Probudio se „brka

Izvor: Press, 15.Jan.2011, 01:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probudio se „brka"

Sem tradicionalno bogatih ulova skobalja na Zapadnoj i Južnoj Moravi, period posle Božića obeležila je i neočekivana aktivnost soma na velikim ravničarskim rekama Na Dunavu kod Apatina i dalje nema značajnijih dešavanja, kaže Nemanja Došen iz „Apa-Fiša". Mršavo je i u Monoštorskom ritu, gde je jedan ribolovac izgubio život nakon što je pre desetak dana propao kroz led, pokušavajući da kroz „oduške" peca štuku! Siniša Šokčić >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iz Sombora kaže da se na kanalima u okolini ovog grada uhvati tek pokoja bela riba.Najuporniji varaličari na Dunavu u Novom Sadu dobiju ponekog smuđarka. Vode Koviljskog rita više nisu zaleđene, ali ni na tim terenima nema dešavanja. Slabo je i na Tisi. Slađan Milenković iz Titela kaže da u donjem toku ove reke nema pecaroša, sem na ušću Begeja, gde se povremeno javljala bela riba.
Najbolje kod Kraljeva
Riba je neaktivna i na Toploj Mlavi, gde je do Božića dobro radio skobalj, kažu u požarevačkoj prodavnici „Kod dva soma". Na Velikoj Moravi kod Ljubičevskog mosta varaličari su uhvatili nekoliko somova do 15 kilograma. Na Resavi kod Svilajnca grizu sitan skobalj i pokoji klen. „Glavonja" se bolje lovi na Peku kod Rabrova, gde je palo i nekoliko primeraka teških blizu dva kilograma, kaže Slađan Nikolić, i dodaje da skobalj grize u kučevačkom kraju, kod Sene i Kaone. U gradištanskom „Lovu i ribolovu" saznajemo da se u golubačkim marinama peca babuška.
Na Zapadnoj Moravi i dalje traje „skobaljijada", a Dragan Zdravković iz Kraljeva kaže da je najveća gužva u Oplanićima, Popovićima i Grdici, kao i na Ibru u centru grada. Skobaljaša ima i na Zapadnoj Moravi u blizini Kruševca, Vrnjačke Banje i Trstenika, gde je bilo i mnogo grabuljaša.
Sava kod Šapca opada, ali su pecaroši retki. Skobalj, bodorka, plotica i klen grizu na Dobravi, dok se na Cerskom kanalu dobija i štuka. Mišarska i Tabanovačka šljunkara su sredinom nedelje još bile zaleđene, navodi Dragiša Andrić Mele.
Drinski zimovnici u okolini Malog Zvornika počeli su da daju belu ribu, javlja Miodrag Ćirić Ćiro i dodaje da se skobalj, bodorka i babuška pecaju u Velikoj Reci, Amajiću i Radalju. Drina je izbistrila, ali većina plovkaroša i dalje lovi na „bele mamce", kaže Rajko Pavlović iz bajinobaštanskog „Belvija". Od njega saznajemo da uporniji ribolovci po izlasku dobiju po nekoliko skobalja i plotica, a uspeha su imali i varaličari koji su jurili mladicu.
Grize i na jugu
Miodrag Radojičić iz Niša izveštava da na Južnoj Moravi kod Mramora grizu skobalj i manji šljivar, a ulova bele ribe je bilo i na Nišavi kod Žute stene i Vrežine. Na Bovnu se početkom januara mogao uhvatiti pokoji smuđ. „Nosonja" radi i na Južnoj Moravi kod Jelašnice, Manojlovca i doljevačkih mostova.
Bratislav Kodalović iz Leskovca kaže da se krupnija mrena hvatala u Grdeličkoj klisuri, kod Brestovca i Lipovice, dok se sitniji primerci love kod Kopašnice i dobrotinskih borova.
Skobalj je u velikim jatima ušao u moravske pritoke i uspešno se peca na većini poznatih zimskih terena na Vlasini, Veternici i Jablanici. Stajaćice u ovom delu južne Srbije su se odledile, a štuka do kilograma se relativno uspešno hvata na Lipovačkim barama. Na Barju je ponovo proradio smuđ, pored kojeg se love još i deverika i bodorka.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.