Izvor: B92, 01.Mar.2008, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradanja autoputa od 1. aprila

Beograd -- Ugovorom o koncesiji, izgradnja autoputa Horgoš Požega trebalo bi da počne 1. aprila.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić tvrdi da je država završila svoj deo posla oko eksproprijacije i da će radovi početi na vreme. Austrijski konzorcijum "Alpina -Por" koji je dobio posao, do kraja marta trebalo bi da obezbedi novac za ceo projekat. Glavni finansijer će najverovatnije biti Dojče banka.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Predstavnici koncesionara, međutim ne žele da iznose detalje niti da komentarišu spekulacije o eventualnom zastoju zbog političke situacije, već poručuju da sve ide po planu.

Na imanju u selu Piroman kod Obrenovca samo 20 metara od kuće porodice Trivić trebalo bi da prođe jedan deo autoputa Horgoš - Požega.

Stanovnici sela Piroman, kroz koje će proći deonica autoputa Obrenovac –Ub, osim toga koliko će put biti širok, još ne znaju kada će početi radovi, da li će morati da se sele iz svojih kuća, ali ni koliko će im država ponuditi za ar.

"Nisu bili ljudi. Niko nije dolazio. To niko ne zna, poslali su samo koje parcele uzimaju, šta se uzima, a pare nisu pominjali uopšte", kaže Veroljub Trivić.

Dušanka Trivić smatra da je problem u ceni.

"Kažu da će da nam plaćaju 50 evra po aru, a mi smo nezadovoljni, oni nama to uzimaju, a mi niti prodajemo niti se kockamo. Mi smo se mučili kupovali, da imamo. Niti smo obavešteni, jednostavno nam mere, niti nas pitaju, pa ko smo mi ovde. Niti o ceni ni o čemu, baš ni o čemu nismo obavešteni", kaže Trivićeva.

Kako je ranije najavljeno, radovi bi trebalo da počnu prvo na deoicama Obrenovac – Ub i Feketić – Novi Sad.

U opštini Obrenovac koja je zadužena za eksproprijaciju u selima Piroman, Veliko Polje, Belo Polje i Brović kažu da će razgovori sa stanovnicima o naknadi početi za nedelju dana.

"Nismo mogli sa njima do sada da razgovaramo jer nismo znali koji delovi parcela se uzimaju. Mi smo dobili neki rok, koji bi trebalo da bude jako kratak, negde dva - dva i po meseca. Ali niko ne zna kako će stranke reagovati. Da li će se postići sporazum o naknadi, koliko će sud o tome brzo odlučivati, odnosno da li će Ministarstvo finansija po zahtevu korisnika odlučiti da uđe u posed, a da se naknadno vode sporovi", objašnjava Svetlana Cicović iz opštine Obrenovac.

Iako meštani ova četiri sela, najavljuju čak i proteste zbog eksproprijacije, za ministra infrastrukture Velimira Ilića taj posao je pravno završen i kako kaže samo se čeka da se seljacima uplate sredstva.

On tvrdi da će radovi početi na vreme, 1. aprila i da spekulacije o problemima sa glavnim finansijerom - Dojče bankom, nisu tačne.

"Možda Dojče banka samo traži neki dodatni razgovor sa predstavnicima vlade, da je nekako stavimo na prioritet naplate svojih uloženih sredstava, a što nije nesto sporno, inače radovi će početi", kaže ministar Ilić.

Predstavnici koncesionara "Alpina Beograd" , iako tvrde da je sve spremno i da će radovi početi 1. aprila, nisu želeli da govore za B92.

Rečeno je da im je iz centrale savetovano, da zbog velike prašine koja se digla oko ugovora, ne izlaze više u javnost i ne daju izjave medijima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.