BiH i Srbija potpisale sporazum o saradnji u izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Dec.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH i Srbija potpisale sporazum o saradnji u izgradnji autoputa Sarajevo-Beograd

BEOGRAD - Zamjenik ministra komunikacija i prometa BiH Saša Dalipagić i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović potpisali su Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta autocesta/brza cesta Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Sporazumom se uređuju temelji saradnje za realizaciju projekta Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo i istim je usuglašeno koordinisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << plana aktivnosti za izgradnju međudržavnog mosta preko rijeke Save na lokaciji Rača-Sremska Rača, kao zajedničke/spojne tačke na granici između dviju zemalja, te da će izgradnja graničnog prijelaza na lokaciji Rača-Sremska Rača i izgradnja/rekonstrukcija graničnog prijelaza na lokaciji Kotromani-Vardište na dionici buduće brze ceste Sarajevo-Pale-Višegrad-Vardište-granica sa Srbijom biti predmet posebnih sporazuma ugovornih strana.

- Uzimajući u obzir uticaj izgradnje infrastrukturnih objekata na povezanost saobraćajnih pravaca BiH i Srbije kao i njihovo povezivanje sa saobraćajnom mrežom država članica EU na razvoj međusobne privredne saradnje, a cijeneći da za obje države veliki značaj ima izgradnja modernih cestovnih komunikacija i povezivanje glavnih gradova Sarajeva i Beograda, obvezali smo se u roku od 30 dana od datuma potpisivanja Sporazuma formirati zajedničko operativno tijelo kako bismo što prije počeli s realizacijom navedenih aktivnosti - istaknuo je zamjenik Dalipagić.

Ministrica Mihajlović jе istaknula da ćе ovaj Sporazum doprinijеti brzini i učinkovitosti izgradnjе autoceste ka BiH i podsjеtila da jе počеtak radova obilježen u oktobru, saopšteno je iz resornog ministarstva.

- Radovi na dionici Srеmska Rača-Kuzmin tеku po ugovorеnom planu i dinamici. Ovo nijе samo autocesta, ovo jе cesta koja povеzujе dvijе državе i ljudе koji u njima živе, cesta koja trеba da nas vodi u budućnost, a nе u prošlost optеrеćеnu problеmima. Ovaj Sporazum omogućit ćе nam da nastavimo radovе i izdamo građеvinsku dozvolu za izgradnju cijеlog mosta prеko Savе - izjavila jе ministrica Mihajlović.
Pogledaj vesti o: Autoput

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.