Da li Srbija duguje koncesionaru?

Izvor: B92, 26.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li Srbija duguje koncesionaru?

Beograd -- Konzorcijum "Alpina-Por" je prekršila ugovor o izgradnji autoputa i Srbija nije dužna da joj vrati novac, upozorava ekonomista Milan Kovačević.

Rukovodstvo konzorcijuma "Alpina-Por" dolazi u utorak u Beograd na prvi krug pregovora o raskidu koncesije za autoput Horgoš - Požega, saznaje B92. Ekonomista Milan Kovačević kaže da, s obzirom na to da je "Alpina-Por" prekršila ugovor o izgradnji ove sobraćajnice, Srbija nije dužna da toj firmi isplati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novac od garancije, kao ni da pokriva njene troškove.

Kovačević je podsetio da javnost nikada nije dobila sve informacije o ugovoru koji je bivša Vlada sklopila sa austrijskim konzorcijumom i naveo da Srbija ne bi trebalo da strahuje od eventualne arbitraže.

"Sve mi se čini da ne radimo na najbolji način da očuvamo svoj interes, nego da na neki način pomažemo 'Alpini-Por’ da ponešto dobije" ocenio je Kovačević.

Premijer Mirko Cvetković ovlastio je ministra zaštite životne sredine i prostornog planiranja Olivera Dulića da razgovara sa koncesionarima kako bi pronašli kompromisno rešenje.

Cilj Vlade je, kako nezvanično saznaje B92, da se izbegne arbitraža zbog potraživanja sredstava koja je Konzorcijum dao kao garanciju za izgradnju autoputa Horgoš-Požega.

Podsetimo, u Vladu je stiglo pismo "Alpine-Por” u kojem se navodi, kako je rekao ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, da ta firma odustaje od koncesionog ugovora, što je potvrdio Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Konzorcijum traži da im se vrati bankarska garancija od 10 miliona evra i nadoknade troškovi u pripremama za realizaciju koncesije.

"Pregovori su pri kraju, 'Alpina-Por’ prihvata u celini ono što smo se dogovorili, očekujem da ove nedelje završimo taj posao s njima”, rekao je Mrkonjić.

Dačić: Potrebna dobra atmosfera

Predstavnici Vlade Srbije narednih dana će razgovarati sa predstavnicima konzorcijuma "Alpina-Por” o sporazumnom raskidu ugovora, potvrdio je danas potpredsednik Vlade Ivica Dačić. Na pitanje da li će Srbija vratiti bankarsku garanciju kozorcijumu, Dačić je odgovorio da to pitanje treba postaviti "onima koji su učestvovali u pregovorima". Prema njegovim rečima, stvaranje dobre atmosfere za rad je neophodno kako bi bilo omogućeno da se stigne do sporazumnog raskida ugovora.

Ministar za infrastrukturu kaže da će koncesionaru biti isplaćen onaj iznos koji je "Alpina-Por" potrošila u pripremi za izgradnju autoputa, ali i da ne zna o koliko se tačno novca radi.

"Imamo procenu, ali čekamo od njih zvanično, ne bih da govorim o tome, nema smisla, predsednik Vlade lično vodi taj proces”, kazao je Mrkonjić.

Ekonomista Milan Kovačević navodi da je "Alpina-Por” prekršila ugovor o izgradnji autoputa i da Srbija nije dužna da joj isplati novac od garancije ni da pokriva njene troškove. Kovačević smatra Srbija ne bi trebalo da strahuje od eventualne arbitraže.

"Čini mi se da su 'Alpina-Por’ ti koji krše ugovor i sve više se uvećava zagonetka kako se čitava ova koncesija odvijala. Čini mi se da ne radimo na najbolji način da očuvamo svoj interes, nego da na neki način pomažemo Alpini Por da ponešto dobije", ukazuje on.

"Prvo se govorilo o tome da se ona uključi u izgradnju, sad se govori o tome da im se vrati garancija iako je ona prekršila ugovor, i treće - priča se da joj se nadoknade troškovi. A ne priča se zašto će na teret poreskih obveznika pasti naši troškovi za par godina, koliko smo izgubili vremena i utrošili novca”, rekao je Kovačević.

Kovačević podseća da javnost nikada nije dobila sve informacije o ugovoru koji je bivša Vlada sklopila sa austrijskim konzorcijumom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.