Obnova crkve Srca Isusovog

Izvor: Blic, 19.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnova crkve Srca Isusovog

APATIN - Posle obnove Fernbah kapele i starog zvonika u Apatinu se nastavljaju radovi na zaštiti spomenika kulture. Trenutno se uređuje crkva Srca Isusovog, a planira se i sanacija Šapajzerovog mauzoleja. Preostalo je i da se obnovi crkva Jovana Krsitelja u Prigrevici.



Šest rimokatoličkih crkva u Apatinu su pod zaštitom kao spomenici kulture. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Najpoznatija crkva Marijinog Uznesenja u centru grada, izgrađena 1798. godine, potpuno je renovirana na svoju 200 godišnjicu. U ovoj crkvi se nalazi čuvena Crna bogorodica jedinstvena na teritoriji Vojvodine, koja je bila zaštitnica koloniziranih Nemaca iz vremena Marije Terezije. U toku je sanacija crkve Srca Isusovog, a finansiraju je Hans Ilik i Apatinci iz Nemačke.

- Završeni su radovi na krovu, olucima. Uprvo se radi na fasadi, a potom na red dolaze zvonici. Nemci iz Udruženja „Adam Berenc" zalažu se da Trg ispred crkve ponovo nosi ime sveštenika Jakoba Egerta, koji je gradio crkvu - kaže Boris Mašić, pisac knjiga o sakralnim objektima Nemaca.

Mašić upravo piše knjigu i o najstarijoj crkvi Jovana Krstitelja u Prigrevici koja je devastirana 1991. godine.

- Crkva je opljačkana i nije se ušlo u trag lopovima koji su odneli vredne eksponate. Građevina je opasna po okolinu pošto može da se sruši. Problem je još veći kada se zna da se u blizini crkve nalazi škola - kaže Mašić.

Jakob Pfajfer, katolički župnik, kaže da je pre nekoliko godina bilo govora da se objekat zaštiti, ali za to nema novca. Vredan inventar je delom prebačen u crkvu u Kupusini.

Na prigrevačkom groblju je pre dve godine završen Memeorijalni kompleks Podunavskim Švabama koji su u Prigrevici živeli pre Drugog svetskog rata.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Apatin: Obnova crkve Srca Isusovog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jul.2008

APATIN - Posle obnove Fernbah kapele i starog zvonika u Apatinu se nastavljaju radovi na zaštiti spomenika kulture. Trenutno se uređuje crkva Srca Isusovog, a planira se i sanacija Šapajzerovog mauzoleja. Preostalo je i da se obnovi crkva Jovana Krsitelja u Prigrevici...Kako javlja „Blic",...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.