Izvor: Blic, 01.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autoput Horgoš-Požega nema ko da gradi?

Dojče banka i austrijska „Alpina" razmatraju da odustanu od izgradnje autoputa Horgoš-Požega zbog nestabilne političke situacije u Srbiji.

Projekat izgradnje autoputa Horgoš-Požega na rubu je propasti, saznaje Press iz odlično obaveštenih izvora u vrhu Vlade Srbije.



Naime, glavni finansijer celog projekta Dojče banka planira >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se povuče iz posla zbog nestabilne političke situacije u Srbiji. Tako bi koncesionara, konzorcijum austrijskih firmi „Alpina Mejreder" i „Por", stavila pred svršen čin da za samo mesec dana nađe novog finansijera ili da raskine ugovor o koncesiji.

Podsetimo, ugovorom o koncesiji planirano je da do 31. marta ove godine bude završena takozvana druga razvojna faza projekta. Ona podrazumeva da Vlada Srbije završi eksproprijaciju zemljišta, a koncesionar mora da zatvori finansijsku konstrukciju. Pressov izvor iz vrha Vlade Srbije, međutim, navodi da Dojče banka razmišlja o tome da se povuče iz projekta, čime bi projekat izgradnje autoputa potpuno propao.

"Do pre samo desetak dana bilo je izvesno da će radovi početi u dogovoreno vreme, početkom aprila. Međutim, zbog nestabilne političke situacije u zemlji, Dojče banka je rešila da se povuče iz projekta. Koncesionar je sada u velikom problemu jer nema dovoljno vremena da nađe drugog finansijera" otkriva sagovornik Pressa, i naglašava da Dojče banka, inače, posluje samo u politički stabilnim zemljama.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić potvrdio je za Press da je pre nekoliko dana održan sastanak u Vladi s predstavnicima koncesionara i Dojče banke, na kome su glavni finansijeri tražili dodatne garancije za posao u Srbiji.

"Direktor Dojče banke me je uverio da se neće povući iz posla, ali je zbog aktuelne političke situacije u zemlji tražio dodatne razgovore s koncesionarom. Naime, Dojče banka traži da koncesionar nju označi kao prioritet prilikom naplate putarine. Inače, koncesiono preduzeće će ubirati novac od putarina i određenu sumu će uplaćivati u državni budžet. Šta će raditi sa ostatkom novca koncesionar sam odlučuje", objašnjava Ilić.

On dodaje da do sada nije pravljena nikakva lista prioriteta za isplatu novca od putarine.

"Ne verujem da će koncesionaru predstavljati problem da Dojče banci prvoj isplati novac od putarine. Nama to takođe nije problem sve dok imamo garancije da će određena sredstva biti uplaćivana u budžet. Na sastanku koji smo održali pre nekoliko dana niko nije imao primedbu na predlog Dojče banke. Ostalo je da se ona i koncesionar dogovore o svemu", zaključuje Ilić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Izgradanja autoputa od 1. aprila

Izvor: B92, 01.Mar.2008

Beograd -- Ugovorom o koncesiji, izgradnja autoputa Horgoš Požega trebalo bi da počne 1. aprila... Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić tvrdi da je država završila svoj deo posla oko eksproprijacije i da će radovi početi na vreme. Austrijski konzorcijum "Alpina -Por" koji je dobio posao, do...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.