Deca ispadala kroz prozore minibusa

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca ispadala kroz prozore minibusa

SMEDEREVO, KRAGUJEVAC - Osam osoba, među kojima petoro dece članova Karate kluba „Šoto” iz Kragujevca, teško je povređeno preksinoć u saobraćajnoj nesreći na autoputu Beograd - Niš kod Starog Sela, kada je na njihov minibus, kojim su se vraćali s takmičenja u Zemunu, naleteo kombi. Posle strahovitog udarca i prevrtanja minibusa, putnici su ispadali kroz prozore i velika je sreća što su svi povređeni van životne opasnosti.

Posle nesreće, 16 putnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz autobusa prevezeno je u Opštu bolnicu „Stefan Visoki” u Smederevskoj Palanci, a osmoro je zbog povreda zadržano na lečenju. Biljana Stanišić, majka devojčice Sonje Stanišić, koja je takođe povređena u nesreći i karate sudija, zbog povrede kičmenog stuba juče je iz Smederevske Palanke prebačena u Beograd na dalje lečenje. U bolnicu u Smederevskoj Palanci smešteni su Marko Matić (12), Dejan Stepanović (44) koji ima povrede kičme, Vladan Petković (7) i Ana Popović (17) koja je ima prelom butne kosti. U Urgentnom centru u Kragujevcu je zadržana Gordana Milanović (36), medicinska sestra, koja je na takmičenje u karateu pratila sina Pavla. Na dečjem odeljenju bolnice u Kragujevcu zadržani su Andrej Stepanović (11) i Sonja Stanišić (15).

- Jedan dečak zadobio je jak udarac u trbušni zid. Drugi dečak ima kontuzionu ranu na glavi, a sumnja se i na povrede vratnog pršljena, ali će to tek utvrditi dalji dijagnostički pregledi. Povređeni dečaci su pod stalnim nadzorom, nisu operisani, njihovo stanje je stabilno i nisu životno ugroženi - rekla je za „Blic” dr Marija Nikolin sa odeljenja hirurgije u Smederevskoj Palanci.

Na hirurgiji u Palanci je i Dejan Stepanović, otac Andreja Stepanovića, koji je zadržan na lečenju u Kragujevcu. Dejan Stepanović ima povrede lumbalnog dela kičme, kao i povrede kapaka i očiju. Ana Popović, koja je na takmičenje putovala sa drugom, zadržana je na ortopediji i ima prelom butne kosti.

Stanje povređenih koji su u bolnici u Kragujevcu je i „pored teških povreda stabilno i niko nije u životnoj opasnosti”. Gordana Milanović (36), medicinska sestra, na takmičenju je pratila sina Pavla, koji je nekoliko sati pre nesreće osvojio dve zlatne medalje.

- Povređen joj pršljen, a ima i prelome dva rebra, sa leve i sa desne strane. Nije u životnoj opasnosti, stabilna je i nema unutrašnjih krvarenja. U trenutku udesa je spavala na prednjem sedištu i prilikom udara je izletela kroz staklo - kaže dr Borka Milev, asistent hirurga u Urgentnom centru.

Na dečjem odeljenju su Andrej Stepanović i Sonja Stanišić, koja ima prelom leve ključne kosti, a povređena joj je i desna strana lica.

- Tek treba da utvrdimo da li je prilikom udara zadobila i prelom vilice. Za sada je komunikativna, mada trpi jake bolove - kaže hirurg dr Radoslav Aleksić.

Iako istraga još traje, veruje se da je uzrok nesreća pucanje gume na kombiju koji je naleteo na minibus u kome su bila deca koja su se vraćala s drugog kvalifikacionog turnira za pojedinačno prvenstvo u JKA Karate federaciji u Zemunu. Naime, na autoputu Beograd - Niš u ataru Starog Sela, deset kilometara od Velike Plane, kombi italijanske registracije, kojim je upravljao Vladimir Petrović (25) iz Kragujevca preticao je minibus. U minibusu, kojim je upravljao Srđan Baralić (33) iz Kragujevca, bilo je dvanaestoro dece i četvoro odraslih putnika.

Vozač kombija je izgubio kontrolu, vozilo je udarilo u minibus, koji je od siline udarca probio zaštitnu ogradu i prevrnuo se. Minibus se nekoliko puta prevrnuo i zaustavio na boku.

- Igrao sam se s drugom kada sam osetio da se autobus zaljuljao, a onda je sve počelo da se tumba i leti po autobusu, a posle se sve zacrnelo - opisuje trenutak nesreće jedan od mališana, članova karate kluba iz Kragujevca, koji je bio u minibusu.

Od jačine udarca nekoliko sedišta je izletelo iz minibusa, kao i delovi prtljaga i dečjih stvari. Gotovo sva stakla su naprsla ili su polupana. Mališani su svedočili da je nekoliko njih tokom prevrtanja ispalo iz autobusa.

Na mesto nesreće ubrzo su stigle ekipe Hitne pomoći koje su prevezle povređene u bolnicu u Smederevskoj Palanci, a policija je obavila uviđaj.

- Kako je došlo do kontakta kombija i minibusa još nije utvrđeno. Da li je na kombiju guma pukla pre ili posle udesa, utvrdiće istraga. Ko je krivac znaće se danas ukoliko policija podnese krivičnu prijavu za izazivanje nesreće - izjavio je za „Blic” istražni sudija Opštinskog suda u Velikoj Plani Miroljub Živanović koji je obavio uviđaj.

Treneri u poseti

Pored Andreja Stepanovića, koji je u bolnici u Kragujevcu, juče smo zatekli njegovu majku Vesnu. Dečaku su povređene ruke, noge, glava i prepone, ali je ispričao šta se dogodilo.

- Na takmičenju sam osvojio srebrnu medalju. Otac Dejan putovao je sa mnom. Kada smo bili kod Velike Plane, većina u autobusu je spavala. Bio sam budan. Video sam da nas pretiče kombi, a onda mu je pukla guma i zaneo se. Udario je u nas, sleteli smo s puta. Autobus je počeo da se prevrće. Ispao sam kroz prozor i pao na travu. Mislim i da su svi ostali poispadali napolje. Posle je došla Hitna pomoć i vozila nas do bolnice - priča Andrej, čiji je otac Dejan zadržan u bolnici u Smederevskoj Palanci. Povređenu decu su juče u kragujevačkom KC obišli njihovi bivši treneri Veroljub Kastratović i Zorislav Škorić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.