DRUGI DAN POSETE Vučić i Erdogan domaćini na Trilateralnom samitu, danas svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

Izvor: Press, 08.Okt.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRUGI DAN POSETE Vučić i Erdogan domaćini na Trilateralnom samitu, danas svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo

Drugog dana posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji polaganjem kamena temeljca biće obeležen početak radova na izgradnji auto-puta Beograd- Sarajevo.
Foto:blic
Događaju će prisustvovati i srpski predsednik Aleksandar Vučić, koji je i domaćin posete, kao i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.
Pre toga, u srpskoj prestonici, u Palati Srbija, biće održan >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Trilateralni samit Srbije, Turske i BiH, čiji će domaćini biti srpski i turski predsednici.

Delegaciju BiH predvodiće Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džaferović.
Upravo će današni događaj sa polaganjem kamena temeljca biti možda i najznačajniji događaj tokom posete turskog predsednika Srbiji.
 



Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
On je u Beograd došao juče, kada mu je ispred Palate Srbija priređen svečani doček, nakon čega je sa svojim srpskim kolegom razgovarao najpre u četiri oka, a zatim i na Visokom savetu za saradnju.
Tokom dana, predsednici su obišli i izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a otvorili su i Srpsko-turski poslovni forum.
Takođe, u njihovom prisustvu je razmenjeno i devet memoranduma o saradnji u raznim oblastima, od bezbednosti do obrazovanja, a razmenjene su i izdanja prigodnih poštanskih marki povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Turske.

Tokom zajedničke konferencije za medije, Vučić i Erdogan su u više navrata isticali ekonomsku saradnju dve zemlje, istakavši da će raditi na tome da trgovinska između dve zemlje dostigne 1,5 milijardi evra.
Sa Erdoganom u Beograd došlo je više od stotinu turskih privrednika. Osim o saradnji u najrazličitijim oblastima, ovu posetu obeležiće i infrastrukturni projekti poput rekonstrukcije puta Novi Pazar - Tutin.
Foto: Rade Prelić / Tanjug
Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra).
Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Prema dostupnim podacima, u Srbiji posluje 515 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.

Predsednik Turske je poslednji put u Beogradu bio pre dve godine, kada je posetio i Novi Pazar, a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.
Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, gde je ocenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

POČEO TRILATERALNI SASTANAK! Vučić dočekao Erdogana i članove Predsedništva BiH (FOTO)

Izvor: RTV Pink, 08.Okt.2019

Trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, Milorada Dodika i Šefika Džaferovića počeo je u Palati Srbije.

Nastavak na RTV Pink...

ERDOGAN NA POLAGANJU KAMENA-TEMELJCA ZA AUTO-PUT BEOGRAD-SARAJEVO: Svedoci smo istorijskog trenutka za naše zemlje! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2019

Erdogan je istakao da bi trebalo da se unapređuje saradnja među zemljama...Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je, sa obeležavanja početka izgradnje auto-puta Beograd - Sarajevo, da je danas istorijski trenutak za Srbiju, BiH i Tursku, kao i da je jedini cilj Turske uspostavljanje mira...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.