na to da je duž cele trase alternativnog pravca postavljena privremena saobraćajna signalizacija. Vozače na obilaznicu upućuje tabla žute boje na kojoj je crnim latiničnim slovima napisana reč tranzit - poručuju u JP „Putevi Srbije".

Izvor - BlicOnline ; tekst - G. Svilar / M. Tašković ; fotografija - D. Milenković

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.