Udruženja: Kazne i izvinjenje za napad na ekipu TV Apatina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2016, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženja: Kazne i izvinjenje za napad na ekipu TV Apatina

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtevali su danas od nadležnih da najoštrije kazne osobe koje su u subotu u selu Prigrevica napale, vređale i ponižavale novinare TV Apatin, upućujući im i ozbiljne pretnje. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od potpredsednika FK "Bratstvo" iz Prigrevice Mirka Ostojića da se javno izvini novinarskoj ekipi TV Apatin - novinaru Filipu Zoriću i snimatelju Mati Jakšiću, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbog kako su naveli, "skandaloznog" napada na njih.

Incident se desio na stadionu FK Bratstva u Prigrevici, a snimak je dostupan i na internetu.

"Ovaj incident predstavlja i diskriminaciju i najgrublje kršenje prava i dostojanstva novinara i snimatelja, kao i protivzakonito onemogućavanje rada", naveli su NUNS i NDNV u zajedničkom saopštenju.

Kako su ocenili, "dodatno zabrinjava činjenica da ovaj incident, po svemu sudeći, ima i političku pozadinu, odnosno da su ga proizveli pripadnici Srpske napredne stranke, nezadovoljni radom ovog medija".

Udruženja su podsetila da se po Krivičnom zakoniku Srbije napad na novinare smatra napadom na službeno lice i da je za to predviđena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

"Ukoliko incident u Apatinu ne bude imao sudski epilog i proizveo primerenu kaznu za napadače, javnosti će biti poslata poruka da je dozvoljeno svoje nezadovoljstvo izveštavanjem medija iskazivati uvredama, verbalnim i fizičkim nasiljem", dodali su NUNS i NDNV.

UNS: Ostojić da se javno izvini za skandalozni napad na ekipu TV Apatin

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od potpredsednika FK "Bratstvo" iz Prigrevice Mirka Ostojića da se javno izvini novinarskoj ekipi TV Apatin - novinaru Filipu Zoriću i snimatelju Mati Jakšiću, zbog kako su naveli, "skandaloznog" napada na njih.

Kako je UNS saopštio, ekipa TV Apatin bila je u subotu na novinarskom zadatku, izveštavajući sa opštinskog derbija OFK "Mladost" i FK "Bratstvo", kada je potpredsednik FK "Bratstvo" Mirko Ostojić pretio ekipi zahtevajući da prekinu snimanje.

Novinar Filip Zorić kazao je da je na licu mesta tražio zaštitu policije koja je bila na utakmici, ali da su mu pripadnici MUP-a rekli "da se nalaze na privatnom posedu", iako se radi o zvaničnoj fudbalskoj utakmici.

"Urednički kolegijum TV Apatin ovaj napad dovodi u vezu sa 'prošlonedeljnom otmicom' dr Miodraga Pavlovića, odbornika Srpske radikalne stranke u lokalnoj skupštini, od strane članova Srpske napredne stranke, a o čemu je ovaj medij izveštavao", naveo je UNS.

UNS je naveo "svako može biti nezadovoljan izveštavanjem medija, ali da to ne sme iskazivati napadima i pretnjama novinarima, već u javnoj raspravi ili pred nadležnim regulatornim ili samoregulatornim telima, kao i sudskim organima".

To udruženje podsetilo je da Krivični zakonik za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao informisanja propisuje kaznu od šest meseci do pet godina zatvora

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

NUNS i NDNV najoštrije osuđuju napad na ekipu TV Apatina

Izvor: JUGpress.com, 23.Maj.2016

BEOGRAD-NOVI SAD..Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahtevaju od nadležnih organa da najoštrije kazne osobe koje su u subotu u selu Prigrevica napale, vređale i ponižavale naše kolege sa TV Apatin, upućujući im i ozbiljne pretnje...Ovaj incident koji...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.