Sednice skupštine opštine - Kad ćemo ponovo dobiti ton i sliku?

Izvor: 025info.rs, 29.Avg.2014, 02:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednice skupštine opštine - Kad ćemo ponovo dobiti ton i sliku?

U toku ove nedelje na našem portalu možete da učestvujete u anketi koja će nam poslužiti da proverimo šta građani opštine Apatin misle o tome da li je potrebno direktno prenositi sednice skupštine opštine. Radio i TV prenosi skupštine su praksa u gotovo svim opštinama u Srbiji. U Apatinu je građanima odlukom vlasti, već godinama uskraćeno pravo da putem medija, za koje se izdvajaju značajna finansijska sredstva iz budžeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << vide i čuju šta se dešava na pozornici koja predstavlja mesto na kojem se donose krucijalne odluke za život svih građana naše opštine.

Naš stav je da su prenosi sednica skupštine u ogromnom interesu za kompletnu lokalnu zajednicu. Takođe, smatramo da se uskraćivanjem prava da građani neposredno čuju šta se u skupštini događa krše osnovni demokratski principi, a da bi u suprotnom svako od nas ponaosob mogao na najbolji način da napravi test, odnosno pronađe odgovor na pitanja "Jesam li 'dobro' glasao na prethodnim izborima? Da li onaj kome sam dao glas, na pravi način zastupa moje interese? Šta vlast čini? Šta to opozicija kritikuje?"

Ovo su samo neka od pitanja, a u nastavku teksta pročitajte šta lokalni politički akteri misle o ovoj temi.

"Srpska napredna stranka sve radi transparentno, i moj stav kao odbornika jeste da građani opštine Apatin zaslužuju da budu obavešteni o odlukama koje se tamo donose, te da sami procene da li su te odluke u interesu građana, da li su u interesu vladajuće vrhuške ili pak u nečijem ličnom interesu. Zbog čega nema prenosa, najbolje da pitate Živorada Smiljanića." - rekao nam je Dušan Korać, potpredsednik Opštinskog odbora SNS Apatin i odbornik u skupštini opštine.

Zvali smo i Gorana Orlića, predsednika OO Demokratske stranke Apatin, koji obavlja i funkciju predsednika SO Apatin. Pitali smo kakav je stav OO DS po pitanju prenosa sednica skupštine opštine.

"Sednice Skupštine opštine Apatin su potpuno otvorene za javnost, njima prisustvuje veliki broj akreditovanih medija koji slobodno izveštavaju o radu skupštine. Sednicama takođe, slobodno prisustvuju i zainteresovani građani.

Mišljenja sam da su građani opštine Apatin u prilici da dobiju sve relevantne informacije o radu i odlukama koje donosi Skupština opštine Apatin."
- saopštio je Orlić.

Nova demokratska stranka smatra da je ukidanje direktnih prenosa SO Apatin bila velika greška i da Opština Apatin to nije trebala da učini, već da je morala da pronađe modus da se sednice direktno prenose.

"Tehnički ovo uopšte nije problem i smatramo da je stvar nedostatka političke volje ili čak i straha određenih političkih aktera da se sednice direktno prenose. Takođe, u našem neposrednom okruženju direktni prenosi sednica su normalna stvar (npr. TV prenosi skupštine Grada Sombora) i ni tu ništa nije sporno. Građani opštine Apatin nikada nisu dobili jasan odgovor zašto se više sednice ne prenose direktno. U uslovima medijske blokade, u kojoj pristup medijima imaju samo "podobni" politički akteri u opštini Apatin, direktni prenosi sednica su apsolutno nužni." - istakao je predsednik IO Nove demokratske stranke Apatin, mr Vladimir Simin.

"Građani su sa velikom pažnjom i zanimanjem pratili direktne prenose, odbornici su se ponašali mnogo ozbiljnije jer su znali da ih građani neposredno slušaju, i uopšte govoreći na taj način je ostvarena mnogo neposrednija "veza" između lokalne vlasti i građana koji su tu vlast izabrali. Tu se onda može glasno i jasno čuti ko se za šta zalaže, kritika vlasti od strane opozicije koja je sad moguća samo u malobrojnim nezavisnim elektronskim medijima, i sve u svemu čitav politički proces dobija jednu mnogo demokratičniju dimenziju. Ovako građani se sa radom SO Apatin i veoma važnim odlukama za njihov život upoznaju posredno, a to prosto nije dobro nigde, ni u sredinama koje su mnogo zrelije u demokratskom smislu od opštine Apatin, a kamoli ovde. Javnost sednica se svela na puku formu, kroz par rečenica u lokalnom listu ili na lokalnim radio stanicama ili kroz mogućnost građana da prisustvuju lično sednicama, ali sve ovo nije ni blizu adekvatno u meri u kojoj bi to bili direktni prenosi." - zaključio je Simin.

Jedan od najaktivnijih odbornika već godinama, jeste prvi čovek GG "Pokret za Apatin", Milan Dražić.

On smatra da je vlast na ovaj način uvela jednu vrstu cenzure, ali da im ovakvo stanje apsolutno odgovara.

"Navikli su (aktuelna vlast) da sve odluke donose "tiho" i ako je moguće bez nekih dodatnih pitanja oko kojih bi se diskutovalo. To je more u kojem oni savršeno plivaju i sve su prilagodili tome. Iako se principi demokratičnosti ozbiljno krše, i to se smatra bezbolnijim nego da neko, ne daj Bože, čuje kako je iskritikovana određena odluka vladajuće koalicije ili predsednika opštine. Nikada i nismo čuli zašto se sednice više ne prenose direktno, a teško da ćemo dobiti konkretan odgovor. GG "Pokret za Apatin" je apsolutno za to da se sednice adekvatno medijski isprate, odnosno prenose i sigurni smo da bi građani rad skupštine pratili sa ogromnom pažnjom." - rekao je za 025info Milan Dražić.

Glavni i odgovorni urednik

email: rajko@025info.rs

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.