Ilić: Ugovor čeka sledeću vladu

Izvor: B92, 28.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Ugovor čeka sledeću vladu

Beograd, Novi Sad -- U Vladi Srbije održan je sastanak sa koncesionarima Alpina i Por i Dojče bankom, koja je trebalo da da bankarske garancije.

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić kaže za B92 da je odlučeno da ugovor miruje dok Srbija ne dobije novu vladu. Ranije danas, ministri iz DS-a, G17 plus i SDP-a uputili su Vojislavu Koštunici predlog da sazove sednicu Vlade, na kojoj će oni predložiti da se koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega omogući >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dodatni rok od 90 dana da zaokruži finansijsku konstrukciju.

Velimir Ilić kaže da će ugovor mirovati do formiranja sledeće vlade.

"Dogovorili smo se da pokušamo da produžimo ugovor, da bude neki period da će ugovor mirovati do sledeće vlade, da sledeća vlada odluči da li će uvesti koncesionara u posao, pošto su oni doneli garancije da su sredstva obezbedili za ovu godinu i garanciju banke da će banka od ove godine pratiti posao i dati sve potrebne garancije za kompletnu investiciju. To je neki period za koji je potrebno da oni odrade dokumentaciju i ovih 90 dana njima ništa ne bi značilo", kazao je Ilić za B92.

"Oni ne bi mogli da rade, sezona bi prolazila, a Dojče banka ne bi mogla da za celu investiciju završi garancije za tri meseca jer je to kratak period, s tim što dolaze godišnji odmori. Mislim da Vlada treba da da jedan miran period ugovora i da se radovi nastave sa novom vladom", rekao je Velimir Ilić.

Ilićeva Nova Srbija i njihov koalicioni partner, Demokratska stranka Srbije danas su oštro osudile odluku Vlade da se koncesionarima ne dozvoli početak radova na autoputu Horgoš-Požega bez bankarskih garancija.

S druge strane, ekonomski stručnjaci upozoravaju da pitanje koncesije nije predizborno, već prvenstveno da li će Vlada poštovati ugovor koji je potpisala, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

DS, G17 i SDP traže sednicu o koncesiji

Ranije danas, ministri iz DS-a, G17 plus i SDP-a uputili su Vojislavu Koštunici zvaničan predlog da sazove sednicu Vlade Srbije, na kojoj će oni predložiti da se koncesionaru za izgradnju autoputa Horgoš-Požega omogući dodatni rok od 90 dana da zaokruži finansijsku konstrukciju.

Predlog je u ime ministara DS-a potpisao potpredsednik Vlade Božidar Đelić, a u ime G17 plus ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan DInkić i ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić.

"Poštovani predsedniče, ukoliko ne sazovete sednicu Vlade, 31. marta 2008. godine u ponoć celokupni Ugovor o koncesiji postaće ništavan, što ne bi bilo u interesu naših građana", navedeno je u predlogu.

"Mi, ministri u Vladi iz redova Demokratske stranke i G17 plus i SDP, stanovišta smo da je izgradnja autoputa Horgoš-Požega od vitalnog značaja za našu zemlju, njenu privredu i građane", navedeno je u predlogu.

"Nažalost, činjenica je da koncesionar Alpina-Por nije ispunio sve tehničke i finansijske uslove predviđene Ugovorom o koncesiji kao uslov za početak radova", navode ministri.

O ovoj incijativi se razgovaralo i na jučerašnjoj sednici Vlade, ali je premijer odbio da se o tome glasa, jer zahtev nije bio formalno podnet.

"Da li taj predlog nije stavljen na dnevni red zato što nije formalno iznesen? Evo rešenja", rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić i naveo da i na strani koncesionara postoji dobra volja da se sva sporna pitanja reše.

Sednica Vlade mora da se održi do 31. marta u ponoć, jer tada ističe ugovoreni rok za početak radova.

"Pitanje koncesije nije političko pitanje. Ovo je čisto ekonomsko pitanje koje neki pokušavaju da zloupotrebe u predizborne svrhe. Sa jedne strane, ima onih koji bi želeli da našu zemlju uvedu u posao vredan milijardu evra bez dovoljnih garancija, a sa druge strane, ima onih koji bi želeli da se ovaj posao poništi da bi posle nekoga mogli da napadaju", kazao je Đelić.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica izjavio je danas da će se razmotriti svaki predlog da Srbija između dve mogućnosti izabere pravu i dobije autoput Horgoš-Požega, čim dobije, kako je rekao, formalni predlog o tome.

I koncesionari za produženje?

Predstavnici konzorcijuma Por-Alpina, koncesionara za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, i Dojče banke razgovarali su danas sa potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem, saznaje Tanjug iz izvora bliskih Vladi Srbije. Predstavnici koncesionara su se na sastanku saglasili sa predlogom da se za 90 dana produži rok za zaokruživanje finansijske konstrukcije za izgradnju autoputa.

S druge strane, zastupnik Vlade Srbije u koncesiji za autoput Horgoš-Požega Mihajlo Marković rekao je danas da su u toku pregovori sa koncesionarom. "Pregovori sa predstavnicima konzorcijuma Alpina-Por još traju i za sada nije izvesno da li će i kakav dogovor biti postignut", rekao je Marković, koji je državni sekretar u Ministarstvu finansija.

On je negirao informacije da je koncesionar pristao na produženje roka za početak radova, koji su, prema Ugovoru o koncesiji, predviđeni za 1. april. "Ispred Vlade samo sam ja zadužen za Ugovor o koncesiji i za pregovore sa koncesionarima. O produženju roka koncesionar se još nije izjašnjavao", istakao je Marković.

I bečki dnevnik Standard piše danas da je konzorcijum građevinskih koncerna Por i Alpine bio spreman da započne radove na izgradnju autoputa Horgoš-Požega i pored političke krize u Srbiji.

Koncesionari su hteli da sa sopstvenih 30 miliona evra započnu izgradnju i naknadno nabave ostatak novca, navodi Standard.

"Ne postoji nijedan razlog da se više meseci odlože radovi. Austrijski konzorcijum samostalno snosi, na osnovu Ugovora, rizik", rekao je Standardu Dragoljub Đokić, iz beogradske kancelarije firme Alpine.

Ugovor u centru pažnje javnosti

Podsetimo, Ugovor o koncesiji za autoput Horgoš-Požega od potpisivanja pre tačno godinu dana izazvao je veliko interesovanje javnosti.

"Vlada Srbije neće morati da izdvoji nijedan dinar iz budžeta za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, čija je projektna cena, bez bankarskih kamata, 800 miliona evra", kazao je Ilić 30. marta 2007.

Ugovor je bio tajna.

Pritiscima medija i političara iz vojvođanske vlasti, tadašnji ministar za kapitalne investicije odolevao je nekoliko meseci, uz tvrdnje da je ugovor čist kao suza i da će, ukoliko neko ospori koncesiju, on podneti ostavku.

Ipak, u avgustu je odlučio da novinarima omogući uvid u Ugovor, ali u prostorijama Vlade.

"Ja na Vladi Republike Srbije insistiram da se ugovor objavi u celosti. Nema nikakvih tajni, sve je transparentno, osnova ugovora je tu, i želim da vas obavestim da od danas, u radno vreme, svi novinari mogu dobiti u mom kabinetu, u posebnoj prostoriji, ugovor, da ga čitaju koliko god hoće", kazao je tada.

Na pitanje zašto su mu za takvu odluku trebali meseci kratko je odgovorio: "Tako mi se svidelo."

Posle pet meseci od potpisivanja, krajem avgusta prošle godine, Vlada Srbije je objavila Ugovor i većinu aneksa Ugovora.

Ključnih pet aneksa do danas je nepoznato javnosti.

Kostreš: Ohrabrujuća odluka

Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da ga ohrabruje odluka Vlada Srbije da odbaci predlog Ministrastva za infrastrukturu o započinjanju radova na izgradnji autoputa Horgoš-Požega.

On je rekao da niko u vojvođanskoj administraciji nije protiv izgradnje putne mreže, kao jedne od osnovnih potreba za ekonomski razvoj Srbije, ali je protiv koncesije koja nije u interesu svih građana Srbije.

"Još nije jasno da li je Vlada raskinula ugovor, ili će se čekati 31. mart, kada je krajnji rok da koncesionar podnese bankarsku garanciju za početak radova, ali me ohrabuje da je Vlada shvatila da je Vojvodina deo Srbije i da je odluka o sklapanju koncesionog ugovora bila na štetu građana Vojvodine", rekao je Koštreš.

On je ponovio da je koncesija od početka loša, jer se deonica autoputa od Beograda do Požege ne nalazi na Koridoru 10, ne bi išla do crnogorske granice, kao što neki ministri tvrde, i da zbog slabe frekvencije ne bi bila ekonomski isplativa.

"Naravno, ništa manje važno je i da bi izgradnjom te deonice Vojvodina izgubila najmanje 450 miliona evra, kao i da je još prilikom potpisivanja ugovora prekršen Zakon o koncesijama jer nije zatraženo mišljenje pokrajinske administracije", rekao je Kostreš.
Pogledaj vesti o: Vojislav Koštunica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dinkić traži produženje roka koncesionaru

Izvor: Blic, 28.Mar.2008

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će to ministarstvo zatražiti od premijera da zakaže telefonsku sednicu Vlade, na kojoj bi se razmotrio predlog da se za tri meseca produži rok koncesionaru da zaokruži finansijsku konstrukciju i otpočne radove na autoputu Horgoš-Požega....."Nadam...

Nastavak na Blic...

Svako svojom trakom

Izvor: Večernje novosti, 28.Mar.2008

Pregovori sa predstavnicima koncesionara i Dojče banke o sudbini autoputa Horgoš-Požega. Ugovor će biti raskinut ako do ponedeljka ne bude dogovora. Svi se slažu da koncesija ne bi trebalo da propadne. Ilić: Ugovor ćemo održati u životu. Đelić: Koštunica da zakaže sednicu Vlade

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.