Gde se nalazi vrlo komplikovana deonica autoputa čija izgradnja košta 208 miliona evra?

Izvor: B92, 16.Nov.2020, 19:43

Gde se nalazi "vrlo komplikovana deonica autoputa" čija izgradnja košta 208 miliona evra?

Vlasti BiH potpisale su u Mostaru ugovor vredan više od 208 miliona evra s turskom građevinskom kompanijom Cengiz.

Predmet ugovora je izgradnja 5,5 kilometara duge deonice auto-puta na koridoru Vc (5c ili Krak c) u centralnom delu zemlje, koja se finansira iz zajmova evropskih banaka i fondova EU.

Direktor Auto-cesta FBiH Adnan Terzić rekao je nakon potpisivanja ugovora kako se radi o vrlo komplikovanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << deonici auto-puta na koridoru Vc, budući da se sastoji od tunela dugačkog 3.600 metara, dva vijadukta, dva mosta i spojnih puteva na magistralnu saobraćajnicu M-17. Rok za završetak projekta je 36 meseci. Ta deonica Nemeila Poprikuše nalazi se severno od Zenice, piše hrvatski Indeks.

Terzić je pojasnio kako su procedurama koje su primenjene kroz raspisivanje tendera i sprovođenje celog postupka smanjeni rizici od produženja roka radova i poskupljenja cena radova. Po njegovim rečima, s ovim ugovorom Autoceste Federacije BiH su ove godine ispunile plan.

Deveti ugovor

"Ovo je deveti ugovor nakon dobijanja zakona o izmenama i dopunama prostornog plana na koridoru Vc i nakon dobijanja izmena i dopuna zakona o trošarinama i putarinama u BiH“, rekao je Terzić.

Ministar prometa i veza FBiH Denis Lasić istakao je kako se, uprkos koronavirusu, nastavilo intenzivno raditi na izgradnji auto-puta kroz BiH cele ove godine i izrazio očekivanje da će BiH imati izgrađenih 74 kilometra auto-puta u sledeće tri i po godine.

Projekt menadžer Cengiza ocenio je da je projekat izgradnje deonice auto-puta vrlo zahtevan budući da u dva navrata prelazi reku Bosnu, magistralu i železnicu.

Izgradnja deonice Nemaila Poprikuše će se finansirati iz zajmova Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja je odobrila 70 miliona evra, te Evropske investicione banke u visini od 90 miliona evra. Više od 41 miliona evra bespovratnih sredstava odobrila je Evropska unija u okviru Agende za povezivanje preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.