Hrvatska do Apatina?!

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2014, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska do Apatina?!

Utvrđivanje granice Srbije sa Hrvatskom na Dunavu jedno od pitanja koje opterećuje odnose dve države. Spor je nastao zbog 11.000 hektara zemljišta, 10.000 na levoj obali u Srbiji i 1.000 hektara na desnoj, u Hrvatskoj.

Hrvati bi da se prošire do Apatina

 

Sporna područja protežu se od granice sa Mađarskom do Bačke Palanke. Najveći kamen spoticanja su dva rečna ostrva - Šarengradskaada >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << i Vukovarska ada. Prema hrvatskom tumačenju, veliki delovi opštine Apatin, gotovo do samog ulaska u grad, pripadaju Hrvatskoj. Srbija smatra da bi granica trebalo da se nalazi na sredini Dunava.

 

"Oni govore da polažu pravo na Šarangansku adu, pozivaju se na neke gruntovnice, zapravo knjige, upisane u vreme austrougarske", kaže Aleksandar Đedovac, predsednik Opštine Bačka Palank.

 

S druge strane, zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković, kaže da i kada bi se granica povukla na sredini Dunava Ada bi pripala Hrvatskoj.

 

Srpsko-hrvatski spor oko granice na Dunavu u poslednje vreme je aktuelizovan zbog mogućnosti da Hrvatska pitanje granice postavi i kao uslov tokom pregovora Srbije za pristupanje Evropskoj uniji.

 

Šef tima Srbije za pregovore sa EU, Tanja Miščević, podseća na novo pravilo, a to je da susedna država ne blokira državu članicu kandidata. "Kao što se Hrvatska obavezala da u slučaju rešavanja spora sa Slovenijom da ukoliko nema dogovora ide na arbitražu ili na međunarodni sud, to će biti i naše pravilo, to će biti nešto što će se svakako u našem slučaju primeniti", kaže Miščevićeva.

 

Ipak, ona se nada da do suda nećemo ni doći i da će ovo pitanje biti rešeno diplomatskim putem. Ukoliko spor dođe pred međunarodnu arbitražu, Srbiji bi pored zakonskog razgraničenja iz 1945. godine i nadležnosti nad tim područjem skoro pet

decenija, išao u prilog i princip razgraničenja na međunarodnim plovnim rekama. Takav princip primenjuje se pri razgraničenju na Dunavu između Mađarske i Slovačke i Srbije i Rumunije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.