Do Crnog mora veslaju  2.080 kilometara

Izvor: Blic, 31.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do Crnog mora veslaju 2.080 kilometara

APATIN - Ploveći kajacima i kanuima kroz Nemačku, Austriju, Slovačku i Mađarsku, juče je na dunavsko pristanište u Apatinu doplovilo 120 učesnika najstarije i najduže rečne regate na svetu. Na ovoj manifestaciji više od pet decenija njeni učesnici šire duh prijateljstva i ljubav prema reci. Od stotinak učesnika na startu, do Crnog mora, „regetašima" će se pridružiti više od 1.000 osoba koje podržavaju njihove ideje.

Ove godine je polazna stanica >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << regate „Tour International Danubien" bila u nemačkom gradu Ingolštatu. Na putu prema Crnom moru „regetaši" iz podunavskih zemalja, Holandije i Amerike će prevaliti 2.080 kilometara. Na putu kroz Srbiju prvi će im se pridružiti članovi Kajakaškog saveza Vojvodine i ekolozi koji su ovu međunarodnu plovnu manifestaciju iskoristili za protest protiv gradnje nuklearke u Dalju.

- Od Bogojeva do Dalja članovi Nevladine organizacije „Gordi" na obalama će držati transparente protiv gradnje nuklearke u Dalju. Učesnici regate će im mahanjem zastavicama davati podršku - rekao je Dejan Jovanović, vođa regate kroz Srbiju.

Na putu do Crnog mora regati će se pridružiti oko 1.000 kajakaša i veslača. Veslači iz Nemačke su veoma zadovoljni dočekom na prvoj stanici u Srbiji. Carinske formalnosti su obavljene na samoj obali kod „Plave ruže" gde je za goste pripremljen kamp i večera.

Posle noćenja u Apatinu regata će se zadržavati u Bogojevu, Bačkom Novom Selu, Bačkoj Palanci, Novom Sadu, Starom Slankamenu, Beogradu, Smederevu, Velikom Gradištu, Dobroj, Donjem Milanovcu, Tekiji, Kladovu i Brzoj Palanci.

Dobrodošlica u 14 mesta u Srbiji

- Prvi put za 53 godine, koliko se održava ova manifestacija, u 14 mesta u Srbiji, gde će se učesnici regate odmarati, biće priređene prigodne svečanosti - kaže Dejan Jovanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.