Gradonačelnik svečano otvorio JEDAN METAR autoputa

Izvor: Mondo, 19.Mar.2019, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik svečano otvorio JEDAN METAR autoputa

Rumunija ima najlošiju putnu mrežu u Evropskoj Uniji

Foto: MONDO/Predrag Vujić ilustracija

Srbija i Rumunija imaju probližno isto kilometara (oko 800 km) autoputeva, s tim da je Rumunija 2,7 puta veća od naše zemlje. Pored toga, i ostali putevi su im u vrlo lošem stanje, pa se Rumunija može "pohvaliti" najlošijom mrežom puteva u celoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Evropskoj Uniji.

Zbog toga je jedan biznismen iz grada Sučava, u blizini granice sa Moldavijom, iz protesta izgradio JEDAN METAR autoputa, na sopstvenom zemljištu.

Ovaj građevinski poduhvat ga je koštao 4.500 evra, a svečano ga je otvorio lokalni gradonačelnik.

Biznismen je izjavio kako je ovime želeo da pokaže kako mu je dosta obećanja političara u poslednjih 30 godina.

"Želim autoput ovde, u svom regionu. Ovde, u Sučavi, u svom gradu", izjavio je mreži Euronews.

The first meter of highway from Bucovina,Romania.The highway wasn’t build by Romania government it was build by a simple romanian citizen. That metre of highway cost €4500. What's funny is that in the coming years we'll stay with the same highway meter pic.twitter.com/lVq08Zex5C

— Non Pico (@n0nPico) 15. март 2019.

Uz to je pozvao druge biznismene i građane da podrže kampanju "Rumunija želi autoputeve!"

Rumunija trenutno ima 805 kilometara autoputeva, a do kraja godine bi trebala dobiti još 118 kilometara, ako se obistine obećanja vlasti.

Pored kvantiteta, problem je i kvalitet puteva našeg istočnog suseda.

Prema izveštaju Evropske komisije, Rumunija ima najviše povređenih na putevima u celoj Evropskoj Uniji, a samo tokom 2017. više od 1.900 ljudi je poginulo na njihovim putevima, a kao glavni krivac se izdvaja užasno stanje putne mreže, prenosi Euronews.

Autoputevi u Srbiji

Krajem prošle godine u našoj zemlji u funkciji je bilo 792 kilometra autoputeva.

U planu je završetak autoputa od Beograda preko Preljine i Požege do granice sa Crnom Gorom (ostalo je još 205 km), kao i izgradnja dva nova autoputa – od Preljine preko Kraljeva do Pojata, u dužini od 112 km i autoputa Beograd – Sarajevo.

"Konkretni radovi na autoputu Beograd – Bijeljina – Sarajevo, na sekciji Kuzmin – Sremska Rača, najverovatnije od mosta preko Save, počinju u drugoj polovini juna, oko Vidovdana. Tada krećemo u izvođenje radova na autoputu Beograd – Bijeljina – Banjaluka i Beograd – Bijeljina – Sarajevo", izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.