Čadež: Grenel insistira da krene gradnja autoputa Niš-Priština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2020, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čadež: Grenel insistira da krene gradnja autoputa Niš-Priština

Specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenelel podržava stav poslovne zajednice da je važno krenuti u izgradnju autoputa Niš-Priština i da fokus razgovora dve strane treba da bude pored politike i na ekonomiji, rekao je za Tanjug predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež nakon sastanka sa američkim izaslanikom i privrednicima.

Na pitanje da li Grenel podržava sve navedene zahteve poslovne zajednice, Čadež odgovara potvrdno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dodajući da su na današnjem sastanku bili predstavnici različitih kompanija koji su sa Grenelom po drugi put imali priliku da razgovaraju o konkretnim ekonomskim problemima.

"Podržava, i zaista je neko ko će da sasluša šta će poslovna zajednica da kaže. Ono što je važno, na čemu se insistira, je da autoput Niš-Priština krene u realizaciju", kaže Čadež.

Za Grenela kaže da ima dobar i praktičan stav kada su u pitanju ekonomski problemi između Beograda i Prištine.

Prema rečima Čadeža, Grenel insistira na ovakvim susretima i da se pored političkih tema, Beograd i Priština fokusiraju na zajednički interes poslovne zajednice i građana.

Teme današnjeg sastanka bile su vezane i za prevoz robe železnicom u oba smera, između Beograda i Prištine, jer bi se uspostavljanjem ovakve linije, kaže Čadež, umesto da se transport obavlja kamionima, obavljao železnicom, čime bi se ostvarila značajna ušteda za privredu.

Čadež ukazuje da samo prisustvo Grenela u Srbiji i njegovo zalaganje za obnavljanje avio-linije između Beograda i Prištine itekako, kaže, može da doprinese rešavanju otvorenih pitanja poput prištinskih taksi na srpsku robu.

Privredna komora Srbije i Privredna komora Kosova u zajedničkom zahtevu, podseća Čadež, tražili su da se rešavaju pitanja transporta, međusobno priznavanje svih sertifikata, fitosanitarnih i veterinarskih, kao i da se olakša proces plaćanja i poboljša infrastruktura na administrativnim prelazima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.