Da li se ruši put za FAS?

Izvor: B92, 14.Maj.2013, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li se ruši put za FAS?

Beograd -- Nije kršen zakon prilikom izgradnje deonice autoputa Batočina - Kragujevac, kaže ministarka regionalnog razvoja Verica Kalanović.

Ona kaže da put nije imao građevinsku dozvolu ali jeste imao lokacijsku i dodaje da se nada da neće doći do rušenja puta zbog njegovog ogromnog značaja.

"Prava istina je da autoput Kragujevac- Batočina nije proceduralno perfektan, ali jeste zakonit", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je ona gostujući u Kažiprstu na TV B92.

Ona je objasnila da "nije proceduralno perfeketan, jer nije usvojen prostorni plan Srbije, nije urađen prostorni plan posebne namene i nije prostorno definisan autoput".

Ministarka kaže da pomenuti put imao sve uslove da dobije upotrebnu vrednost u tom trenutku kada je građen.

"Ovaj put je u vlasništvu Srbije, njega koriste građani Kragujevca i privreda tog dela zemlje, ja nisam imala nikakvih ličnih interesa da se put gradi".

Prema njenim rečima, izgradnja autoputa Kragujevac- Batočina počela 2002. godine, a ta saobraćajnica već 2008. postala obaveza Vlade Srbije kada je potpisan ugovor s FIAT-om, ministarka je rekla da zbog te obaveze prema FIATU nije moglo da se čeka da se nastavi izgradnja saobraćajnice još tri godine, koliko bi bilo potrebno da se usvoji prostorni plan Srbije, uradi prostorni plan posebne namene i da se autoput prostorno definiše.

"Bez razvoja infrastrukture nema ni investicija, tada sam bila svesna da moramo raditi lokalne puteve i regionalne. Nisam na taj projekat gledala kao na neki zaseoski put. Put je bio nepohodan za Fijat, a Fijat ne bi čekao još tri godine", rekla je Kalanovićeva.

Ona je mavela i da je Ministarstvo 10. marta 2010. godine podnelo zahtev da se legalizauje ta saobraćajnica, ali da, kako je navela, nije bilo odgovora od tadašnjeg ministarstva za prostorno planiranje.

Objašnjavajući okolnsti pod kojima se put gradio, ministarka kaže da su u tom trenutku morali da se snalaze.

"Ja nisam šarlatan da kažem "nema veze, nema papira-gradimo", već smo mi pravili preduslove da sve bude po zakonu. Hitno gradimo plan detaljne regulacije, nemamo pravno perfektni plan ali imamo plan detaljne regulacije i mi smo išli ovim putem".

Prema njenim rečima put nije prošao ržavni reviziju jer nije postojao prostorni plan

Ona kaže da je Sektor za bezbednost saobraćaja tražio rušenje spornog autoputa.Takođe tvrdi da navodi medija da je na toj deonici život izgubilo 30 osoba nisu tačni.
Pogledaj vesti o: Fiat

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.