Mrkonjić: Novi koridor od Negotina do Peći

Izvor: Studio B, 10.Nov.2012, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Novi koridor od Negotina do Peći

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio da je planirana izgradnja autoputa od Negotina preko Zaječara, Niša, Prištine i Peći do granice sa Albanijom i da bi to mogao da bude novi evropski koridor.

 Ministar Mrkonjić je rekao Tanjugu da je u Strategiji razvoja saobraćaja Srbije do 2027. godine, koja je usaglašena sa Evropskom unijom (EU), već planirana izgradnja tog putnog pravca >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << kroz Srbiju, jer bi to bilo ekonomski opravdano.

 

 

Ministar je naveo da se na Kosovu i Metohiji već gradi autoput od Prištine ka Peći, ali ne i deo od Prištine prema Merdarima.

 

 

Trasom novog autoputa do bugarskog grada Vidina, bio bi povezan Koridor 10 (K-10) sa Koridorom četiri (K-4) kod granice Srbije sa Bugarskom i Rumunijom i ta saobraćajnica bi prema svim evropskim standardima mogla da bude novi putni koridor, istakao je ministar saobraćaja.

 

 

-Predsednik vlade Ivica Dačić je veoma praktičan čovek i zna program razvoja saobraćaja Srbije- kazao je Mrkonjić.

 

 

U razgovorima koje je sredinom ove sedmice u Briselu premijer Dačić obavio sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton i kosmetskim premijerom Hašimom Tačijem, dogovoreno je osnivanje zajedničke radne grupe, koja će pripremiti studiju izvodljivosti izgradnje autoputa Niš-Priština, a od EU je zatraženo da učestvuje u finansiranju projekta.

 

 

Mrkonjić je podsetio da se od poprečnih autoputeva koji treba da povežu koridore u Srbiji planira i izgradnja autoputa Pojate-Preljina i autoputeva koji bi povezali Novi Sad, Rumu, Šabac i Zvornik.

 

 

Ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, a posebno putnu, ima ogroman značaj za Srbiju, istakao je Mrkonjić dodajući da je ranije bilo puno polemika i oko izgradnje K- 10 u zemlji, ali da je Inđija najbolji primer koliko je važna saobraćajna insfratruktura.

 

 

Inđija je uspela da privuče dosta stranog kapitala zato što se nalazi na putnom i železničkom K-10 i Dunavu, koji je Koridor 7, kazao je Mrkonjić.

 

 

Mrkonjih je dalje iyneo da je u železničkom saobraćaju na K-10 u punom zamahu izgradnja dve velika objetka - novi Žeželjev most u Novom Sadu i most preko Velike Morave kod Ćuprije.

 

 

Ministar je dodao da su to dva ključna mesta na železničkom K-10 u Srbiji.

Takođe i "Kineski most" preko Dunava između Zemuna i Borče u Beogradu se gradi odličnom dinamikom, dodao je Mrkonjić.

 

 

Tim projektom su se partneri iz Narodne Republike Kine kvalifikovali za uključivanje u izgradnju Koridora 11 (K-11) na nedostajućim denicama - od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, kao i dela od Preljine ka Čačku.

 

 

Na tenderu je, kako je rekao, izabran izvođač radova za čišćenje toka Dunava, Save i Tise.

 

 

Mrkonjić je naveo da će se prvo raditi na čišćenju Dunava i da su predviđeni radovi na 82 mesta, koji bi trebalo da počnu narednih dana. U pitanju su veoma značajni radovi jer Dunav nije čišćen od Drugog svetskog rata.
Pogledaj vesti o: Autoput,   Zaječar,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mrkonjić: Novi koridor ka Peći

Izvor: B92, 10.Nov.2012

Beograd -- Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da je planirana izgradnja autoputa od Negotina preko Zaječara, Niša, Prištine i Peći do granice sa Albanijom...Ministar Mrkonjić kaže da je u Strategiji razvoja saobraćaja Srbije do 2027. godine, koja je usaglašena sa Evropskom unijom, već...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.