Koncesionaru rok do kraja godine

Izvor: B92, 01.Apr.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncesionaru rok do kraja godine

Beograd, Velika Plana -- Posle nekoliko dana ozbiljnih nesuglasica oko izgradnje autoputa Horgoš-Požega, tehnička vlada uspela je da nađe rešenje.

Koncesionaru, koji do juče nije uspeo da obezbedi bankarske garanije, sada je dat rok do kraja godine da potpuno zaokruži finansiranje izgradnje autoputa. Ovakav rasplet ministri iz DS-a nazivaju kompromisom, a u "narodnjačkoj koaliciji" žale što izgradnja autoputa ne počinje sutra, kako se prvobitno planiralo, ali su, ipak, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadovoljni što je ugovor ostao na snazi.

Ministar iz redova DS-a Dragan Đilas kaže da je odlukom Vlade koncesionar dobio dodatno vreme, do kraja godine, da potpuno zaokruži finansijsku konstrukciju za izgradnju autoputa Horgoš–Požega.

Đilas, međutim, kaže da će ključno biti ono što će se dešavati u naredna tri meseca, tokom pregovora sa Dojče bankom.

"Da u narednih 90 dana, do 30. juna, Dojče banka i koncesionar postignu sporazum sa Vladom oko ispunjenja svih tehničkih preduslova koji su neophodni da se ispune da bi banka ušla finansijski u ovaj projekat. Što znači da, kada banka da zvaničnu garanciju Vladi Srbije da će finansirati ovaj projekat, tog trenutka Vlada Srbije može da odobri početak radova na autoputu od Horgoša do Požege", kazao je Đilas.

Ministri iz "narodnjačke koalicije”, koji su bili za to da se koncesionaru omogući da sutra krene sa izgradnjom autoputa Horgoš–Požega, iako nema bankarske garancije za ceo posao, smatraju da je dobro što je koncesionar ipak ostao u igri.

Ministar Predrag Bubalo nije, međutim, skrivao nezadovoljstvo što se od radova u ovom trenutku odustalo.

"Mogu da garantujem građanima da će nova Vlada Srbije, u kojoj će biti koalicija DSS-a i Nove Srbije, prvog radnog dana započeti izgradnju autoputa. Zbog potpuno pogrešne odluke naših bivših koalicionih partnera, DS-a i G17 plus, radovi, za sada, nisu počeli, ali, kao što sam rekao, garantujem da će nova vlada sigurno odmah započeti izgradnju autoputa", kazao je Bubalo.

Drugačije viđenje ima potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

On je za B92 rekao da će ugovor o izgradnji autoputa Horgoš–Požega pasti, ako u dodatnom roku koncesionar ne ispuni uslove, ali se ipak nada da do toga neće doći.

"Nije gotova stvar, ali teško mogu zamisliti da posle dodatnog roka od 90 dana ova vlada na bilo koji način produži rok. To je dovoljno vremena da se napravi jedna prava konstrukcija. Ja mislim da, ukoliko se ne ispune tehnički i finansijski uslovi, onda će ova koncesija definitivno pasti", kazao je Đelić.

Ekonomski novinar Vremena Dimitrije Boarov smatra da telefonska sednica Vlade nije donela rasplet.

Boarov je u Poligrafu B92 rekao da sam posao i dalje nije izvestan.

"Čak i da je ovaj deo Vlade iz DS-a i G17 plus, da su oni legli na rudu i pristali na časnu reč, papire ove-one, i da se zabode ašov, to uopšte ne znači da će posao biti urađen. Jer, sve zavisi od toga kojim putem će krenuti Srbija. Jer, ako Srbija krene putem svađanja sa EU povodom Kosova i svega ostalog, taj put ja neću doživeti", rekao je Boarov.

Autoput bi trebalo da bude dug 244 kilometra, a deo kroz Vojvodinu je najvećim delom već izgrađen.

Dinkić: Produženje roka logičan potez

Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić ocenio je danas da je produženje roka koncesionarima za autoput Horgoš-Požega logično i da se ta tema nepotrebno politizovala u kampanji "narodnjačke koalicije".

"Prošla su vremena kada neko može da zabode ašov samo iz političkih razloga, a da nema finansijsku konstrukciju i da onda prevali teret takve gradnje na građane Srbije", kazao je ministar novinarima u Velikoj Plani.

Dinkić je ocenio da je dobro što je usvojen predlog G17 i Demokratske stranke da se koncesionarima produži rok za zatvaranje finansijske konstrukcije.

"Mi smo predložili da se ponudi rok od 90 dana da vidimo da li može finansijski da se zatvori konstrukcija za izgradnju autoputa, uz mogućnost da do kraja godine Dojče banka da garanciju", naveo je on.

Ministar je rekao da je neshvatljivo da se kao nacionalni prioritet proglasi samo jedan projekta kao što je autoput Horgoš-Požega.

"Prioritet nad prioritetima je završenje Koridora 10 od Horgoša do makedonske granice i od Niša do Dimitrovgrada", kazao je Dinkić.

Petrović: Najmanje loša odluka

Ministar pravde Dušan Petrović ocenio je danas da je vlada povodom koncesije za autoput Horgoš - Požega donela odluku koja je najmanje loša i da su stvoreni uslovi da se taj projekat završi, a da su ministri iz Demokratske stranke i G17 Plus onemogućili da priroda ugovora bude bude promenjena.

"Nismo dozvolili da od koncesionog pretvorimo projekat u obični izvođački, gde bi građani trebalo da iz budžeta ili putarine finansiraju taj put", rekao je Petrović na konferenciji za novinare Demokratske stranke, čiji je zamenik predsednika.

Prema Petrovićevim rečima, ideja premijera Vojislava Koštunice i ministra za infrastrukturu Velimira Ilića je bila da se promeni priroda ugovora i da Srbija isplati koncesionaru onoliko koliko je izveo radova na autoputu u ovoj godini.

Srbija mora da bude država u kojoj se zaključuju čisti i jasni poslovi, a Demokratska stranka je kroz učešće u vladi uspela da ona vodi politiku čistih računa, što dokazuju slučajevi svih velikih državnih projekata, uključujući i koncesiju, izjavio je Petrović.

On je rekao da je odlukom vlade od ponedeljka koncesionaru dat rok od tri meseca da pokuša da ubedi banku da mu omogući kredit za projekat, a onda da do kraja godine zaključe i ugovor o tome.

Petrović je izjavio da država nema više od milijardu evra za izgradnju tog autoputa, zbog čega je ponudila koncesiju.

Pošto koncesionar nema te pare, ušli su u pregovore sa Dojče bankom, od koje su dobijeni određeni signali da bi to moglo da se završi u relativno kratkom vremenu, rekao je Petrović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Autoput Horgoš-Požega čeka novu vladu

Izvor: Blic, 01.Apr.2008

Ugovor o koncesiji za gradnju autoputa Horgoš-Požega nije pao. Vlada Srbije je juče u 17 časova imala telefonsku sednicu na kojoj je donet zaključak da se koncesionaru produži rok na 90 dana...Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kategoričan je da taj zaključak podrazumeva da „Alpina"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.